Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Taloudellinen mielenrauha 2023: joka neljännen kotiin suunnitteilla energiaremontti

Jaa
Suomalaisten koteihin suunnitellaan yhä ahkerasti energiaremontteja. Suosituin energiaremontti on aurinkopaneelien asentaminen joko omakotitaloon tai taloyhtiöön.

Useampi kuin joka neljäs suomalainen omistusasuja (27 %) kertoo, että omaan kotiin on suunnitteilla energiankulutusta vähentäviä remontteja. Tiedot käyvät ilmi Danske Bankin teettämästä Taloudellinen mielenrauha 2023 -kyselytutkimuksesta. 

Useimmin suunnitteilla on aurinkopaneelien asentaminen, rakennuksen eristyksen parantaminen tai ilmalämpöpumpun asentaminen.  

”Kiinteistön säntillinen remontointi on paras tapa varmistaa arvon säilyminen. Energiaremontti näkyy asukkaalle nopeasti usein sekä pienentyneinä energialaskuina että kohonneena asumismukavuutena. Taloyhtiöissä korostuu tällä hetkellä rahoituksen hakeminen maalämpöremontteihin”, Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu. 

Joka toinen (50 %) kertoo, että energiankulutusta vähentäviä remontteja ei ollut suunnitteilla. Noin joka neljäs (23 %) ei osannut vastata kysymykseen. Itä- ja Pohjois-Suomessa remontteja oli suunnitteilla muuta maata harvemmin. 

Remontteja ei kannata lykätä 

Rahan puute oli yleisin syy olla suunnittelematta energiatehokkuutta tai ilmastoystävällisyyttä lisääviä remontteja. Toiseksi yleisin syy oli, että remontin ei uskottu maksavan itseään takaisin. Kolmanneksi yleisin syy oli se, että kiinteistö oli jo valmiiksi nollaenergiatalo tai sen energialuokitus oli muutoin hyvä.  

”Remonttien lykkääminen voi tuntua nyt houkuttelevalta, kun asumiskulut ovat muutenkin nousseet. Jos suinkin mahdollista, kannattaa kunnossapitosuunnitelmassa pysytellä. Myös korjausvelka on velkaa, vaikka moni ei sitä velaksi mielläkään”, Roihu sanoo.  

Vähintään jossain määrin huolissaan ilmastoystävällisyyden edistämiseen liittyvistä kustannuksista on lähes joka kolmas (31 %) omistusasujista. Osuus on pysynyt lähes ennallaan vuoteen 2021 verrattuna (29 %). 

”Energiaremontit ovat olleet paljon pinnalla, mutta tänä päivänä käytännössä jokainen remontti on mahdollisuus energiaremonttiin. Energiaremontin tekeminen kannattaa ajoittaa yhteen muiden remonttien kanssa, jolloin myös kustannukset laskevat”, sanoo Roihu. 

Tietoa tutkimuksesta  

Danske Bank on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksia vuodesta 2018 asti. Tällä kertaa kyselytutkimukseen vastasi 3021 suomalaista ja kaikissa Pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä 6043. Kyselytutkimuksen aineisto kerättiin 24.2.–10.3.2023. Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Danske Bankin toimeksiannosta. 

Taloudellisen mielenrauhan tasoa seurataan vuosittain Pohjoismaissa Danske Bankin kehittämän indeksin avulla. Taloudellisen mielenrauhan indeksi on rakennettu kysymyksistä, jotka mittaavat ihmisten luottavaisuutta omaan taloudelliseen tilanteeseensa, talouteen liittyvien huolten määrää ja taloudellisen tilanteen tulevaisuudennäkymiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme