Kustantamo S&S

Ystävän joululahjasta tulikin täysiverinen historiallinen rakkausromaani

Jaa
Alun perin ystävälle lahjaksi syntynyt käsikirjoitus muuttui yli 400-sivuiseksi historialliseksi romaaniksi. Anu Vähäahon En voi sua unhoittaa poies -romaanin näyttämönä toimii 1820-luvun Oulu, joka oli elämää kuhiseva tervakaupunki.

Anu Vähäaho, mistä romaanisi En voi sua unhoittaa poies sai alkunsa?
– En voi sua unhoittaa poies sai alkunsa joulun alla 2018, kun mietiskelin, ehtisinkö vielä kirjoittaa kaverilleni jotakin lyhyttä ja kevyttä joululahjaksi. Mielessäni oli kytenyt jo pitempään tarinan sijoittaminen Suomeen Englannin sijaan, josta siihen saakka olin pääasiassa kirjoittanut. Mielessäni oli siis löyhä ja kepeä ajatus alkuasetelmasta, oululaisnaisesta ja muualta tulevasta miehestä, jotka pitäisi jollain konstilla saada yhteen. Paikallishistoriasta esiin tullut dramaattinen tapahtuma 1820-luvulla vei sitten mennessään Oulun historian syövereihin ja elämään täällä. Eihän se kirja jouluksi joutunut, vaan vasta seuraavaksi syksyksi.

Mitä meidän tulisi tietää historiallisesta Oulusta?
– Oulun rooli tervan viejänä on ollut maailmanlaajuisesti merkittävää aikana, jolloin laivat olivat vielä pääsääntöisesti puuta. Terva on monikäyttöisenä tuotteena ollut oman aikansa ”haitekkiä”. Oulu on kulttuuripääkaupunki vuonna 2026 ja olisi monella mittapuulla voinut olla sitä myös 1800-luvun kuluessa. Täällä on nautittu musiikista, teatterista ja kirjallisuudesta silloin kuten nytkin. Esimerkiksi 1700–1800-luvuilla Oulussa vaikuttanut Erik Tulindberg oli Suomen ensimmäinen tunnettu taidemusiikin säveltäjä, ja hänen kotitalonsa on yhä olemassa Kirkkokadun ja Albertinkadun (entinen Tehdaskatu) kulmassa. Historiansa aikana useaan kertaan laajennettu rakennus tunnetaan nykyisin Snellmanin talona ja se on harvoja suurpalosta säilyneitä puutaloja. Kirjan alussa Emerentia saattelee tähän taloon koulusta nuorta Margaretaa, Tulindbergin lapsenlasta. 1800-luvun loppupuolen Oulusta lähteneiden kansainvälisten oopperatähtien Ida Basilierin ja Emmy Achtén tarinoissa huomio kiinnittyy siihen, miten rohkeasti nämä nuoret naiset ovat lähteneet luomaan unelmiensa uria ensin Helsinkiin, Pietariin, Pariisiin ja Tukholmaan. Että on sitä eletty ennenkin – ja vieläpä ihan täysillä.

En voi sua unhoittaa poies kuvaa viihdyttävästi itsenäisen kauppiaantyttären Emerentia Brantin elämää pohjoisessa tervakaupungissa aikana, jolloin uskoa ihmisten vapauteen tai yhdenvertaisuuteen ei pidetty hyveenä, toisin kuin tuottoisia naimakauppoja.

Anu Vähäaho on oululainen psykoterapeutti ja kirjoittaja. Hänen esikoisteoksensa syntyi alun perin joululahjaksi ystävälle ja sitä inspiroi hänen oman kotikaupunkinsa historia. Vähäahon kirjallisia esikuviaan ovat muun muassa Kaari Utrio ja Margaret Atwood. Hänen tavoitteenaan on jatkaa historiallisen romantiikan kirjoittajana vielä pitkään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kuva Teija Soini
Kuva Teija Soini
Lataa
Kuva Teija Soini
Kuva Teija Soini
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustantamo S&S
Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Elämäkerta Edith Södergranista on yleistajuinen ja ajankohtainen21.9.2023 13:28:14 EEST | Tiedote

Agneta Rahikainen on tutkinut Edith Södergranin elämänvaiheita 30 vuotta ja on tänä päivänä aiheen johtava asiantuntija. Edith Södergran – Elämä kertoo Södergranin kiehtovasta elämästä, hänen lapsuudestaan Pietarissa, parantolajaksoista ulkomailla ja eristyneistä vuosista Karjalan Raivolassa, jossa hän kuoli 31-vuotiaana. Södergranin lyhyen elämänsä varrelle osui useampi sota ja vallankumous, jotka jättivät jälkensä hänen teoksiinsa. Tänä vuonna Södergranin kuolemasta on kulunut sata vuotta.

Finlandia-voittajan uutuus on tummanpuhuva seikkailutarina20.9.2023 10:12:12 EEST | Tiedote

Finlandia-voittajan Anja Portinin (Radio Popov, 2020) uusi lastenromaani Sumupuiden kirja on tummanpuhuva, huikea ja koskettava seikkailu. Teemoiltaan ajankohtainen teos käsittelee oman tien löytämistä, luontoa ja suhdettamme siihen, muukalaisvihaa, perhesuhteita ja rajoja ylittävää rakkautta. Vauhdikas ja liikuttava tarina kutsuu omapäisen sankarittaren, Magda Mustalinnun, ja hänen Kastanja-koiransa mukaan huikeaan seikkailuun.

Sarjakuva-Finlandia-palkittu taiteilija käsittelee Suomen metsien tilaa hillittömän satiirin keinoin17.8.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Kirjailija ja kuvittaja Ulla Donner on yksi maamme kiinnostavimmista sarjakuvataiteilijoista ja häntä voi hyvällä omallatunnolla kutsua sukupolvensa ääneksi. Hänen aikalaissatiriiaan voi verrata esimerkiksi ruotsalaiseen Liv Strömquistiin. Ulla Donner voitti vuonna 2020 Sarja-Finlandia-palkinnon kirjallaan Sontaa (suom. Sinna Virtanen). Uudessa teoksessa samoillaan Dantea mukaellen "synkässä metsässä" eli tehometsätalouden näyttämöllä.

Erika Vikin realistinen nuortenromaani kuvaa groomausta nuoren tytön näkökulmasta8.8.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

S&S:n ystävyyttä käsittelevän kirjoituskilpailun kärkeen noussut Erika Vikin teos Olivia online kuvaa kuudesluokkalaisen Olivian iloja ja huolia mukaansatempaavasti. Keskeisenä teemana nuortenromaanissa on netissä tapahtuva grooming eli lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin. Teos käsittelee aihetta uskottavasti ja varhaisteini-ikäiselle lukijalle sopivalla tavalla, mutta asian vakavuuden tunnustaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme