Seta Ry

”Lapset eivät synny ennakkoluuloisina” – homo- ja transfobiaa ja rasismia ennaltaehkäistävä kouluissa

Jaa

Kouluvuosi alkaa jälleen eri puolilla Suomea. Kesäkuussa uudistuneen yhdenvertaisuuslain myötä kouluilla on selkeämpi velvollisuus ennaltaehkäistä ja puuttua sateenkaarinuoriin kohdistuvaan syrjintään ja häirintään.

Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Saara Katainen peräänkuuluttaa tiedon lisäämisestä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, jotta sateenkaarinuorten kokemaan häirintään voitaisiin puuttua tehokkaamin.
Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Saara Katainen peräänkuuluttaa tiedon lisäämisestä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, jotta sateenkaarinuorten kokemaan häirintään voitaisiin puuttua tehokkaamin.

Rasististen mielipiteiden tultua näkyvästi julkisuuteen on entistä tärkeämpää tuoda ihmisoikeusperustaista ja antirasistista opetusta kouluihin. Eri vähemmistöihin kuuluville nuorille kuuluu oikeus oppia turvallisessa kouluympäristössä.

”Kouluissa toistuu sama puhe nollatoleranssista rasismille kuin pääministerillä, mutta käytännössä se ei välttämättä tarkoita mitään. Puuttuminen yksittäisiin räikeimpiin tapauksiin ei riitä vaan tarvitaan kokonaisvaltaista muutosta. Meidän pitää rakentaa kaikkea moninaisuutta kunnioittavaa koulukulttuuria”, sanoo Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi.

Kouluterveyskyselyn mukaan sateenkaarinuoret kertovat muita useammin kiusaamisesta, mielenterveysongelmista, seksuaalisesta häirinnästä, huonommasta osallisuuden kokemuksesta kouluyhteisössä ja yksinäisyydestä. Uusimman kyselyn mukaan häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua vuoden aikana oli kokenut 52,8 % seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ja 48,6 % sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista. Siitä ei usein kerrota, koska nuoret eivät luota sen johtavan mihinkään.

”Koulu on iso osa nuoren elämää ja sen myötä tärkeänä tekijänä muokkaamassa nuoren maailmankuvaa. Koulussa tapahtuvat häirinnän huomiotta jättämiset luo nuorelle käsityksen maailmasta, jossa hänen ihmisarvonsa on toissijainen ja hänen kokemuksensa vähäteltävissä”, toteaa Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Saara Katainen.

Sateenkaarinuorten huomioiminen koulun arjessa ja opetuksessa ei ole vapaaehtoista. Oikeus turvalliseen oppimisympäristöön on ihmisoikeus ja oppilaitoksilla on lakisääteinen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti. Oppilaitos ja koulutuksen järjestäjät ovat vastuussa lakisääteisistä velvoitteista.

Perusopetukseen on myös kuulunut sateenkaaritiedon antaminen osana opetusta jo vuodesta 2016. Kouluja on tuettava opetuksen järjestämisrauhan turvaamisessa, jotta lapsen oikeus saada opetusta seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta toteutuu.

”Yhdenvertaisuuslain vaatimus on hyvin selkeä. Jos koulu ei puutu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistönuoriin kohdistuvaan häirintään, syyllistyy se syrjintään ja voi olla hyvitys- ja korvausvelvollinen syrjitylle. Häiritsevä käytös tulee lopettaa, harjoittipa sitä opettaja, toinen oppilas tai huoltaja”, Telakivi kertoo.

Sateenkaarinuorten kokemaa häirintää ovat identiteettiin kohdistuva uhkaaminen, nimittely ja haukkuminen, nuoren identiteetin kieltäminen, transnuoren tahallinen väärinsukupuolittaminen ja vanhan nimen käyttäminen tai sateenkaari-ihmisiä koskevien vihamielisten symbolien ja kuvien esillä pitäminen. Esimerkiksi viime maaliskuussa salolainen alakoulu kielsi oppilasta tekemästä kangaskassia, jossa oli ruksittu sateenkaarilippu ja lisätty teksti "sukupuolia on vain kaksi". Tasa-arvovaltuutettu totesi koulun toimineen lain määräämällä tavalla. Tapauksen yhteydessä uutisoitiin myös oppilaan huoltajan harjoittamasta painostamisesta ja uhkailusta.

Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja näkee häirinnän perimmäisenä syynä olevan usein tiedonpuute. Tämän takia myös nuorten keskuudessa tapahtuva häirintä on aikuisten vastuulla.

”Lapset eivät synny ennakkoluuloisina, ja siksi olisikin ensiarvoisen tärkeää, että he saisivat asiaan kuuluvan opetuksen myös sateenkaariteemoista ennen kuin ulkoa tulevat negatiiviset asenteet tarttuvat heihin”, Katainen sanoo.

Seta tarjoaa työkaluja

Seta on julkaissut Meistä-oppimateriaalin, jonka avulla voidaan käsitellä rasismia ja homo- ja transfobiaa yläkouluikäisten kanssa. Itse tulostettava materiaali sisältää lukuisia menetelmiä, joista opettaja voi valita opetusryhmälleen sopivat.

Meistä-oppimateriaali pohjautuu oikeusministeriöltä vuonna 2021 saatuun hanketukeen ja hankkeessa mukana olleen taiteilija Aleksandra Lemken Meistä – About us -näyttelyn valokuviin ja valokuvien henkilöiden tarinoihin. Materiaalikokonaisuus on tehty Seta ry:n ja Etelä-Suomen alueellisen etnisten suhteiden neuvottelukunnan (Etno) yhteistyönä. ja sen on laatinut Henrietta Pihlaja.

Seta tarjoa kouluihin maksuttoman Setan ja verkkonuorisotalo Loisteen "Sateenkaari oppilaitoksessa" -paketin. Paketti sisältää edellä mainitun Sateenkaari oppilaitoksessa -kouluoppaan, aamunavausmateriaalin seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, julisteita, tarroja ja muuta! Ennakkotilaus on avoinna 14.8.2023 saakka: www.seta.fi/loistepaketti

Setan opas Sateenkaari oppilaitoksessa tarjoaa tietoa, miten tehdä kouluista sateenkaarilapsille ja -nuorille turvallisempia ja kehittää toimintakulttuuria sateenkaarisensitiiviseen suuntaan. Opas on julkaistu 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lotte Telakivinuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija

Lotte Telakivi on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin ja heihin kohdistuvan politiikan asiantuntija.

Puh:044 301 3020lotte.telakivi@seta.fi

Eliisa Alataloviestinnän asiantuntija

Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo (medianomi YAMK) tukee ja neuvoo toimittajia sateenkaariteemojen käsittelyssä, haastateltavien löytämisessä sekä kuvituskuvien hankkimisessa. Hän kehittää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan uutisoinnin sensitiivisyyttä.

Puh:050 572 3259eliisa.alatalo@seta.fi

Kuvat

Setan tuottamassa Meistä-materiaalissa esiintyy Yasmin. Kuva Aleksandra Lemke.
Setan tuottamassa Meistä-materiaalissa esiintyy Yasmin. Kuva Aleksandra Lemke.
Lataa

Linkit

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

Uskonyhteisöt saavat käyttöönsä uudet turvallisemman toiminnan ohjeet21.9.2023 14:28:28 EEST | Tiedote

Monissa seurakunnissa on viime vuosina otettu käyttöön turvallisemman tilan ohjeita, jotta eri vähemmistöryhmiin kuuluvat ihmiset voisivat osallistua yhdenvertaisesti ja turvallisesti leiri- tai ryhmätoimintaan. Yhtenäistä mallia ohjeiksi ei ole kuitenkaan ollut. Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hankkeessa on luotu verkossa vapaasti käytettävissä oleva turvallisen toiminnan malliohjeistus, jonka saa muokata itselleen sopivaksi. Lisäksi samalla sivustolla uskonyhteisöjen työntekijät ovat 1.9. alkaen voineet sitoutua turvallisemmiksi toimijoiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme