Uudenmaan ELY-keskus

Uudenmaan ELY-keskus hoitaa Porvoon ja Loviisan lintuvesiä niittämällä

Jaa
Uudenmaan ELY-keskus niittomurskaa rantaluhtien ruoikkoa ja niittää vesikasvillisuutta Porvoonjoen suiston ja Loviisan Gammelbyvikenin luonnonsuojelualueilla syksyllä 2023. Niitot kohentavat huonontuneiden elinympäristöjen tilaa ekologisesti arvokkailla lintuvesikohteilla.
Niittomurskattua rantaluhtaa Helsingin Vanhankaupunginlahdella heinäkuussa 2023. 
Kuva: Teemu Virtanen
Niittomurskattua rantaluhtaa Helsingin Vanhankaupunginlahdella heinäkuussa 2023. Kuva: Teemu Virtanen

Toimenpiteet liittyvät ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaan. Sen tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa.

Kosteikkojen rehevöityminen ja umpeenkasvu uhkaavat vesilintuja. Rantaluhtien avaaminen Porvoossa ja Loviisassa parantaa useiden uhanalaisten vesi- ja rantalintujen elinolosuhteita ja edistää harvinaisten luontotyyppien menestymistä. Avoimet rantaniityt ovat myös tärkeitä muutonaikaisia levähdys- ja ruokailualueita usealle Natura-alueen suojelun perusteena olevalle lintulajille.

Alueet erityisiä lintuvesikohteita

Porvoonjoen suiston Ruskiksen ja Stensbölen suojelualueet sekä Loviisan Gammelbyviken kuuluvat tärkeimpiin lintuvesi- ja kosteikkokohteisiin Suomessa. Lisäksi ne ovat Natura 2000 -verkoston lintudirektiivin mukaisia erityisiä suojelualueita.

Lintuvesien ja kosteikkojen tilaa voidaan parantaa muun muassa raivaamalla, ruoppaamalla, niittämällä, laiduntamalla, vedenpintaa nostamalla, vieraspetopyynnillä ja hoitokalastuksella. Tarvittavat hoito- ja kunnostustoimet arvioidaan aina kohteittain.

Toimenpiteet parantavat myös lukuisten kosteikoilla elävien uhanalaisten kasvien ja hyönteisten elinmahdollisuuksia.

Porvoon ja Loviisan lisäksi Uudenmaan ELY-keskus on toteuttanut Helmi-ohjelmaan liittyviä niittoja Helsingin Vanhankaupunginlahden lintuvesillä heinäkuun 2023 lopussa.

Helmi-elinympäristöohjelma

Ympäristöministeriön Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesi- ja rantaluontoa.

Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Suojeltavista alueista saa korvauksen ja valtio tukee kunnostus- ja hoitotoimia.

Lisätietoja Helmi-ohjelmasta: https://www.ym.fi/helmi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- lintuvesikoordinaattori Mikko Koho, Uudenmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 021 263
- suunnittelija Salla Waldmann, Uudenmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 021 327

Kuvat

Niittomurskattua rantaluhtaa Helsingin Vanhankaupunginlahdella heinäkuussa 2023. 
Kuva: Teemu Virtanen
Niittomurskattua rantaluhtaa Helsingin Vanhankaupunginlahdella heinäkuussa 2023. Kuva: Teemu Virtanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Maantien 140 jalankulku- ja pyöräilyväylä kunnostetaan Vantaan Hakunilan Kyytitien ja Nikinmäen Sipoontien välillä29.9.2023 08:08:00 EEST | Tiedote

Maantie 140:n jalankulku- ja pyöräilyväylän leventäminen ja parantaminen Vantaan Hakunilan Kyytitien ja Nikinmäen Sipoontien (Mt 152) välisellä osuudella on käynnistynyt. Tämä yli 7 kilometrin mittainen osuus sijaitsee sekä Vantaan että Sipoon alueella. Hanke toteutetaan yhdessä ELY-keskuksen, Sipoon kunnan, Vantaan kaupungin ja Fintraffic Tie Oy:n kesken.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme