Luonnonvaraisten eläinten eutanasia jakaa mielipiteitä

Suomessa on vain muutamia luonnonvaraisia eläimiä ammatikseen hoitavia tahoja, ja suurin osa loukkaantuneiden villieläinten hoitotyöstä perustuu kansalaisjärjestöjen ja yksittäisten kansalaisten tekemään vapaaehtoistyöhön. Yhtenäisiä hoitosuosituksia ei ole. Myös hoitokäytännöt, odotukset hoidon tuloksista ja luonnonvaraisia eläimiä hoitavien koulutustaso voivat vaihdella. Uusi eläinten hyvinvointilaki tekee luonnonvaraisten eläinten hoidosta ilmoituksenvaraista.
– Luonnonvaraisten loukkaantuneiden eläinten hoitoon liittyy paljon hankalia eettisiä kysymyksiä. Hoidetaanko eläintä vai lopetetaanko se, ja pitääkö ihmisen ylipäätään puuttua asiaan, kertoo tutkija, ELL Kati White Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. White on myös SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja.
– Vaikka meillä on vahva moraalinen ja myös oikeudellinen velvollisuus auttaa avuntarpeessa olevia eläimiä, ei ole yksimielisyyttä hyvästä luonnoneläinten hoidosta tai siitä, milloin esimerkiksi eutanasia on perusteltua. Näitä ajatuksia ja käytäntöjä lähdimme kartoittamaan kyselytutkimuksella.
Tutkimus on osa Whiten eurooppalaista eläinten hyvinvoinnin, lain ja etiikan erikoistumiskoulutusta. Kyselytutkimuksen 78 vastaajasta 14 oli eläinlääkäreitä, 18:lla oli muu eläimiin liittyvä koulutus ja 49:llä ei ollut lainkaan eläimiin liittyvää koulutusta. Vastaajien ikä tai koulutustaso eivät eronneet eri koulutustasojen välillä. Vastaajien mediaani-ikä oli 43 vuotta ja he olivat hoitaneet luonnonvaraisia eläimiä 5 vuotta. Suurin osa vastaajista oli naisia.Kyselyyn vastanneet olivat yksimielisiä siitä, että helposti luontoon palautettavaa eläintä ei pidä lopettaa. Loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen eutanasiaan liittyvät käsitykset kuitenkin erosivat riippuen siitä, oliko vastaajilla eläimiin liittyvää koulutusta.
Eläinlääkäreiden päätöksiin eläinten eutanasiasta vaikuttivat hoitoon liittyvät kustannukset ja hoidon kesto, eläinlajin yleisyys sekä tiedossa oleva eläimen loppuelämän sijoituspaikka muita vastaajia enemmän. Vastaajat vailla mitään eläimiin liittyvää koulutusta olivat vähiten halukkaita eutanasiaan siinäkin tapauksessa, että luonnonvarainen eläin tulisi olemaan riippuvainen ihmisestä loppuelämänsä ajan tai hoito tulisi olemaan kovin stressaavaa sen kannalta.
Kati Whiten mukaan tähän voi olla monia eri syitä:
– Koulutus auttaa tunnistamaan eri eläinlajien tarpeet sekä loukkaantuneiden villieläinten kivun ja stressin merkit. Koulutus ja sen mukanaan tuomat kokemukset voivat myös herkistää eläinten kärsimykselle, mikä voi madaltaa kynnystä eutanasiapäätökselle. Eläinlääkärit on lisäksi koulutettu siihen, että eutanasia on hoitovaihtoehto ja he ovat tottuneet tekemään eutanasiapäätöksiä arkityössään.
Whiten mukaan on myös mahdollista, että taustalla vaikuttavat erilaiset eläineettiset käsitykset eri koulutustaustojen välillä. Tästä on kuitenkin kovin vähän tietoa saatavilla.
– Keskustelu eutanasiapäätöksenteon taustalla olevista erilaisista näkökohdista edistäisi luonnonvaraisten eläinten hoidon yhtenäisten standardien kehittämistä Suomessa. Tämä helpottaisi hoitoketjuja, vähentäisi väärinymmärryksiä ja parantaisi eläinten hyvinvointia, White summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kati White, ELL, tutkija
Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta
kati.white@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHenriikka HeikinheimoViestinnän asiantuntijaViikin kampus, Helsingin yliopisto
Puh:0503263085henriikka.heikinheimo@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston mielenosoitustilanteesta lisätietoa kello 13 yliopiston päärakennuksessa28.9.2023 12:15:53 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston toimitilajohtaja Marita Rovamo ja vararehtori Kai Nordlund puhuvat opiskelijoille yliopiston päärakennuksen vestibyylissä kello 13, minkä jälkeen he ovat median käytettävissä.
Tekoälyä ja oppimisdataa hyödyntävät teknologiat haastavat perinteisen tavan ohjata oppimista28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Opettajan on perinteisesti nähty ohjaavan oppijan oppimisprosessia ja siirtävän vähitellen vastuuta oppimisprosessin säätelystä oppijalle itselleen. Uudet, tekoälyä ja oppimisdataa hyödyntävät teknologiat haastavat tätä perinteistä asetelmaa.
Alkionkehityksen tärkeimmästä varhaisvaiheesta uutta tietoa28.9.2023 07:30:00 EEST | Tiedote
Tutkijoiden uusi löydös haastaa tähänastisen käsityksen varhaisalkion tärkeimmästä vaiheesta, gastrulaatiosta.
KUTSU: Seismic Risk -seminaari 10.10.2023 klo 9-1628.9.2023 07:00:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa tapaamaan maanjäristyksen asiantuntijoita ja kuulemaan uutta tutkimustietoa kaupunkialueiden seismisistä riskeistä ja uusien energiamuotojen haasteista.
Saharan autiomaa oli muinoin vehreä, uusi tutkimus paljastaa miksi ja milloin27.9.2023 11:38:33 EEST | Tiedote
Pohjois-Afrikan kosteista kausista viimeisten 800 000 vuoden ajalta on saatu uutta tietoa. Muutokset johtuivat maapallon kiertoradan muutoksista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme