Pohjois-Savon ELY-keskus

Pielaveden Vornankorven tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä

Jaa
Ilmatar Pielavesi Vornankorpi Oy:n Vornankorven tuulivoimahanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely) on käynnistynyt. Vornankorven hankealueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 18 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi 7–10 MW ja kokonaiskorkeus 350 metriä. Hanketta ja YVA-menettelyä sekä tuulivoima-alueen kaavoitusta koskevat esittely- ja yleisötilaisuudet järjestetään 15.8.2023 klo 17–19 Pielavedellä Suojalan seurantalolla ja 16.8.2023 klo 17-19 Kuopiossa Von Wrightin koululla.

Vornankorven tuulivoimahankealue sijoittuu sekä Pielaveden kunnan että Kuopion kaupungin alueille ja hankealueen kokonaispinta-ala on noin 3200 ha. Hankealue rajoittuu eteläosastaan Tervon kuntarajaan. Pielaveden keskusta sijaitsee noin viiden kilometrin etäisyydellä hankealueen pohjoisimmasta osasta luoteeseen.

Tuulivoimahanke muodostuu tuulivoimaloista ja niiden ympärilleen tarvitsemasta infrastruktuurista (mm. huoltotiet ja oma sähköasema) sekä hankkeen vaatimasta sähkönsiirtoyhteydestä kantaverkkoon. Vornankorven hankealueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 18 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi 7–10 MW ja kokonaiskorkeus 350 metriä. YVA-menettelyssä selvitetään ja arvioidaan myös hankkeen sähkönsiirto voimaloilta hankkeen sisäiselle sähköasemalle. Alustavan suunnitelman mukaan sähkönsiirron liityntää varten Vornankorven hankkeessa rakennetaan noin 7,6 km pitkä 110 kV ilmajohto hankealueelta Pielaveden sähköasemalle.

Hanketta ja tulevaa ympäristövaikutusten arviointia esittelevä YVA-ohjelma on nähtävillä mm. hankealueen kunnissa sekä verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/vornankorpituulivoimaYVA.

Lausunnot ja mielipiteet Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 6.9.2023

Kaikki voivat esittää mielipiteensä nyt nähtävillä olevasta arviointiohjelmasta. Mielipiteet tulee toimittaa kirjallisena yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 6.9.2023. Mielipiteen voi toimittaa joko sähköpostilla osoitteeseen
kirjaamo.pohjois-savo(at)ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pohjois-Savon ELY-keskus, Kallanranta 11, PL 2000, 70101 Kuopio.

Mielipiteiden esittämiselle varatun ajan päättymisen jälkeen Pohjois-Savon ELY-keskus antaa oman lausuntonsa arviointiohjelmasta. YVA-ohjelma ja ELY-keskuksen siitä antama kokoava yhteysviranomaisen lausunto toimivat pohjana tulevassa ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Hanketta ja YVA-menettelyä sekä tuulivoima-alueen kaavoitusta koskevat esittely- ja yleisötilaisuudet järjestetään 15.8.2023 klo 17–19 Pielavedellä Suojalan seurantalolla (Puistotie 8, Pielavesi) sekä 16.8.2023 klo 17–19 Kuopiossa Von Wrightin koululla (Annikki-veturin tie 3, Kaislastenlahti). Tilaisuuksia voi seurata myös etäyhteydellä osoitteessa www.ymparisto.fi/vornankorpituulivoimaYVA julkaistavan linkin kautta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Jenna Wallenius, jenna.wallenius@ely-keskus.fi, puh. 0295 026 238.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.9.202328.9.2023 11:52:48 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,13. Nyt taso on 21 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on pysynyt samalla korkeudella viimeiset pari viikkoa. Konnuksen tulvakanava on ollut auki koko kuukauden. Tilastojen mukaan nyt ollaan syksyn matalimpien vedenkorkeuksien kaudella ja tänä vuonna tuskin enää merkittävää pinnanlaskua tapahtuu ilman lisäjuoksutuksen kasvattamista. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Juojärvi on 10 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 30 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,47. Saimaallakin on käynnissä lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat 10 -15 cm ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Näyttää olevan yl

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme