Tampereen yliopisto

Väitös: Laajennettu todellisuus tehostaa teollisuusyritysten tuotekehitysprosessia ja huoltoliiketoimintaa

Jaa
FM Hanna Heinonen tutki väitöskirjassaan laajennetun todellisuuden käyttömahdollisuuksia teollisuusyritysten teknisessä viestinnässä. Tutkimuksessa selvitetään, miten virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus palvelevat teollisuusyrityksiä teknisen dokumentaation luonti- ja jakeluvaiheessa. Tutkimuksen mukaan laajennettu todellisuus on toimiva uusi jakelukanava huolto-ohjeille ja se tehostaa teollisuusyritysten tuotekehitysprosessia ja huoltoliiketoimintaa.
Kuva: Maarit Lahikainen/Maarimanna
Kuva: Maarit Lahikainen/Maarimanna

FM Hanna Heinonen käsittelee väitöskirjassaan teknisen viestinnän ja laajennetun todellisuuden teollisuusyrityksille tarjoamia mahdollisuuksia erityisesti teollisen huoltoliiketoiminnan viitekehyksessä. Teknisen viestinnän tavoitteena on suunnitella ja tuottaa helppokäyttöistä ja oleellista tietoa erilaisten laitteiden ja sovellusten käyttäjille. Tutkimuksessa käsitellään laajennettua todellisuutta sekä virtuaalitodellisuuden (VR) että lisätyn todellisuuden (AR) kautta.

– Käyttäjätesteihini osallistui yli 150 henkilöä KONEen globaalista organisaatiosta. Asiantuntijat suhtautuivat myönteisesti uusien teknologioiden käyttöönottoon päivittäisessä työssään ja arvioivat niiden tehostavan työtään, Heinonen kertoo.

Teollisen metaversumin hyödyntäminen luo uusia mahdollisuuksia

Virtuaalitodellisuudessa tapahtuva yhteistoiminta, jossa fyysisesti eri sijainneissa olevat käyttäjät toimivat samassa virtuaaliympäristössä, parantaa erityisesti globaalien ja etätyötä tekevien tiimien tehokkuutta. ­­­­Se tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia virtuaalitiimien yhtenäistämiseksi verrattuna perinteisiin viestintätyökaluihin, kuten sähköpostiin tai videoneuvotteluun.

Virtuaalitodellisuus tarjoaa esimerkiksi yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tehostaa sisäistä viestintää. Se myös sujuvoittaa teknisen dokumentaation luonti- ja tarkastusprosessia useassa eri vaiheessa vähentämällä sekä väärinymmärrysten että iteraatiokierrosten määrää.

Älylasit puolestaan ovat huolto-ohjeille uusi jakelukanava, joka vapauttaa käyttäjän kädet työn tekemiseen. Lisätyssä todellisuudessa ohjeistusta voidaan seurata ajantasaisesti huoltotehtävän edetessä, mikä tehostaa työtä ja vähentää virheiden mahdollisuutta. Monikanavajakelussa samaa informaatiota voidaan helposti viedä eri jakelukanaviin, mikä puolestaan tehostaa teknisen tiedon julkaisuprosessia ja siten myös tuotekehitysprosessia yrityksissä.

– Laajennetun todellisuuden käyttöönotto on osa isompaa siirtymää kohti teollisen metaversumin hyödyntämistä teollisuusyrityksissä. Tutkimukseni mukaan uusi teknologia tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia muun muassa huoltoliiketoiminnan tehostamiseen, Heinonen sanoo.

Heinonen on kotoisin Hyvinkäältä ja valmistunut filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta. Nykyisin hän työskentelee KONE Oyj:n tuotekehityksessä.

Väitöstilaisuus lauantaina 19. elokuuta 2023

Filosofian maisteri Hanna Heinosen vuorovaikutteisen teknologian alaan kuuluva väitöskirja The Benefits of Extended Reality for Technical Communication: Utilizing XR for Maintenance Documentation Creation and Delivery tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa lauantaina 19.8.2023 kello 12 alkaen keskustakampuksella, päätalon salissa D11 (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Michele Gattullo, Politecnico di Bari, Italia. Kustoksena toimii professori Markku Turunen, Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta, Tampereen yliopisto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FM Hanna Heinonen
hanna.heinonen@tuni.fi
+358443554840

Kuvat

Kuva: Maarit Lahikainen/Maarimanna
Kuva: Maarit Lahikainen/Maarimanna
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Kerrostaloasukkaiden mieltymysten toteuttaminen tarjoaa mahdollisuuksia asuntojen tuleviin tilamuunnoksiin25.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Mitkä tekijät korostuisivat, jos asuinkerrostaloja kehitettäisiin asukkaiden ehdoilla? Entä mitä on huomioitava, jotta myös käyttäjät voisivat tehdä tilamuunnoksia asunnoissaan? Arkkitehti SAFA Sini Saarimaan väitöstutkimuksessa selvisi, että tietyt asuinkerrostalon ominaisuudet sekä tukevat miellyttävyyttä asukkaan näkökulmasta että mahdollistavat tilamuunnoksia asukkaille vaihtelevissa tilanteissa. Saarimaan mukaan nämä ominaisuudet ansaitsisivat enemmän huomiota suomalaisessa asuinkerrostalotuotannossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme