Avain

Riikka Palanderin Elefanttien aika pohtii naiseutta uuden ja vanhan maailman välissä
Jaa
Riikka Palanderin esikoisromaani Elefanttien aika tarttuu rohkeasti naiseuden myytteihin. Romaani kertoo tarinan suomalaisen Kirsin matkasta Tansaniaan. Matkan aikan suomalaisnainen kohtaa myös omat kipukohtansa.
Riikka Palanderin Elefanttien aika ilmestyy tänään 10.8.2023.
Riikka Palanderin Elefanttien aika ilmestyy tänään 10.8.2023.

Elefanttien aika -romaanissa antropologiaa opiskeleva suomalainen Kirsi matkustaa Tansaniaan kerätäkseen aineistoa luguruheimon tyttöjen initiaatiorituaalia käsittelevään graduunsa. Kirsi päätyy kaupunkiin, jossa pääsee seuraamaan initiaatioikään tulleen tytön perheen elämää. Mikään tilanteessa ei kuitenkaan vastaa Kirsin odotuksia. Päivät vieraassa kulttuurissa saavat hänet kohtaamaan myös oman elämänsä kipukohtia.

“Koin tärkeäksi murentaa kuvaa omnipotentista länsimaisesta valkoisesta ihmisestä, joka ottaa tutkimansa alueen haltuun tulkitsemalla, esittämällä ja nimeämällä sen omalle yhteisölleen”, kertoo Riikka Palander.

Lugurutyttö Hiarin ja hänen äitinsä pohdinnat perinnettä koskevien kysymysten äärellä linkittyvät myös Kirsin elämäntilanteeseen: Heistä kukin omalla tavallaan käy läpi siirtymää uuden ja vanhan maailman välissä. 

“Minulle oli olennaista, etten asettuisi aiheeni ylä- tai alapuolelle. Eläytyminen edellyttää paitsi mielikuvitusta ja empatiakykyä, myös paljon tietoa. Sumea katse luo tilaa oletuksille ja yliolkaisille tulkinnoille. Siksi pyrin maksimaaliseen tarkkuuteen niin romaanin aiheena olevan lugurutyttöjen initiaatiorituaalin kuin miljöön kuvauksessa.”

Palander on viettänyt paljon aikaa Tansaniassa, jonne romaani sijoittuu. Matkat ja monet ihmissuhteet maassa ovat luoneet pohjan kulttuurin ymmärtämiselle. 

“Merkittävässä osassa taustatyötä ovat olleet monet matkani Tansaniaan. Paikallistietous ja swahilin kielen taito ovat luoneet perustan romaanin tapahtumapaikkojen ja sosiaalisen ympäristön kuvaukselle. Suhteet paikallisiin ihmisiin ovat toivoakseni auttaneet minua eläytymään romaanin henkilöhahmojen näkökulmiin, mutta Tansaniassa viettämäni aika tai verkostot eivät ole tae siitä, että kirjoittaisin aiheestani viisaasti. Lopulta vain kirjailijana tehdyt valinnat vaikuttavat siihen, millaista maailmankuvaa teos vahvistaa.”

Kirjailija ja yhteiskuntatieteiden maisteri Riikka Palander (s. 1986) asuu Tampereella. Häneltä on aiemmin julkaistu neljä runokokoelmaa, joita on kiitetty erityisesti ilmaisuvoimaisesta kielestä. 

teos: Elefanttien aika
kirjailija: Riikka Palander
ISBN: 9789523044951
sivuja: 268
kustantaja: Avain
julkaisupäivä: 10.8.2023

Julkistamistilaisuus

Elefanttien aika -romaanin julkistamista juhlistetaan Tampereen Tapahtumien yössä Galleria Koppelossa torstaina 10.8. klo 18 alkaen. Riikka Palanderia haastattelee kirjailija Alexandra Salmela. Lisätiedot: https://www.facebook.com/events/2584298048377545

Blogipostaus 

Riikka Palander pohtii blogikirjoituksessaan kulttuurista omimista, oikeutta ja edellytyksiä toisesta kulttuurista kirjoittamiselle.
https://kustantamonkuulumisia.blogspot.com/2023/08/riikka-palander-eettisesta.html

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedote, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet


Avain, Suomen kirjastopalvelu Oy, viestintäjohtaja Vilja Kujanpää, vilja.kujanpaa@avain.net, puh. 040 755 3319


arvostelukappaleet: info@avain.net

Kuvat

Riikka Palanderin Elefanttien aika ilmestyy tänään 10.8.2023.
Riikka Palanderin Elefanttien aika ilmestyy tänään 10.8.2023.
Lataa
kansi: Riikka Palander, Elefanttien aika
kansi: Riikka Palander, Elefanttien aika
Lataa
Riikka Palander, kuva: Mikko Vattulainen
Riikka Palander, kuva: Mikko Vattulainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Avain
Avain
Työpajankatu 13 A
00580 Helsinki

09 5840 440https://avain.net/

Avain on suomalainen kirjakustantamo, joka kustantaa laadukasta kotimaista kirjallisuutta. Kustantamo on palkittu Selkokeskuksen Seesam-palkinnolla tunnustuksena selkokirjallisuuden edistämisestä.

Avain on osa Suomen kirjastopalvelu Oy:tä ja Booky Groupia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Avain

Pin-up toi Henna Karppinen-Kummunmäelle ystäviä ja itsevarmuutta29.9.2023 10:02:57 EEST | Blogi

Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoitti Minä ja Marilyn -teoksessaan (Avain, 2023) pin-upille feministisen historian. Aihe löysi kirjoittajansa pin-up -harrastuksen kautta. "Nyky-pin-upin ideologiaan kuuluu kehopositiivisuus ja sallivuus: jokainen nainen on kaunis iästä, painosta ja ruumiinrakenteesta riippumatta. Sellaista sallivuutta toivoisin jokaiselle naiselle", Karppinen-Kummunmäki kertoo. Henna Karppinen Kummunmäki esiintyy Turun Kirjamessuilla 1.10. klo 13 (Jukola).

Bokashi – jätehuollon pehmeä teknologia20.9.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston tutkijatohtori Veera Kinnunen perehtyi pehmeään teknologiaan kirjoittaessaan teosta Bokashi: Vallankumous ämpärissä (Avain). "Jäin miettimään, mikseivät kompostit kuulu kaupunkeihin. Eikö olekin vain ideologisten ja poliittisten suhdanteiden seurausta, että kaupunkien jätehuolto on päädytty toteuttamaan vieraannuttavilla ja jättimäisillä infrastruktuureilla eikä vaikkapa pienimuotoisilla, paikallisilla järjestelmillä, kuten komposteilla ja pienvoimaloilla? Voiko jäte tehdä muutakin kuin pilata maailman", hän pohtii Kustantamon kuulumisia -blogin postauksessaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme