HSL Helsingin seudun liikenne

Talviaikatauluihin siirtyminen 14.8. tuo muutoksia sekä raitolinjoille että Espoon ja Laajasalon bussiliikenteeseen

Jaa

Helsingin seudun joukkoliikenne siirtyy talviaikatauluihin maanantaina 14.8. Samana päivänä tulee muutoksia muun muassa ratikkalinjoille sekä Espoon ja Helsingin Laajasalon bussilinjoille. Espoon ja Vantaan väliä ryhdytään liikennöimään uusilla runkobussilinjoilla 520 ja 530, joiden käynnistyminen vaikuttaa myös muihin Espoon bussilinjoihin.

Helsingin seudun joukkoliikenne kulkee talviaikatauluin maanantaista 14.8. alkaen. Ajantasaiset tiedot uusista aikatauluista ja reiteistä löytyvät HSL:n Reittioppaasta. 

Espoon ja Vantaan välillä aloittaa kaksi uutta runkobussilinjaa   
Espoon bussilinjat uudistuvat 14.8. Uudet runkolinjat 520 Matinkylästä Martinlaaksoon ja 530 Matinkylästä Myyrmäkeen aloittavat liikenteen. Runkolinjojen perustamisen vuoksi myös useiden muiden bussilinjojen reitteihin tulee muutoksia ja joidenkin linjojen liikenne päättyy.  

Muutoksia tapahtuu etenkin Leppävaarassa ja Tapiolassa, mutta uudet runkolinjat vaikuttavat Espoon bussilinjoihin myös laajemmalla säteellä.  

Runkolinjan 550 päätepysäkki siirtyy Westendinasemalta Keilaniemeen. HSL valmistautuu muutoksella tulevan pikaraitiolinjan 15 käynnistymiseen.  Bussilinjan 550 liikenne jatkuu tulevan pikaratikkalinjan 15 rinnalla niin kauan, kunnes pikaratikka alkaa kulkea riittävän tiheästi. HSL päättää pikaraitiolinjan liikenteen aloittamisen ajankohdasta aikaisintaan elokuun lopussa. 

Uusi poikittaislinja 523 korvaa 14.8. alkaen runkolinjalta 550 poistuvaa yhteyttä Leppävaarasta Tapiolaan ja Westendinasemalle. Linjaa 523 ajetaan reittiä Westendinkatu–Etelätuulentie–Merituulentie–Tapiolantie–Kehä I.

Lisätietoja Espoon muutoksista löytyy sivulta hsl.fi/Espoo2023

Laajasalossa aloittaa uusi bussilinja 87
Laajasalossa aloittaa 14.8. uusi bussilinja 87, Herttoniemi (M) -Kruunuvuorenranta. Lisäksi muun muassa bussilinjoille 84 ja 88 tulee reittimuutoksia. Myös muita pienempiä muutoksia tapahtuu. 

HSL vastaa muutoksilla Laajasalon alueen asukasmäärän kasvuun ja käynnissä oleviin työmaihin.  Blogikirjoitus Laajasalon liikennemuutoksista

Siuntion bussiliikenteeseen tulee lisävuoroja 10.8. alkaen
Siuntion joukkoliikenteessä tapahtuu muutoksia jo torstaina 10.8., kun arkipäivien bussiliikenteeseen tulee noin 20 lisävuoroa. 

Reitit säilyvät lähes ennallaan, mutta bussien yhteydet lähijuniin paranevat. Tähän mennessä Siuntion busseilla on ajettu pääosin koululais- ja palvelukuljetuksia, joita on voinut käyttää HSL:n matkalipulla. 

Lisätietoja Siuntion muutoksista: hsl.fi/siuntio2023

Osa koululaislinjoista siirtyy talviliikenteeseen jo aikaisemmin kuin 14.8.
Koulujen syyslukukauden alkamispäivämäärät vaihtelevat kunnittain, joten osa koululaislinjoista siirtyy talviaikatauluihin jo aiemmin kuin 14.8. 

Lisäksi jotkut linjat ajavat ylimääräisiä vuoroja keskiviikosta perjantaihin 9.-11.8. koulujen oppituntien alkamis- ja päättymisaikojen mukaan. 
Lisätietoja koululaislinjojen lisälähdöistä ja poikkeuksista 

Helsingin lähibussilinjoilla tapahtuu pieniä muutoksia 
Torstaista 10.8. alkaen lähibussi 805 siirtyy ajamaan Puotilan kautta korvaten bussilinjan 801 poistuvaa palvelua. Tiedote lähibussien 805 ja 801 muutoksista 

Vuosaaren lähibussi 814 kiertää torstaista 10.8. alkaen Merikorttitien ja Merikorttikujan kautta tarjoten paremmat yhteydet reitin varrelta lähipalveluihin. Lisätietoja lähibussin 814 reittimuutoksesta

Läntisen Helsingin lähibussien 31 ja 32 päätepysäkin nimi muuttuu Lassilaksi 14.8. Bussien reitit eivät muutu, mutta uusi nimi kuvaa selkeämmin linjojen päätepysäkkiä. Lisätietoa muutoksesta 
 
Raitiolinjat 2, 3 ja 10 palaavat aiemmille päätepysäkeilleen, yöratikka 9N aloittaa 
Raitiolinjat 2, 3 ja 10 palaavat 14.8. aiemmille päätepysäkeilleen työmaiden päättymisen vuoksi. 

Linja 2 siirtyy jälleen Ilmalaan. Lisäksi linjaa ryhdytään liikennöimään Kampin metroaseman kautta Mannerheimintien sijaan. Muutoksen tavoitteena on sujuvoittaa liikennettä Mannerheimintien katutöiden ajan.

Linja 10 palaa normaalille reitilleen Pikku Huopalahteen, jolloin linja 3 voi palata Meilahteen normaalille päätepysäkilleen.

Lauantaina 19.8. aloittaa HSL:n ensimmäinen yöratikkalinja 9N, jota ajetaan viikonloppuöisin Jätkäsaaren ja Hakaniemen Linjojen välillä. Linjat 9 ja 9N tarjoavat viikonloppuisin lähes ympärivuorokautista raitioliikennettä reittinsä varrella. Tiedote raitiolinjojen muutoksista 
 
Metron ruuhka-aikojen vuorovälit tihenevät 
Metro lähtee 14.8. alkavasta viikosta lähtien tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin ruuhka-aikaan pääteasemiltaan 5 minuutin välein, jolloin meto kulkee Itäkeskuksen ja Tapiolan välillä ruuhka-aikoina tiheimmillään 2,5 minuutin välein. Maanantaisin ja perjantaisin vuorovälit ovat ruuhka-aikaan vastaavasti 6 ja 3 minuuttia.

HSL tihentää vuorovälejä, jotta metron palvelu vastaisi entistä paremmin ruuhka-aikojen kasvaneisiin matkustajamäärin. Tiedote metron aikataulujen uudistumisesta 
 
Lähijunien poikkeusjärjestelyt jatkuvat
Pääradan työt ovat edelleen käynnissä vaikuttaen HSL:n K-, I- ja P-juniin sekä VR:n D-, R- ja Z-juniin. HSL:n junaliikenteen osalta poikkeusjärjestelyt kestävät lokakuun loppuun asti. Tiedote ratatöiden vaikutuksista junalikenteeseen 

Liikennetiedotteet löytyvät verkosta ja ne voi saada sähköpostiinsa
Joukkoliikenteen asiakas löytää omia linjojaan koskevat muutokset kätevimmin osoitteesta hsl.fi/matkustaminen/liikenne, josta hän voi saada sekä linja- että aluekohtaiset liikennetiedotteet. 

Asiakas voi saada liikennetiedotteet myös suoraan sähköpostinsa lisäämällä suosikkeihin häntä kiinnostavat alueet sekä käyttämänsä linjat ja pysäkit HSL-tunnuksen Omat valinnat -kohdassa.

Yhteyshenkilöt

Informaatiopäällikkö Joona Packalen, HSL, puh. 040 573 1283

Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2022 HSL:n toimintakulut olivat 734 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 815 miljoonaa euroa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 304 miljoonaa nousua, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Suuret kaupunkiseudut peräänkuuluttavat valtiolta riittäviä panostuksia kestävään kasvuun13.9.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Seitsemän suurinta kaupunkiseutua esittävät yhteisessä kannanotossaan vakavan huolensa valtion niukoista resursseista kaupunkiseutujen kasvun tukemiseen. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma tunnistaa MAL-seutujen keskeisen merkityksen, mutta ei juurikaan varaa rahoitusta seutujen kehittämiseen. Seudut ovat määrätietoisesti kehittäneet kestävää yhdyskuntarakennetta ja peräänkuuluttavat pitkäjänteisyyttä myös valtiolta.

HSL ja Helsingin seudun kunnat kartoittavat liikkumistutkimuksella asukkaiden tekemiä matkoja ja kulkutapoja1.9.2023 09:20:16 EEST | Tiedote

Ensimmäiset kutsukirjeet vuoden 2023 Liikkumistutkimukseen, joka selvittää Helsingin seudun asukkaiden matkoja ja kulkutapoja, on postitettu. Kutsun saa lähes 42 000 satunnaisesti valittua Helsingin seudun asukasta. HSL kehottaa vastaamaan tutkimukseen, sillä sen avulla saadaan tärkeää tietoa liikennettä koskevien päätösten ja suunnitelmien pohjaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme