Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät kesäkuussa ja koko alkuvuonna

Jaa

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli 2023 kesäkuussa 12,2 % pienempi kuin vuotta aiemmin, selviää Tilastokeskuksen tiedoista. Tammi-kesäkuun aikana tilaukset vähenivät 6,7 % vuodentakaisesta.

Uudet tilaukset vähenivät kaikilla teollisuuden päätoimialoilla niin kesäkuussa kuin koko alkuvuoden aikana. Tammi-kesäkuussa tilaukset vähenivät eniten kemianteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 12,5 % vuodentakaista pienempi. Metalliteollisuudessa tilaukset vähenivät alkuvuonna 5,8 % ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 5,5 % vuodentakaisesta.
"Yritysten saamat uudet tilaukset kasvoivat vielä vuoden 2022 tammi-kesäkuussa 9,4 % vuodentakaisesta. Tilaukset alkoivat vähentyä vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla, ja tämä kehitys on jatkunut edelleen", kertoo Tilastokeskuksen aktuaari Petri Koivisto.
"Trendisarjan mukaan uusien tilausten arvo on laskenut viime syksystä paperiteollisuudessa lähes korona-aikaa edeltävään tasoon. Kemian- ja metalliteollisuudessa on tultu myös alaspäin, mutta näillä toimialoilla tilausten arvon lasku on ollut maltillisempaa", Koivisto sanoo. 
Teollisuuden uusien tilauksien indeksi lasketaan käyvin arvoin. Siksi hintojen nousun vaikutus on hyvä ottaa huomioon tuloksia tarkemmin tarkasteltaessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme