Pirkanmaan hyvinvointialue

Liikkuva hammashoidon yksikkö tuo suun ja hampaiden tarkastukset kouluille useissa kunnissa Pirkanmaalla

Jaa
Peruskoulun 1., 3. ja 5. luokan oppilaiden suun ja hampaiden tarkastus tehdään tänä lukuvuonna monessa Pirkanmaan kunnassa hammashoitolan sijaan koulun tiloissa.

Jo aiemmin tarkastuksia on tehty kouluilla Pirkanmaalla Akaassa, Lempäälässä, Nokialla ja Sastamalassa. Nyt uuteen toimintamalliin siirrytään myös Hämeenkyrössä, Kangasalla, Kuhmoisissa, Orivedellä, Pirkkalassa, Punkalaitumella, Pälkäneellä, Urjalassa, Vesilahdella, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä. Jos koulurakennuksessa on hammashoitola, oppilaat käyvät edelleen siellä tarkastuksessa.

Vähemmän keskeytyksiä oppitunteihin ja huoltajien työpäivään

Tarkastukset tehdään kouluilla luokittain tai luokka-asteittain. Pienemmillä kouluilla voidaan tarkastaa useita luokkia tai jopa kaikki koulun oppilaat samana päivänä. Huoltajan ei tarvitse varata aikaa koululla tehtävään tarkastukseen vaan hän saa tiedon tarkastuksen ajankohdasta koulun Wilma-järjestelmän kautta.

– Uusi toimintamalli helpottaa huoltajien ja koulun arkea, sillä huoltajan ei tarvitse kuljettaa lastaan kesken työpäivän hammashoitolaan eikä oppilaan koulupäivään tule pitkää keskeytystä tarkastuksen vuoksi. Mallin on havaittu myös vähentävän lasten jännitystä, kun tarkastus tehdään tutussa kouluympäristössä, ja lapsi näkee luokkatovereidenkin käyvän tarkastuksessa vuorollaan, kertoo apulaisylihammaslääkäri Teresa Niku Pirkanmaan hyvinvointialueelta.

Tarkastuksen tekee suuhygienisti tai hammaslääkäri yhdessä hammashoitajan kanssa. Lapsi saa tarkastuskäynniltä kotiin vietäväksi lapun, jossa kerrotaan suun löydöksistä ja mahdollisesta jatkohoidon tarpeesta. Jos jatkohoidolle on tarvetta, se tapahtuu hammashoitolassa, jonne myös huoltajan toivotaan tulevan mukaan.

Uudesta toimintamallista kerätään palautetta toiminnan kehittämiseksi.

Uusi toimintamalli ei koske toistaiseksi Tamperetta. Tampereella alakoululaisten suun ja hampaiden tarkastus tehdään kuten aiemminkin: kun tarkastus on ajankohtainen, huoltajat saavat kirjeen kotiin, jossa kehotetaan varaamaan aika lapselle hammashoitolaan. Koululaisten tarkastukset jatkuvat entiseen tapaan myös Juupajoella, Ikaalisissa, Kihniössä, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa, Ruovedellä ja Virroilla. Näillä alueilla suun terveydenhuollon palvelut ostetaan ulkoisilta palveluntuottajilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaisylihammaslääkäri
Teresa Niku
teresa.niku@pirha.fi
puhelin 040 168 7377

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme