Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

EU on asettanut uusia pakotteita Valko-Venäjää kohtaan

Jaa
Euroopan unioni reagoi Valko-Venäjän heikkenevään sisäiseen tilanteeseen sekä osallisuuteen Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen asettamalla sille uusia pakotteita. Euroopan unionin jäsenmaat hyväksyivät Valko-Venäjän pakotteiden laajentamisen 3.8.2023.

Päätöksellä yhdenmukaistettiin Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita Venäjään kohdistettujen pakotteiden kiertämisen ehkäisemiseksi. Lisäksi pakotteita kohdistettiin henkilöihin ja yhteisöihin.

EU:n päätöksen mukaisesti kiellettiin ampuma-aseiden myynti, toimitus, siirto tai vienti Valko-Venäjälle. Vientikieltojen osalta muun muassa kaksikäyttötuotteiden ja teknologian vientikieltoja laajennettiin koskemaan muun muassa puolijohteita, elektronisia integroituja piirejä ja optisia komponentteja. Lisäksi ilmailu- tai avaruusteollisuutta koskevia vientikieltoja laajennettiin koskemaan muun muassa ilma-alusten moottoreita ja niiden osia.

EU on ensimmäisen kerran asettanut pakotteita Valko-Venäjää kohtaan vuonna 2004. Listattuna on sekä henkilöitä että yhteisöjä. Näiden lisäksi Valko-Venäjää koskien on voimassa asevientikielto, ylilento-, nousu- ja laskukielto valkovenäläisille lentoyhtiöille EU-alueella, sekä maaliskuussa 2022 asetetut sektoripakotteet.

Lisätietoja:

Marita Ojala, lainsäädäntösihteeri, kansainvälisen oikeuden yksikkö, puh. 050 476 1337
Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme