ELY-keskukset

Merialueilla sinilevää edelleen keskimääräistä enemmän, sisävesien osalta tilanne pysynyt rauhallisena (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Merialueella havaintoja runsaista tai erittäin runsaista leväesiintymistä on tehty viime viikkoa vähemmän, mutta sinilevää on merellä edelleen monin paikoin runsaasti ja enemmän kuin elokuun alussa keskimäärin. Voimakas tuuli on pitänyt levät veteen sekoittuneena, mutta mikäli tuuli tyyntyy, pintakukintojen määrä voi taas lisääntyä. Sisävesillä tilanne on normaalia parempi ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa sinilevää on havaittu ainoastaan kahdella järvellä.
Seili. © Karoliina Korkiakoski
Seili. © Karoliina Korkiakoski

Kuluneella viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa on havaittu runsaasti sinilevää Naantalin Mynälahdella. Hieman sinilevää on havaittu seitsemällä merialueiden havaintopaikalla. Rotareiden ylläpitämistä havaintopaikoista seitsemällä on havaittu hieman sinilevää ja kahdella runsaasti. Suurin osa Rotareiden tekemistä levähavainnoista on Saaristomeren alueelta. Myös järvi-meriwikiin ja vesi.fi sivustolle on tallennettu useita kansalaishavaintoja vähäisistä tai runsaista sinileväesiintymistä eri puolilta Selkämerta ja Saaristomerta. Tuuli on sekoittanut sinilevää myös vesimassaan eikä sitä välttämättä ole pintakerroksissa havaittavissa.

Sisävesien osalta sinilevätilanne on edelleen pysynyt ajankohtaan nähden keskimääräistä parempana. Vakioseurannassa sinilevää on havaittu runsaasti Kiskon Kirkkojärven ja Rymättylän Kirkkojärven havaintopaikoilla. Lounais-Suomen alueella muita havaintoja sinilevästä ei sisävesillä ole tehty.

Tiedot perustuvat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikkoihin, Rotarien havaintopisteisiin, satelliittikuviin sekä kansalaisten ilmoittamiin havaintoihin.

Tarkemmat levätiedot havaintopisteittäin: www.järviwiki.fi, Havainnot

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/ . Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Karoliina Korkiakoski, puh. 0295 022 530

Ryhmäpäällikkö Janne Suomela, puh. 0295 022 947

Avainsanat

Kuvat

Seili. © Karoliina Korkiakoski
Seili. © Karoliina Korkiakoski
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Leväseurannan viimeisellä viikolla sinilevähavaintoja tehty edelleen niin sisävesillä kuin merialueellakin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)28.9.2023 15:34:42 EEST | Tiedote

Lämpimän sään myötä sinileviä on edelleen havaittu kuluvalla viikolla Lounais-Suomen vesistöissä, mutta havaintojen määrä ja esiintymien runsaus ovat vähentyneet viime viikkoon nähden. Vakioseurannassa sinilevää on havaittu tällä viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella kuudella vakiohavaintopaikalla ja havaitut sinilevämäärät ovat olleet pääasiassa vähäisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme