Östra Nylands välfärdsområde söker familjevårdare – utbildningen börjar i höst

Dela

Det finns redan relativt gott om familjevårdare inom Östra Nylands välfärdsområde, men fler behövs. För äldre och för personer med funktionsnedsättning finns närmast kortvarig familjevård att tillgå, men ett långvarigt familjehem finns också i regionen. Den som placerats i familjevård får sin vård och omsorg ordnad hemma hos familjevårdaren eller i den vårdbehövandes eget hem. Familjevårdssituationerna är mycket individuella och de skräddarsys efter klientens behov samt efter familjevårdarens färdigheter och tillgänglighet.

Projektkoordinatorn Sanna Äyräväinen vid Östra Nylands välfärdsområde säger att det behövs familjevårdare vid välfärdsområdet därför att man med familjevård kan stödja närståendevårdarna, stödja hemmaboende och undvika övergång till tyngre serviceformer. Styrkan med familjevård är att omgivningen och personerna är bekanta för klienten. Vardagen i familjen ger klienten meningsfulla och trygga upplevelser.

Familjevårdarutbildning

I höst börjar Östra Nylands välfärdsområde utbilda familjevårdare, vilket innefattar fem fysiska möten samt hemuppgifter. Östra Nylands välfärdsområde ordnar ett informationsmöte angående kursen för dem som är intresserade av familjevård tisdag 12.9.2023 kl. 17.00–18.30 på Äppelbackens servicecenter.

Familjevården kan vara långvarig eller kortvarig. Med kortvarig familjevård kan man ordna närståendevårdarens lagstadgade ledigheter så att en bekant familjevårdare går hem till klienten för att ta hand om denne, eller så kommer klienten hem till familjevårdaren för att bli omskött. Familjevårdare är personer som har gått kursen för familjevårdare. Man kan vara familjevårdare om man med hänsyn till sin utbildning, sin erfarenhet eller sina personliga egenskaper är lämplig att tillhandahålla familjevård. Familjevård är övervakad verksamhet som bygger på familjevårdslagen (263/2015).

Familjevård är som allra bäst synnerligen givande

Mervi Laurila, som upprätthåller familjehemmet Laurila i Askola, anser att det bästa med familjevård är hur nära man kommer klienten. Varje dag gör man vardagssysslor tillsammans, från matlagning till byktvätt och att rensa bär, där klienten deltar allt efter sin förmåga.

  • Mitt arbete som familjevårdare är krävande, tidvis också tungt, men mycket givande. Jag tycker mycket om mitt arbete. Jag nätverkar med andra familjevårdare och har märkt att man kan verka som familjevårdare i väldigt många slags livssituationer – oavsett om man bor ensam, tillsammans med barnen eller i ett parförhållande, berättar Mervi.

Den vårdbehövande i familjevård ska i regel kunna klara nätterna utan regelbunden hjälp, men vetskapen om att hjälp vid behov finns att tillgå kan göra livet mera rofyllt. De som fungerar som barns och ungdomars familjevårdare kallas ofta för fosterföräldrar och familjen för fosterfamilj. Familjevårdsklienter kan vara barn och unga men också vuxna personer med funktionsnedsättning eller rehabiliteringsklienter inom mentalvården.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Familijevård i vardagen hos Mervi Laurila
Familijevård i vardagen hos Mervi Laurila
Ladda ned bild

Länkar

Östra Nylands välfärdsområde producerar och ordnar offentliga social- och hälsovårdstjänsterna och räddningsväsendet i sju kommuner: Askola, Borgå, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Pukkila och Sibbo.

Följ Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Itä-Uudenmaan hyvinvointialue – Östra Nylands välfärdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum