Suomen riistakeskus

Metsähanhen metsästysalue Pohjois-Suomessa laajeni

Jaa
Metsästysalueen rajausta on muutettu siten, että perinteinen erämaapyynti 20.8. kello 12–27.8. olisi laajasti mahdollista.
Kuva: Tero Salmela / Suomen riistakeskus
Kuva: Tero Salmela / Suomen riistakeskus

Taigametsähanheen kohdistuva metsästys on sallittu 20.8. kello 12–27.8. 

  • Lapin maakunnassa lukuun ottamatta valtatien E8 eteläpuoleisia alueita sekä Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä  
  • Pohjois-Pohjanmaalla valtateiden E8 sekä E22 itä- ja pohjoispuolisilla alueilla. 

Metsästysalueella on voimassa seuraavat rajoitukset, joiden tarkoituksena on turvata perinteisen suo- ja erämaapyynnin toteutuminen sekä metsästyksen kestävyys:  

  • Yhden (1) metsähanhen kausikiintiö 
  • Ravintohoukuttimen käyttö on kielletty 
  • Pelloilta metsästys on kielletty                          
  • Saalisilmoitusvelvollisuus. Oma riista -palvelun käyttöä suositellaan. 

Metsästäjien kannattaa kirjata pakollisen saalisilmoituksen lisäksi metsähanhihavainnot Oma riistaan. Tiedosta on apua esimerkiksi pesimäkanta-arvioinnin kehittämisessä. Riistatieto on edellytys metsästyksen oikein mitoitetulle säätelylle. 

– Tarkentuneen riistatiedon ja muuttoreittitason kannanhoidon ansiosta hanhikanta on elpynyt ja sen metsästys on mahdollista. Metsästys on kuitenkin voimakkaasti rajoitettua, kunnes Suomen pesimäkannan tila on tarkemmin selvitetty. Tarkoituksena on turvata pesimäkannan elpyminen ja samalla säilyttää erämaapyyntikulttuuria, Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen kertoo. 

Tundrametsähanhen metsästys on viime vuosien tapaan sallittu loka-marraskuussa maan kaakkoisosien rajatulla alueella. 

Metsästysaluerajaus perustuu muuhun kuin hallintorajoihin 

Tieverkoston avulla metsästyksen säätely antaa uusia mahdollisuuksia tarkoituksenmukaiseen metsästyksen rajoittamiseen, mikä voi täydentää kunta- tai maakuntarajoihin perustuvaa säätelyä. Liikenneverkkoon, ja mahdollisesti vesistöihin, perustuva säätely ottaa huomioon eliö- ja luonnonmaantieteelliset alueet metsästyssäätelyssä ja raja maastossa on kiistattomasti todennettavissa.  

Metsähanhen osalta valtatiehen perustuva rajaus mahdollistaa perinteisen metsähanhen metsästyksen Lapin rannikkokuntien sisämaan sekä Pohjois-Pohjanmaan erämaissa, samalla kun kielletään metsähanhen metsästys rannikon merihanhijahdin yhteydessä ja alueilla missä kanta on harva tai alueet helposti saavutettavia. 

Lähetä kuva saalislinnusta – osallistu arvontaan 

Saaliksi saadun metsähanhen päästä ja siivestä toivotaan kuvia osoitteeseen hanhi@riista.fi. Kuvia käytetään hanhisaaliin ikä- ja alalajijakauman seurantaan. Laita viestiin tiedoksi saaliin saantipäivä ja -kunta. Kaikkien vuoden 2023 aikana metsähanhen saaliskuvia lähettäneiden kesken arvotaan kolme lähettävää riistakameraa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alueelliset lisätiedot alueiden riistapäälliköiltä ja riistasuunnittelijoilta, katso yhteystiedot riista.fi.

Kuvat

Kuva: Tero Salmela / Suomen riistakeskus
Kuva: Tero Salmela / Suomen riistakeskus
Lataa
Metsähanhen metsästysalueet ja -aika.
Metsähanhen metsästysalueet ja -aika.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme