Oomi Oy

Aurinkopaneelit ovat tuottoisa ja varma energianlähde, joka kiinnostaa nyt kaikkia – “Aurinkovoiman tuotannon kasvu on ollut viime vuosina räjähdysmäistä”

Jaa

Aurinkopaneelien suosio kasvaa jatkuvasti myös Suomessa ja auringon povataan nousevan tulevaisuudessa jopa maailman pääenergianlähteeksi. Aurinkopaneeleja asennetaan tällä hetkellä aktiivisesti talojen katoille ympäri Suomen; aurinkovoiman pientuottajien määrä kasvoi vuonna 2022 yli 60 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Vuonna 2023 kysynnän kasvu vaikuttaisi alkuvuoden perusteella etenkin isojen aurinkovoimaloiden osalta jatkuvan vahvana. Teknologinen kehitys on viime vuosina huimaa, eikä nykypaneeleja voi enää edes verrata kymmenen vuoden takaisiin.

Aurinkosähköteknologian vauhdikkaan kehityksen myötä niiden tuotto pohjoisilla leveysasteilla on jo erinomaisella tasolla. Tämä näkyy myös teollisten aurinkoenergiahankkeiden valtavana kasvuna Suomessa. Aurinkopaneelit kiinnostavat tällä hetkellä laajasti paitsi erilaisia organisaatioita myös yksityishenkilöitä.

– Aurinkosähköteknologia on kehittynyt viime vuosina hurjaa vauhtia, mikä näkyy sekä järjestelmien tehon nousuna että toisaalta edullisempina hintoina takavuosiin verrattuna. Kyse on ihan valtavasta loikasta, Oomin aurinkosähköliiketoiminnan johtaja Olli Tuomivaara kertoo.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä parhaimmillaan lähes kellon ympäri

Aurinkopaneeleja on pitkään pidetty tehottomina ja arvaamattomina sähköntuottajina. Tämä ei kuitenkaan enää pidä paikkaansa nykypaneelien osalta. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä Suomessakin jopa kahdeksan kuukautta vuodessa – maaliskuusta aina pitkälle lokakuuhun saakka. Kesän valoisina aikoina tuotantoa on lähes vuorokauden ympäri.

– Juhannusviikolla asentamamme aurinkopaneelit tuottivat Oulun seudulla sähköä jopa 23 tuntia vuorokaudessa, Tuomivaara innostuu.

Myös aurinkopaneelien teho on ottanut hurjia loikkia. Aurinkopaneelien hyötysuhde on muutamassa vuodessa kasvanut valtavasti, ja samalta pinta-alalta saa uusilla paneeleilla yli 25 % enemmän tuottoa kuin vielä viisi vuotta sitten.

Sateinen sääkään ei nykypaneeleja Tuomivaaran mukaan pysäytä.

– Aurinkopaneelit pysyvät tuottoisina myös silloin kun aurinko ei paista. Pilvinen tai sateinen sää ei pysäytä sähkötuotantoa, vaan paneelit tuottavat sähköä silloinkin jopa puolet aurinkoisen sään määrästä.

Aurinkosähkön pientuottajien määrä yli tuplaantui viime vuonna – tänä vuonna kasvua vetävät erityisesti isot aurinkovoimalat

Aurinkopaneelien huima kehitys on saanut myös yritykset ja yksityishenkilöt kiinnostumaan omasta sähköntuotannosta. Aurinkosähkön pientuottajien määrä on vuoden 2022 aikana kasvanut yli 240 megawatilla 635 megawattiin, mikä tarkoittaa yli 60 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna*.

– Aurinkovoiman tuotannon kasvu on viime vuosina ollut suorastaan räjähdysmäistä. Sähkökriisi sai niin kuluttajat kuin yrityksetkin huomaamaan, että oman uusiutuvan sähköntuotannon omistaminen on kannattavaa, ja aurinkopaneelit ovat helpoin ja nopein tapa päästä tähän mukaan. Tänä vuonna taas kasvua ovat vetäneet erityiseti isot aurinkovoimalahankkeet, Tuomivaara toteaa.

Aurinkosähkön hurja kehitystahti ei vaikuta hidastuvan, vaan kasvun odotetaan jatkuvan vähintään yhtä kiivaana kuin tähänkin mennessä.

*Lähienergia 2023: https://lahienergia.org/aurinkosahkon-pientuotannon-suosio-ja-kasvuvauhti-ennatyslukemissa/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oomi Energia

Oomi Energia on yksi Suomen suurimmista sähkönmyyntiyhtiöistä. Oomilla on yli 400 000 asiakasta ja meillä työskentelee yli 100 oomilaista. Oomi Energia tarjoaa sujuvaa sähköä, hyödyllisiä palveluita ja ihmislähtöistä asiakaspalvelua. Palvelemme valtakunnallisesti, mutta paikalliset juuremme säilyttäen. Tiesitkö, että Oomilla on historiaa yhteensä 1059 vuotta, kun lasketaan yhteen omistajayritysten iät!

Oomi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oomi Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme