Hämeen ELY-keskus

Sateet palauttivat Hämeen järvien vedenkorkeudet tyypilliselle tasolle

Jaa
Viime viikkojen sateet ovat nostaneet vedenkorkeuksia Hämeen järvissä. Kuivan alkukesän laskemat vedenkorkeudet saivat helpotusta kesä−heinäkuun vaihteen sateista, mutta jäivät silti paikoin tyypillistä matalammalle tasolle. Nyt järvet ovat pitkälti vuodenaikaan nähden tavanomaisissa korkeuksissa.
Virtaavaa vettä Lempäälässä, kuvaaja Jukka Sainio.
Virtaavaa vettä Lempäälässä, kuvaaja Jukka Sainio.

Kokemäenjoen vesistöalueen järvissä vedenkorkeudet ovat pääasiassa keskimääräisellä korkeudella vuodenaikaan nähden. Lähellä ajankohdan keskiarvotasoa ovat Kanta-Hämeen suurimman järven Vanajaveden (vesi.fi) lisäksi muun muassa Iso-Roine (vesi.fi), Pääjärvi (vesi.fi) sekä Tammelan Pyhäjärvi (vesi.fi) ja Liesjärvi (vesi.fi). Tervajoen valuma-alueella sijaitsevissa Alasjärvessä (vesi.fi) ja Loppijärvessä (vesi.fi) vedenkorkeudet ovat yhä kuivan alkukesän jäljiltä noin 10 senttimetriä ajankohtaan nähden tavanomaista alempana.

Kymijoen vesistöalueen järvet ovat ajankohdan tavanomaisissa lukemissa tai hieman korkeammalla. Päijänteellä (vesi.fi), Vesijärvessä (vesi.fi) ja Ruotsalaisessa (vesi.fi) viimeaikaiset sateet ovat nostaneet vedenpinnat 5–10 senttimetriä ajankohdan keskiarvotasoa korkeammalle.

Sateiden ennustetaan jatkuvan kohtalaisina, joten järvien vedenkorkeuksien voi odottaa pysyvän vakaina lähiviikkoina. Sateita saattaa kuitenkin sattua enemmän tai vähemmän jollekin tietylle valuma-alueelle, jolloin yksittäisten järvien korkeudet saattavat nousta tai laskea muista poiketen. Tiistaille ennustettujen ukkosten yhteydessä voi esiintyä hetkellisesti rankkaa sadetta ja taajamatulvat ovat mahdollisia.

Pohjavedenpinnat ovat laskeneet koko kesän

Hämeessä pohjavedenpinnat ovat olleet laskussa keväästä lähtien. Esimerkiksi Lammin Tullinkankaan (vesi.fi) pohjaveden seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ovat laskeneet toukokuusta lähtien noin 60 senttimetriä. Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla laskua on ollut hieman yli 20 senttimetriä. Pohjavedenpinnat ovat tällä hetkellä Hämeessä noin 10–20 senttimetriä ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella. Pohjavedenpinnat olivat lopputalvesta vielä hieman alempana kuin tällä hetkellä. Kevään runsaat lumien sulamisvedet nostivat pohjavedenpinnat keskimäärisen tason yläpuolelle, josta pinnat ovat laskeneet näihin päiviin saakka.

Viimeaikaiset sateet eivät ole vielä kääntäneet pohjavedenpintoja nousuun. Sateet ovat imeytyneet kuivaan maaperään, eikä vesi ole vielä päässyt vajoamaan pohjavesikerrokseen saakka. Pienissä pohjavesiesiintymissä sateiden vaikutus voi kuitenkin jo näkyä, sillä ne reagoivat sateisiin nopeammin kuin suuremmat pohjavesiesiintymät.

Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064
Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Virtaavaa vettä Lempäälässä, kuvaaja Jukka Sainio.
Virtaavaa vettä Lempäälässä, kuvaaja Jukka Sainio.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Työttömyys lisääntyi Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä edelleen laskua26.9.2023 08:00:24 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli elokuun lopussa 16 987 työtöntä työnhakijaa, joista 990 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 284 vähemmän (-2 %) kuin vuosi sitten. Lasku johtui muiden työttömien määrän vähenemisestä, sillä lomautettuja oli 226 enemmän. Heinäkuusta elokuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa laski 1602:lla, mikä on kausivaihtelulle tyypillistä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme