HAM Helsingin taidemuseo

Tapulikaupungin uusi julkinen taideteos on Sasha Huberin ja Petri Saarikon yhteisöllinen Perusta

Jaa

Helsingin Tapulikaupunki on saanut uuden julkisen tilausteoksen. Taiteilijat Sasha Huber ja Petri Saarikko ovat luoneet Perusta-nimisen veistoskokonaisuuden yhdessä tapulikaupunkilaisten kanssa. Teos julkistetaan kaikille avoimessa tilaisuudessa osoitteessa Maatullinkuja 17 keskiviikkona 23. elokuuta klo 13. Teoksen julkistaa Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö. Taiteilijat ovat läsnä tilaisuudessa.

Sasha Huber & Petri Saarikko: Perusta, 2023 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Sasha Huber & Petri Saarikko: Perusta, 2023 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola

Taiteilijat Sasha Huber ja Petri Saarikko halusivat tarjota asukkaille mahdollisuuden jättää jalanjälkensä alueelle. Teos perustuu ajatukseen, että yhteisö yhdessä muodostaa symbolisen yhteyden maahan ja maisemaan: teoksessa käytetty savi toimii sekä symbolina että materiaalina, joka yhdistää ihmiset toisiinsa ja asuinalueeseensa. Veistokset tallentavat yhteisöllisyyden kokemuksen ja kehollisen läsnäolon aina pienintä varpaanjäljen yksityiskohtaa myöten.

Perusta sai muotonsa osallistavissa työpajoissa, joissa Maatullin ala-asteen koululaiset huoltajineen saivat yhdessä työstää savea jaloillaan. Savikimpaleet valettiin kolmeksi pronssiveistokseksi, joista suurin on sijoitettu Maatullinkujan aukiolle. Kaksi pienempää veistosta sijaitsevat läheisessä puistikossa sekä Maatullin koulun ja päiväkodin yhteydessä. Näin teos on palannut sinne, missä se on saanut alkunsa. Taiteilijat tallensivat teoksen osallistavan prosessin myös videodokumentaatioksi.

Teoksen tausta on Huberin ja Saarikon Remedies Universe -projektissa, jossa tarkastellaan suullista perimätietoa eri kulttuurisissa ja maantieteellisissä konteksteissa. Perustan juuret ovat etenkin Remedies Mildura -projektissa, jonka taiteilijat toteuttivat osana 10th Mildura Palimpsest Biennalea Australiassa vuonna 2015. Teoskonseptissa taiteilijat kutsuvat koululaisia ja heidän huoltajiaan yhteen jakamaan tarinoita saven työstämisen äärelle.

HAM Helsingin taidemuseo on tilannut teoksen julkisen taiteen määrärahallaan, jolla kaupunkistrategian mukaisesti lisätään julkista taidetta erityisesti sellaisille Helsingin alueille, joilla sitä on ennestään vähän tai ei lainkaan. Teos toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Maatullin ala-asteen koulun ja kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Teos on liitetty osaksi HAMin kuratoimaa ja hallinnoimaa Helsingin julkisen taiteen kokoelmaa.

Sasha Huber ja Petri Saarikko on Helsingissä asuva taiteilijaduo, joka on työskennellyt Remedies Universe -projektinsa parissa jo vuodesta 2011. Sveitsiläis-haitilainen, Suomessa työskentelevä kuvataiteilija Sasha Huber (s. 1975) on omassa taiteessaan käsitellyt historiaa, muistoja ja johonkin kuulumista, usein suhteessa kolonialismin ja postkolonialismin perintöön. Taiteilija ja muotoilija Petri Saarikko (s. 1973) hyödyntää laajasti taiteen eri menetelmiä performatiivisissa ja paikkasidonnaisissa teoksissaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sasha Huber & Petri Saarikko: Perusta, 2023 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Sasha Huber & Petri Saarikko: Perusta, 2023 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Lataa
Sasha Huber & Petri Saarikko: Perusta, 2023 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Sasha Huber & Petri Saarikko: Perusta, 2023 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Lataa
Sasha Huber & Petri Saarikko: Perusta, 2023 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Sasha Huber & Petri Saarikko: Perusta, 2023 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo

Blanca de la Torre and Kati Kivinen announced as head curators of Helsinki Biennial 202514.9.2023 16:15:00 EEST | Press release

Helsinki Biennial announces the appointment of Blanca de la Torre and Kati Kivinen as head curators of its third edition, taking place in summer 2025. The biennial continues to promote and commission thought-provoking, ambitious international contemporary art while making connections between artists from Finland and around the world. Helsinki Biennial is strongly committed to responsible exhibition-making.

Blanca de la Torre ja Kati Kivinen valittu vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääkuraattoreiksi14.9.2023 16:15:00 EEST | Tiedote

Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääkuraattoreiksi on nimitetty Blanca de la Torre ja Kati Kivinen. Kansainvälinen nykytaidetapahtuma järjestetään kolmatta kertaa kesällä 2025, ja se tuo jälleen yhteen taiteilijoita Suomesta ja maailmalta. Biennaali on sitoutunut ajatuksia herättävän, kunnianhimoisen taiteen esittämiseen ja vastuulliseen tapaan tuottaa taidetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme