Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Taloudellinen mielenrauha 2023: lainoista selviäminen huolettaa opiskelijoita merkittävästi aiempaa enemmän

Jaa
Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2023 -tutkimuksen mukaan opiskelijat ovat selvästi aiempaa enemmän huolissaan siitä, etteivät selviä luotoistaan ja lainoistaan.

Korkojen nousu ja yhä suuremmat opintolainat näyttävät lisänneen opiskelijoiden kokemusta taloudellisesta epävarmuudesta. Jo joka kuudes (17 %) opiskelija on huolissaan siitä, että ei selviä luotoistaan ja lainoistaan, käy ilmi Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2023 -tutkimuksesta. Vielä vuosi sitten huoli kosketti joka kymmenettä opiskelijaa.

Viime vuosina opiskelijoiden toimeentulo on muuttunut velkapainotteisemmaksi, ja opintolainojen keskikoko on kasvanut. Korkeakoulusta valmistuneella lainaa voi olla jo esimerkiksi lähes 30 000 euroa. Jos opiskelija valmistuu määräajassa, maksaa Kela tästä summasta opintolainahyvityksenä 11 000 euroa.

”Opintolaina sinänsä on hyvä osa opintotukea. On kuitenkin tärkeää pohtia, miten kasvava opintolainamäärä vaikuttaa työelämään siirtyvän nuoren aikuisen mahdollisuuksiin tehdä fiksuja talouspäätöksiä, esimerkiksi ostaa ensiasunto tai rakentaa taloudellinen puskuri sijoittamalla”, toteaa Heli Pieninkeroinen, Danske Bankin päivittäispalveluista vastaava johtaja.

Pieninkeroinen muistuttaa, että myös opintolainaan on mahdollista hakea erilaisia muutoksia, kuten lyhennysvapaata tai maksuohjelman muutosta. Ne voivat mahdollistaa oman talouden puskurin rakentamisen tai lainan kuukausierän pienentämisen. Jos oma taloudellinen tilanne uhkaa kiristyä, omaan pankkiin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Vuonna 2022 opiskelijoita huolestutti aiempaa enemmän arjesta selviytyminen, mutta nyt huolet ovat palautuneet aiempien vuosien mukaisiksi. Opiskelijoiden kolme yleisintä taloudellista huolta ovat se, ettei voi elää haluamansa kaltaista elämää (46 %), ettei ole varaa odottamattomiin menoihin (40 %) ja ettei ole varaa ostaa päivittäisiä tarpeita (25 %).

Opiskelijoiden luottavaisuus omaan taloudelliseen tilanteeseen on kohentunut hieman, mutta samalla tulojen ja menojen yhteensovittamisen vaikeaksi kokevien määrä on kasvussa. Kahdessa vuodessa tulojen ja menojen yhteensovittamisen vaikeaksi kokevien opiskelijoiden osuus on noussut 30 prosentista 35 prosenttiin. Vähintään kuukausittain rahojensa riittävyydestä taas huolehtii lähes kaksi kolmasosaa (62 %) opiskelijoista, kun täyspäivätyössä käyvillä vastaava luku on 52 %.

”Nuorten taloustaitoja on vahvistettava entistä laajemmin keinoin niin kotona kuin kouluissa. Pitkäjänteinen oman talouden suunnittelu ja rakentaminen säästämällä ja sijoittamalla ovat taitoja, jotka auttavat turvaamaan omaa taloudellista mielenrauhaa. On myös tärkeää luoda kannustimia opintojen suorittamiseen suositusaikojen mukaisesti ja vahvistaa nuorten työllistymismahdollisuuksia, jotta opinnot ja velkaantuminen niiden kautta ei olisi kovinkaan pitkäaikaista”, Pieninkeroinen summaa.

Tietoa tutkimuksesta

Danske Bank on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksia vuodesta 2018 asti. Tällä kertaa kyselytutkimukseen vastasi 3021 suomalaista ja kaikissa Pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä 6043. Kyselytutkimuksen aineisto kerättiin 24.2.–10.3.2023. Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Danske Bankin toimeksiannosta.

Taloudellisen mielenrauhan tasoa seurataan vuosittain Pohjoismaissa Danske Bankin kehittämän indeksin avulla. Taloudellisen mielenrauhan indeksi on rakennettu kysymyksistä, jotka mittaavat ihmisten luottavaisuutta omaan taloudelliseen tilanteeseensa, talouteen liittyvien huolten määrää ja taloudellisen tilanteen tulevaisuudennäkymiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme