Diakonissalaitos

Paperittomien oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin ei saa poistaa

Jaa
Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan poistettavaksi paperittomien oikeutta muihin kuin kiireellisiin sote-palveluihin. Tämä perustuu hallitusohjelman kirjaukseen, jossa hallitus aikoo kumota edellisen hallituksen tekemän päätöksen paperittomien sote-palvelujen laajentamisesta. Muutos johtaa epätoivoisiin tilanteisiin ja pahimmillaan vahvistaa jo nyt olemassa olevaa suojatonta varjoyhteiskuntaa.

Diakonissalaitos on äärimmäisen huolissaan hallituksen suunnitelmasta, sillä toteutuessaan se johtaa paperittomien ihmisten entistä heikompaan terveydentilaan ja sitä kautta pahimmillaan kroonistuviin sairauksiin.

”Paperittomat ovat äärimmäisen moninainen joukko ihmisiä. Mukana on perheitä, lapsia, yksin tulleita miehiä, yrittäjiä, ikäihmisiä, ihmiskaupan uhreja. On yksiselitteisen julmaa ja lyhytnäköistä evätä heiltä oikeus ihmisarvoisiin sote-palveluihin”, sanoo Diakonissalaitoksen paperittomien palveluista vastaava palveluyksikönjohtaja Anne Hammad.

Jo valmiiksi lähes mitättömien sosiaalipalveluiden heikentämisellä myös saadaan toteutuessaan aikaan suurempia ongelmia yhteiskunnassamme ihmisten taistellessa toimentulonsa ja elämänsä oikeutuksesta. Tämä tulee myös loppujen lopuksi kalliimmaksi yhteiskunnalle, sillä on halvempaa tarjota hoitoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen kuin oireet pahenevat ja tarvitaan vaativampaa sairaanhoitoa. On hyvä myös tiedostaa, että paperittomien palvelujen heikentäminen ei tule lisäämään maasta poistumista, vaan päinvastoin.

Suomeen on syntynyt jo ennen vuosien 2015 ja 2016 pakolaisten tuloa varjoyhteiskunta, jota nykyisillä toimenpiteillä tosiasiallisesti tullaan kasvattamaan.

”Emme usko, että paperittomina maassamme tällä hetkellä olevat lähtisivät suunnitelluilla toimenpiteillä pois, vaan lähtemisen sijaan heidät tullaan ajamaan entistä heikompaan ja haavoittuvampaan asemaan laittomille työmarkkinoille sekä tätä kautta hyväksikäytön kohteiksi. Tästä polku jatkuu pahimmillaan ihmiskaupan uhreiksi. Näemme näitä kehityskulkuja ikävän usein paperittomien kanssa toimiessamme”, Hammad sanoo.

Toivomme, että hallitus viedä uudelleen harkitsee tätä päätöstä ja turvaa kaikista heikoimmassa asemassa olevien oikeuden sote-palveluihin. Kyseessä on marginaalinen joukko ihmisiä ja heidän palveluidensa kustannukset ovat olemattomat. Terveys on ihmisoikeus ja toivomme, että nykyinen hallitus tulee myös jatkossa turvaamaan sen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne Hammad, palveluyksikön johtaja, anne.hammad@hdl.fi, 050 502 0022
Miinukka Tuominen-Hakoila, vaikuttamistyön päällikkö, miinukka.tuominen-hakoila@hdl.fi, 040 705 8256


Median yhteydenotot myös: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on 155-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiö tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Diakonissalaitos työllistää valtakunnallisesti 3200 henkilöä. Säätiö on yhteiskunnallinen yritys ja kannattava liiketoiminta on väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Vertaistukea nuorille ja läheisille Rovaniemellä27.9.2023 13:49:34 EEST | Tiedote

Mielenhyvinvoinnin vaikeudet haastavat yhä enemmän nuoria ja heidän lähiyhteisöjään. Raskaisiin elämäntilanteisiin tarvitaan kipeästi voimavaroja vahvistavia ja uskoa tulevaisuuteen tuovia tuen malleja. Usein nuoret jäävät yksin, kun lähiyhteisöllä ei ole keinoja ja voimavaroja nuoren tukemiseen. Kun nuori ei puolestaan halua huolestuttaa lähiyhteisöä, tilanteet voivat edetä nopeasti akuuteiksi. Vertaistuella vahvemmaksi -hanke (1.8.2023 – 31.12.2025) lähtee nyt vastamaan tähän haasteeseen tarjoamalla vahvaa tukea myös nuoren läheisille. Diakonissalaitoksen Rovaniemen Vamoksen koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin mielenterveysomaisten – FinFami ry:n kanssa. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.

Mediainfo 10.10.2023: Asunnottomuuden monet kasvot vuonna 202326.9.2023 12:27:47 EEST | Kutsu

Asunnottomien yötä vietetään tiistaina 17.10.2023. Suomi on Asunto ensin -malleineen asunnottomuustyön pioneeri, ja asunnottomien määrä on vähentynyt meillä tasaisesti. Tilastot ja mielikuvat asunnottomista eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Mediainfossa tiistaina 10.10.2023 klo 9 asiantuntijamme valottavat muun muassa nuorten asunnottomien tilannetta ja sateenkaarevan asunnottomuuden erityispiirteitä sekä kertovat, mitkä ovat Asunto ensin -mallin mahdollisuudet ja sudenkuopat. Kuulemme myös asunnottomuutta kokeneen omia näkökulmia ajankohtaiseen tilanteeseen.

Yhteisöllisestä korona-ajan innovaatiosta keittokirjaksi - Soppa42 sai helsinkiläiskaupunginosan ihmiset kokkaamaan yhdessä25.9.2023 08:30:00 EEST | Kutsu

Kun koronapandemia sulki yhteisölliset kohtaamispaikat, Helsingin Kannelmäen D-asemalla ei tyydytty laittamaan lappua luukulle, vaan kehiteltiin ripeästi uusia yhteisöllisen toiminnan muotoja. Näistä yksi oli Soppa42 - yhteisö kokkaa etänä. Pandemia-ajan sosiaalisen innovaation herkullisimmat palat on nyt koottu Soppa42-keittokirjaksi, joka julkaistaan 3.10.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme