Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmänsä Nordic Ren-Gas Oy:n Tampereen Puhtaiden P2X-kaasupolttoaineiden ja CO2-vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitokselle

Jaa
Perustellussa päätelmässä otetaan kantaa arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä esitetään yhteysviranomaisen käsitys hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista ja hankevaihtoehtojen toteuttamiskelpoisuudesta.

Nordic Ren-Gas Oy suunnittelee Power-to-Gas-tuotantolaitosta Tampereelle. Laitoksen sijaintipaikka on Tampereen Tarasten teollisuusalueella Tammervoima Oy:n Tarastenjärven voimalaitoksen välittömässä läheisyydessä. Hankkeen tavoitteena on rakentaa Power-to-Gas-tuotantolaitos, joka tuottaa uusiutuvaa synteettistä metaania, vetyä ja hukkalämmöstä tuotettua kaukolämpöä. Laitoksessa vetyä tuotetaan pilkkomalla vettä vesielektrolyysiprosessissa samalla hyödyntäen Tarastenjärven jätevoimalan savukaasuissa olevaa hiilidioksidia. Alueelle varastoidaan myös metaania ja vetyä. Laitos toimisi osana raskaalle liikenteelle suunniteltua puhtaiden P2X-kaasupolttoaineiden tuotanto- ja jakeluketjua.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkasteltiin kahta vaihtoehtoa, joissa vaihtoehdossa VE0 hanketta ei toteuteta ja vaihtoehdossa VE1 hanke toteutetaan.

Hankkeella ei todennäköisesti merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia

Pirkanmaan ELY-keskus toteaa, että arviointiselostuksen perusteella on mahdollista muodostaa riittävä kokonaiskuva hankkeesta ja sen keskeisistä ympäristövaikutuksista ja katsoo, ettei hankkeella ole toteutuessaan todennäköisesti merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.

Arviointiselostuksen perusteella hankkeen negatiiviset ympäristövaikutukset kohdistuvat etenkin laitoksen rakentamisen aikaan raskaan liikenteen lisääntyessä, joka puolestaan lisää melua, pölyämistä ja hiukkaspäästöjä. Rakentamisen ja purkamisen aikaiset vaikutukset ovat kuitenkin kohtuullisen lyhytaikaisia, ennakoitavia ja niitä on mahdollista lieventää. Laitoksen toiminnan aikana kielteisiä vaikutuksia ympäristöön aiheutuu lähinnä alueen vähäisestä melutason noususta.

Pirkanmaan ELY-keskus toteaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa Tampereen Vedelle toimitetaan tarkempaa lisätietoa muodostuvien jätevesien laadusta ja mahdollisista haitta-​aineista,​ jotta voidaan arvioida jätevesien vaikutusta jätevedenpuhdistamon toimintaan ja aineiden vähenemisestä puhdistusprosessissa. Lisäksi Pirkanmaan ELY korostaa, että jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota hulevesien hallintaan. Hulevesijärjestelmät tulee mitoittaa ja suunnitella siten, ettei poikkeustilanteissakaan aiheudu ympäristön pilaantumista. Hulevesien hallintaratkaisujen suunnittelussa tulee erityisesti ottaa huomioon laitosalueen pohjoispuolella sijaitseva Näätäsuon luonnonsuojelualue.

Arviointiselostuksessa on arvioitu yleisellä tasolla mahdollisia onnettomuuksia ja niiden seurauksista ottaen huomioon hankkeen alttius suuronnettomuusriskeille. Pirkanmaan ELY-keskus toteaa, että ennaltavarautumissuunnitelma tulee laatia viimeistään ympäristölupahakemukseen, vaikka sammutusvesien käsittelyä ja tilavaatimuksia on selostuksessa jo suunniteltu. Jatkosuunnittelussa tulee toteuttaa tarkentavat turvallisuusriskiarvioinnit, joissa minimoidaan vedyn ja metaanin valmistukseen ja varastointiin liittyvä räjähdysriski.

Laitos edistäisi hiilineutraalisuustavoitetta 2030

Pirkanmaan ELY-keskus pitää arviointiselostuksen ilmastovaikutusten arviota kattavana. Arviointiselostuksen mukaan laitos vähentää toteutuessaan kaukolämmön ja liikenteen päästöjä ja tukee siten alueellisten ilmastotavoitteiden toteuttamista, kun raskaan liikenteen fossiilisten polttoaineiden käyttöä korvataan laitoksen tuottamalla synteettisellä metaanilla ja hankkeen myötä polttoon perustuvaa kaukolämpöä korvataan hiilidioksidivapaalla kaukolämmöllä. Lisäksi hanke edistää kiertotaloutta ottamalla talteen hiilidioksidia Tarastenjärven hyötyvoimalaitoksen savukaasuista. Hanke on osa Suomen vihreää siirtymää, jolla tarkoitetaan muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin.

Arviointiselostus ja ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan löytyvät osoitteesta www.ymparisto.fi/NordicRenGasTampereYVA (ymparisto.fi)

Lisätietoa:

Hankkeesta vastaava: Nordic Ren-Gas Oy, Lauri Puro, p. 050 300 6043, lauri.puro(at)ren-gas.com

Konsultti: AFRY Finland Oy, Annika Tella-Maurin, p. 050 430 6421, annika.tella-maurin(at)afry.com

Yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, Marcus Nykopp, marcus.nykopp(at)ely-keskus.fi, p. 0295 036 252

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme