Atena

Tekikö KGB-agentti loistavan uran CIA:n leivissä?

Jaa
Trillerin lailla etenevä tietokirja esittää, että Neuvostoliiton huippuagentti amerikkalaisten riveissä jäi paljastamatta

Robert Baer: Neljäs mies – KGB-myyrän metsästys CIA:n ytimessä

Julkaistaan 18.8.

Kylmän sodan viimeisinä vuosina ja heti sen jälkeen Yhdysvaltain tiedustelu- ja turvallisuuspalveluissa paljastui kolme vakavaa maanpetostapausta. CIA-virkailijat Edward L. Howard ja Aldrich Ames sekä FBI-agentti Robert Hanssen paljastivat KGB:lle valtavan määrän Yhdysvaltain salaisuuksia – niin teknisiä tietoja kuin amerikkalaisten hyväksi toimineita neuvostoliittolaisiakin. Amesin petoksen seurauksena Venäjällä teloitettiin useita henkilöitä, jotka olivat paljastaneet salaisuuksia CIA:lle.

Monien CIA:n ja FBI:n virkailijoiden epäilysten mukaan neuvostotiedustelulla oli Yhdysvalloissa myös ”neljäs mies”, joka ei koskaan jäänyt kiinni. Ames oli paljastanut Neuvostoliitolle CIA:n hyväksi vakoilleita KGB-agentteja. Kävi kuitenkin ilmi, että venäläiset tiesivät KGB-miesten petoksesta jo aikaisemmin. Amerikkalaisten riveissä oli siis joku muukin, joka oli puhunut venäläisille.

Neljännen miehen löytämiseksi perustettiin pieni tutkimusyksikkö, johon nimettiin kolme jäsentä CIA:sta ja yksi FBI:stä. Yksikköä johti CIA:n vastatiedusteluveteraani Laine Bannerman, ja sen epäilykset kohdistuivat pian korkea-arvoiseen CIA-virkailijaan, jolla oli ollut merkittävä rooli Amesin paljastamisessa. Tutkintayksikkö ei kuitenkaan voinut todistaa epäilyksiään. Bannerman ja kaksi muuta yksikön virkailijaa siirrettiin syrjään, ja heidän ehdokkaansa neljänneksi mieheksi jatkoi loistavaa uraansa.

Robert Baer, itsekin entinen CIA-agentti, haastatteli Neljäs mies -tietokirjaansa lukuisia tutkijoita ja aikalaisia sekä CIA:sta että FBI:stä. Myös pääepäilty, eläköitynyt vastatiedustelumies Paul Redmond, pääsee teoksessa ääneen. Baer sukeltaa vakoilupelin monimutkaisiin juoniin ja kysyy, missä määrin Venäjän ulkomaantiedustelu onnistui hämäämään amerikkalaisia. Oliko Redmond KGB:n agentti, vai oliko johtolangat aseteltu tarkoituksella viittaamaan häneen? Saiko neljäs mies toimia rauhassa pitkälle 2000-luvulle, vai oliko hänet keksitty vain sekoittamaan CIA:n rivejä?

Robert Baer (s. 1952) on tietokirjailija, Lähi-idän asiantuntija ja entinen CIA-virkailija, joka työskenteli mm. peiteoperaatioissa Irakin diktaattori Saddam Husseinin syrjäyttämiseksi. Hän on julkaissut useita menestysteoksia ja kirjoittaa säännöllisesti Wall Street Journaliin, Washington Postiin ja Vanity Fairiin.

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme