Åkerjakten på grågås och kanadagås inleds
Jakt på grågås under tidsperioden 10.8–20.8 kl. 12 är tillåten med följande begränsningar:
- Jaktområdet är åkrar i kustområdet, vilka används för allmän spannmåls- och annan växtproduktion i avsikt att producera skörd till försäljning eller som föda åt produktionsdjur.Stödberättigade viltbeten och åkrar som är jämförbara med små viltåkrar får inte nyttjas vid jakten.
- Användning av föda som lockbete är förbjuden.
- Fångsten registreras i Oma riista eller meddelas på blankett för fångstanmälan.Skyldighet att göra fångstanmälan gäller också 20.8–31.12.
- Den jägarspecifika kvoten är två grågäss per dygn.Gäller också 20.8–31.12.
Grågås är traditionellt en kustart och håller först nu på att breda ut sig till insjöarna. Därför är den fredad i inlandet och jakten på kusten är begränsad. Vid stamförvaltningen balanserar man mellan att trygga utbredningen i inlandet och förebygga skador på odlingar. Det finns inte behov av att minska den totala stammen. Med jägarspecifik kvot och förbud mot användning av föda som lockbete vid åkerjakt strävar man efter att förhindra skador och trygga gåsstammens livskraft.
Finlands grågäss hör till två olika populationer. Enligt de senaste forskningsuppgifterna hör grågässen i Finska viken, Egentliga Finland och Satakunta huvudsakligen till den centraleuropeiska populationen och flyttar rakt söderut till Centraleuropa för övervintring. Fåglarna i Österbotten och Bottenviken hör mer sannolikt till den väst- och nordvästeuropeiska populationen och flyttar via Sverige till Västeuropa. Jakten riktas olika mot de båda populationerna. Med bättre viltdata möjliggörs en noggrannare jaktreglering i framtiden.
Kanadagåsstammarna klarar jakten bra
Stammarna av kanadagås är rikliga och klarar jakten väl. Åkerjakt på kanadagås är tillåten 10.8–20.8 i hela landet på åkrar som används för allmän spannmåls- eller annan växtproduktion i avsikt att producera skörd till försäljning eller som föda åt produktionsdjur. Stödberättigade viltbeten och åkrar som är jämförbara med små viltåkrar får inte användas vid åkerjakt på kanadagås.
Utanför åkrarna startar jakten på grå- och kanadagås liksom jakten på övriga sjöfåglar den 20 augusti kl. 12. Skyldigheten att göra fångstanmälan för grågås samt den jägarspecifika kvoten på två fåglar per dygn gäller hela året.
Identifiera innan du skjuter
Bland gässen finns fredade arter, som inte får jagas. Det är varje jägares skyldighet att veta när och var man får jaga olika arter. På Finlands viltcentrals sidor (https://riista.fi/sv/jakt/jakttider/) finns information om jakttider och områden med jaktförbud. På Viltinfo kan man uppdatera sina färdigheter i artkännedom https://www.riistainfo.fi
Nyckelord
Kontakter
Ytterligare information fås av regionernas jaktchefer och viltplanerare, se https://riista.fi/sv/viltforvaltningen/kontaktuppgifter/
Dokument
Länkar
Om
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Jakten på sädgås startar i Sydöstra Finland28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Jakten på sädgås startar i separat angivna kommuner i sydöstra Finland. Jakttiden är den 1 oktober – 30 november. Med tids- och områdesbegränsningen strävar man efter att inrikta jakten på sädgåsens talrika underart tundrasädgåsen.
Metsähanhen metsästys käynnistyy Kaakkois-Suomessa28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsähanhen metsästys alkaa Suomen kaakkoisosan erikseen nimetyissä kunnissa. Metsästysaika on 1. lokakuuta – 30. marraskuuta. Aika- ja aluerajoituksella metsästys pyritään kohdentamaan metsähanhen runsaslukuiseen alalajiin, tundrametsähanheen.
Bävrarna som återställare av livsmiljön och skadedjur inom skogsbruket26.9.2023 13:00:00 EEST | Tiedote
Bävrarna är en del av den finska naturens mångfald, men kan med sina dammar orsaka skador för jord- och skogsbruket. Skadorna förhindras genom organiserad fångst och rivning av dammar.
Majavat elinympäristön ennallistajina ja metsätalouden vahinkoeläiminä26.9.2023 13:00:00 EEST | Tiedote
Majavat ovat osa Suomen luonnon monimuotoisuutta, mutta padoillaan ne voivat aiheuttaa vahinkoja maa- ja metsätaloudelle. Vahinkoja estetään suunnitelmallisella metsästyksellä ja patojen purkamisella.
Jakten på skogshönsfågel inleds – stammarna starka i många områden7.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Jakten på skogshönsfågel startar söndagen den 10 september. Liksom i fjol är jakttiderna långa i många områden. Bytesmängden ska alltid anpassas till den lokala fågelstammens tillstånd, som kan variera avsevärt mellan olika områden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum