Pohjois-Savon ELY-keskus

Kuopion ja Tervon Junnunmäen tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä

Jaa
Wpd Finland Oy:n Junnunmäen tuulivoimahanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) on käynnistynyt ja YVA-ohjelma on nähtävillä 7.8.–7.9.2023. Hankkeessa suunnitellaan rakennettavaksi enintään 34 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho on 8–10 megawattia (MW) ja kokonaiskorkeus enintään 300 metriä. Tuulivoimaloiden lisäksi hankealueelle rakennetaan muu tarvittava infrastruktuuri, mm. huoltotiet, tuulivoimapuiston oma sähköasema sekä alueen sisäinen maakaapelointi voimaloiden ja sähköaseman välille.

Junnunmäen hankealue sijaitsee Kuopion kaupungin ja Tervon kunnan rajalla, Junnunmäen alueella, noin 28 kilometriä Kuopion keskustasta luoteeseen ja noin 18 kilometriä Tervon keskustasta koilliseen. Hankealueen koko on noin 2620 hehtaaria ja alue on pääosin metsätalouskäytössä olevaa havu- ja sekametsää. Tuotantoalueen luoteispuolelle sijoittuu yhdystie 5551 (Talluskyläntie), koillispuolelle yhdystie 5550 (Länsirannantie), lounais- ja eteläpuolelle yhdystie 5542 (Riuttalantie) sekä kaakkoispuolelle yhdystie 16225 (Niemisjärventie). Hankkeen vaatima sähkönsiirtolinja sijoittuisi mahdollisesti myös Siilinjärven ja Lapinlahden kuntien alueelle. 

Varsinaisen tuulivoimapuiston lisäksi YVA-menettelyssä arvioidaan kaksi reittivaihtoehtoa hankkeen vaatimalle sähkönsiirrolle kantaverkkoon liittymiseksi. Molemmissa vaihtoehdoissa rakennetaan uusi 110 kV tai 400 kV ilmajohto tuotantoalueesta itään Fingridin Järvilinja -voimajohdolle asti, josta vaihtoehtoiset siirtoreitit kulkevat Järvilinjan itä- tai länsipuolta, joko pohjoiseen Alapitkän liityntäpisteelle Lapinlahdella tai etelään, Kuopioon sijoittuvalle liityntäpisteelle. 

Lausunnot ja mielipiteet toimitettava Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 7.9.2023 

Kaikki voivat esittää mielipiteensä nyt nähtävillä olevasta arviointiohjelmasta. Kirjalliset mielipiteet tulee toimittaa yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 7.9.2023. Mielipiteen voi toimittaa joko sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo.pohjois-savo(at)ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pohjois-Savon ELY-keskus, Kallanranta 11, PL 2000, 70101 Kuopio. 

Mielipiteiden esittämiselle varatun ajan päättymisen jälkeen Pohjois-Savon ELY-keskus antaa oman lausuntonsa arviointiohjelmasta. YVA-ohjelma ja ELY-keskuksen siitä antama kokoava yhteysviranomaisen lausunto toimivat pohjana tulevassa ympäristövaikutusten arvioinnissa. 

Hanketta, YVA-menettelyä ja samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään 22.8.2023 klo 17–19 Maaninkajärven koululla (Maaningantie 49, 71750 Maaninka). Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä osoitteessa  www.ymparisto.fi/kuopiotervojunnunmakituulivoimaYVA julkaistavan linkin kautta.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alueidenkäytön asiantuntija Joose Oratuomi, joose.oratuomi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 026 047.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.9.202328.9.2023 11:52:48 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,13. Nyt taso on 21 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on pysynyt samalla korkeudella viimeiset pari viikkoa. Konnuksen tulvakanava on ollut auki koko kuukauden. Tilastojen mukaan nyt ollaan syksyn matalimpien vedenkorkeuksien kaudella ja tänä vuonna tuskin enää merkittävää pinnanlaskua tapahtuu ilman lisäjuoksutuksen kasvattamista. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Juojärvi on 10 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 30 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,47. Saimaallakin on käynnissä lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat 10 -15 cm ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Näyttää olevan yl

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme