Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Teollisuuden veto hiipuu, eikä helpotusta ole näköpiirissä

Jaa
Teollisuuden suhdannetilanne on heikentynyt tuntuvasti kesäkuussa. Teollisuusyritysten Suomessa toimivien tehtaiden uusien tilausten arvo oli 12,2 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. Elintarviketeollisuutta lukuun ottamatta tuotanto supistui kesäkuussa kaikilla päätoimialoilla verrattuna edelliseen kuukauteen. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan teollisuuden suhdanteen heikkenemiselle ei ole helpotusta näköpiirissä, sillä kiristyvä rahapolitiikka ja euroalueen heikentynyt suhdannetilanne kurittavat jatkossakin investointeja ja kulutusta, mikä heijastuu epäsuorasti myös Suomeen.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Tilastokeskuksen aamuisen julkistuksen perusteella teollisuuden toimialojen suhdannetilanne ja -näkymät heikkenivät kesäkuussa varsin tuntuvasti. Sekä tuotannon volyymi että uusien tilausten arvo supistuivat.

Teollisuusyritysten Suomessa toimivien tehtaiden uusien tilausten arvo oli 12,2 prosenttia alhaisempi kuin vuosi sitten. Kokonaisuudessaan tilausten arvo laski vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla 6,7 prosenttia verrattuna viime vuoteen.

”Teollisuuden suhdannetilanne on kuin hitaasti vuotava laiva, jota ei saada korjattua. Toistaiseksi tuotanto on tehtailla pyörinyt kohtalaisesti aiemmin saatujen tilausten varassa, mutta tilauskannat tyhjenevät tasaisesti. Valitettavasti teollisuuden suhdanteen heikkenemiselle ei näy vielä loppua, sillä syksyllä on edessä useita vastatuulitekijöitä”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Tilausten arvo laski kaikilla seuratuilla päätoimialoilla. Voimakkainta lasku oli kemian- ja paperiteollisuudessa. Myös metalliteollisuudessa tilausten arvo laski, mutta vähemmän dramaattisesti.

”Teollisuustuotanto on toistaiseksi sinnitellyt olosuhteisiin nähden hyvin uusien tilausten pitkään jatkuneesta heikkoudesta huolimatta. Jatkossa veto alkaa kuitenkin hiipua, kun kiristyvä rahapolitiikka ja euroalueen yleinen heikko suhdannetilanne kurittavat investointeja ja kulutusta, mikä heijastuu epäsuorasti myös Suomeen”, sanoo Appelqvist.

Myös teollisuustuotanto laski kesäkuussa. Kaikkien teollisuustoimialojen yhteenlaskettu tuotantomäärä supistui kesäkuussa 3,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta ja päätyi 6,1 prosenttia viime vuoden kesäkuun tason alapuolelle.

Tuotannon supistuminen oli alkukesästä erittäin laaja-alaista. Elintarviketeollisuutta lukuun ottamatta tuotanto supistui kesäkuussa kaikilla päätoimialoilla verrattuna edelliseen kuukauteen. Kokonaisuudessaan tilanne on vaikein metsäteollisuudessa.

”Suomen teollisuuden rakenne painottuu investointihyödykkeisiin ja välituotteisiin, eivätkä suhdannekäänteet välity meille erityisen ripeästi, mutta euroalueen suhdannetilanne on heikentynyt teollisuudessa jo pitkään ja se alkaa enenevässä määrin vaikuttaa myös kotimaisen teollisuuden vientikysyntään”, arvio Appelqvist.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Työn verotusta alennettava edelleen, solidaarisuusverosta luovuttava28.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen tulee pitää hallitusohjelmassa linjaamansa kasvua tukeva veropoliittinen linja ja työn verotusta on alennettava yhä edelleen. Myös väliaikaiseksi säädetystä solidaarisuusverosta pitää luopua kokonaan. Tavoitteena tulee olla pohjoismaisen työllisyystason ohessa myös Pohjoismaiden kilpailukykyisin verotus. Keskuskauppakamari tyrmää myös budjettiriihessä väläytetyt tarpeet verosopeutuksesta puoliväririihessä 2025 ja haikailut yrittämiseen ja omistamiseen kohdistuvista veronkiristyksistä.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys palasi kitukuukauden jälkeen kasvuun, mutta työttömyys on noussut kuin huomaamatta26.9.2023 09:14:10 EEST | Tiedote

Heinäkuussa työllisenä oli 62 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta pääekonomistin mukaan luvuista selvittiin säikähdyksellä. Nyt työllisyys on palanut kasvuun ja elokuussa työllisenä oli 45 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys on kuitenkin noussut kuin huomaamatta ja voidaan puhua jo tuntuvasta kasvusta. Avoimien työpaikkojen määrä on historiallisen korkea, mutta se ei ole vain hyvä uutinen – sitkeästi avoinna olevat paikat kertovat myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmista.

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme