Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon sinilevätilanne runsastunut

Jaa
Kuudella valtakunnallisella sinileväseurannan havaintopaikalla on tehty sinilevähavaintoja Etelä-Savossa. Mikkelissä Pitkäjärven ja Launialan uimarannoilla, Pieksämäen Pieksänjärvellä, Kangasniemen kirkonkylän uimarannalla, Sulkavan Alinanniemen uimarannalla sekä Rantasalmen Pienellä Raudanvedellä on havaittu hieman sinilevää. Lisäksi kansalaishavaintoja sinilevästä on tehty muutamia.

Kansalaishavaintojen mukaan hieman levää on Pieksämäen Maavedellä, Haukivuoren Ankeleenjärvellä ja Sulkavan Siikavedellä. Viikon levätilanne Etelä-Savossa on hieman runsaampi kuin mitä ajankohdalle on tyypillistä, kun katsotaan pitkän aikavälin keskiarvoja.

Epävakainen sää aiheuttaa kuitenkin sen, että levätilanne voi vaihdella nopeastikin, jopa saman vuorokauden sisällä. Tyynellä säällä sinilevää voi kertyä vedenpintaan, kun taas tuulinen sää voi hajottaa kukintoja ja sekoittaa levän vesipatsaaseen.

Näin tunnistat sinilevän 

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Siitepöly voi helposti muistuttaa sinilevää, mutta levästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.  

Sinilevän tunnistamisessa voi käyttää apuna keppi- tai lasitestiä. Jos levämassaa nostaa tikulla ja se hajoaa hippusiksi veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos se puolestaan jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Kun vettä seisottaa lasissa, sinilevä nousee pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinilevät voivat aiheuttaa terveyshaittoja, vältä selkeästi leväpitoisen veden käyttöä

Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä tai muita haitallisia yhdisteitä. Kaikki sinilevät eivät ole haitallisia. Noin puolet levistä kykenee tuottamaan myrkkyjä, mutta levien myrkyllisyyttä ei voi tunnistaa silmämääräisesti, joten havaittuun levään kannattaa suhtautua varovaisuudella.

Sinilevien aiheuttamiin oireisiin lukeutuvat muun muassa iho-oireet, silmien ärsyyntyminen, pahoinvointi ja vatsaoireet sekä flunssan kaltaiset oireet. Sinileväistä vettä ei tule käyttää juomavetenä eikä löyly- tai pesuvetenä. Jos sinileväisessä vedessä on uinut, tulee peseytyä huolellisesti puhtaalla vedellä. Erityisesti lapset ja lemmikkieläimet kannattaa pitää poissa sinileväisestä vedestä. Jos epäilet sinilevän aiheuttaneen myrkytysoireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111.

Levähavainnoista ilmoittaminen 

Etelä-Savon ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Etelä-Savon maakunnan alueella. Ilmoituksia havainnoista voi tehdä sähköpostiosoitteeseen elyesa.levaryhma@ely-keskus.fi. Poikkeuksellisen runsaista levähavainnoista voi toimittaa näytteen myös analysoitavaksi Etelä-Savon ELY-keskukseen. 

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Myös havainnot siitä, ettei sinilevää ole, ovat tärkeää tietoa. Havaintojen kirjaaminen on helppoa Havaintolähetti-verkkosivun avulla. Havaintolähetillä voi ilmoittaa havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, esimerkiksi näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Savon levätilanteesta ja sen seurannasta kesällä 2023:

Vesistöasiantuntija Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 233, pekka.sojakka@ely-keskus.fi


Harjoittelija Maria Immonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 251, maria.immonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Rahaa tarjolla maaseudun kylien laajakaistaverkkojen rakentamiseen - laajakaistainvestointien ja muiden kehittämishankkeiden syksyn rahoitushaku on auki27.9.2023 08:01:20 EEST | Tiedote

Kehittämishankkeiden syksyn rahoitushaku on auennut Etelä-Savon ELY-keskuksessa. Kehittämishankkeilla luodaan mahdollisuuksia maaseudun elinkeinotoiminnan kehittämiselle sekä vahvistetaan yhteisöjen toimintaa. Rahoitusta voi hakea esimerkiksi kyläyhteisön laajakaistahankkeeseen. EU:n maaseuturahoituksella tuetaan kyläverkkojen rakentamista sellaisille alueille, joille huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä ei markkinaehtoisesti rakennu.

ELY-keskus myönsi touko-elokuussa noin 25 miljoonaa euroa avustusta itäsuomalaisille yrityksille ja 17 miljoonaa euroa työllistymiseen ja osaamiseen21.9.2023 08:10:09 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi touko-elokuun aikana lähes 25 miljoonaa euroa yrityksen kehittämisavustusta 53 itäsuomalaisen yrityksen hankkeeseen, joilla yritykset kehittävät kilpailukykyään sekä hakevat kasvua. Myönnetty rahoitus on osa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelman Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta ja oikeudenmukaisen siirtymän (JTF) rahoitusta. Elokuun loppuun mennessä tänä vuonna yrityksille myönnetty avustusmäärä on jo lähes 45 miljoonaa euroa. Kesän aikana rahoitusta on myönnetty Itä-Suomessa osaamista ja työllisyyttä lisääville yleisille kehittämishankkeille noin 17 miljoonaa euroa.

Understöd kan sökas för förbättrande av vattentjänsternas funktionssäkerhet och cybersäkerhet20.9.2023 15:36:27 EEST | Tiedote

Man kan ansöka om understöd från NTM-centralen i Södra Savolax för att förbättra vattentjänsternas funktionssäkerhet och cybersäkerheten under perioden 2.10–30.11.2023. För att genomföra projekten har jord- och skogsbruksministeriet anvisat NTM-centralen i Södra Savolax ett anslag på 2,5 miljoner euro. Ansökan är riksomfattande och understödet kan sökas av kommuner, samkommuner och bolag som ägs av dessa samt andra kommunägda aktörer, föreningar, företag och andra sammanslutningar med undantag av statliga ämbetsverk och inrättningar. Understödet kan inte beviljas privatpersoner.

Avustusta haettavana vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen20.9.2023 15:36:27 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskukselta voi hakea avustusta vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen 02.10–30.11.2023 välisenä aikana. Hankkeiden toteuttamiseksi maa- ja metsätalousministeriö on osoittanut Etelä-Savon ELY-keskukselle käytettäväksi 2,5 miljoonan euron määrärahan. Haku on valtakunnallinen ja avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja näiden omistamat yhtiöt ja muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset, yritykset sekä muut yhteisöt lukuun ottamatta valtion virastoja ja laitoksia. Avustusta ei voida myöntää yksityishenkilölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme