Gummerus

Kirjallisuuden nobelistin Annie Ernaux'n uusin teos on pakahduttava tutkielma halusta, ajasta ja vallasta

Jaa

Viisikymppinen naiskirjailija kokee intohimoisen suhteen lähes 30 vuotta nuoremman miehen kanssa. Jälkikäteen hän käy läpi huuman hetket ja tunteiden hiipumisen tallentaen oman kokemuksensa suhteesta ja sen merkityksestä. Nuori mies (Gummerus) on avain nobelisti Annie Ernaux'n koko tuotantoon ja sen läpi kulkeviin kysymyksiin ajasta ja muistamisesta.

”Nuorukainen kantoi muistoa omasta taustastani. Sokerin hämmentäminen kahvikupissa, jotta se sulaisi nopeammin, spagetin pätkiminen, omenan paloittelu ja poimiminen lautaselta veitsenkärjellä olivat tapoja, jotka olin unohtanut mutta jotka ihmeekseni tunnistin. Olin jälleen kymmenvuotias, viisitoistavuotias ja istuin ruokapöydässä perheeni ja serkkujeni kanssa, nuorukaisella oli sama vaalea normandialaishipiä ja punaposket. Menneisyyteni ruumiillistui hänessä.”

Nuori mies on pieni, pakahduttava tutkielma paikasta yhteiskunnassa: kateudesta ja halusta, vallasta ja hierarkioista. Se on myös Annie Ernaux'n uusin teos: se ilmestyi Ranskassa vuonna 2022. Nuoren miehen tapahtumat sijoittuvat 1990-luvulle. 

Kirjailija Annie Ernaux (s.1940) palkittiin vuonna 2022 kirjallisuuden Nobel-palkinnolla. Hän on yksi Ranskan arvostetuimmista nykykirjailijoista. Ernaux hyödyntää teoksissaan oman elämänsä tapahtumia ja tutkii muistojen ja muistamisen merkitystä ihmiselle. Annie Ernaux vieraili Suomessa Helsinki Lit -festivaalilla toukokuussa ja antoi haastattelun mm. Helsingin Sanomille. 

Annie Ernaux: Nuori mies
alkuteos Le jeune homme
suomentanut Lotta Toivanen
40 sivua

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:

Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Nimitysuutinen: Gummerus vahvistaa suomennetun kaunokirjallisuuden osastoa – Petri Leppänen toimituspäälliköksi ja Leo Taanila kustannustoimittajaksi29.9.2023 11:28:36 EEST | Tiedote

Gummeruksen suomennetun kaunokirjallisuuden osastolle on nimitetty kaksi uutta ammattilaista. Lähes 20 vuotta kirja-alalla työskennellyt Petri Leppänen ryhtyy toimituspäällikkönä rakentamaan Gummeruksen kunnianhimoista käännösfiktiolistaa yhdessä toimituspäällikkö Leenastiina Kakon ja kustantaja Johanna Laitisen kanssa. Leo Taanila aloittaa uudessa tehtävässä suomennetun kaunokirjallisuuden kustannustoimittajana.

Tämän seksikkäämpää ei yleissivistys voi olla! – Silvia Hosseinin mehukas tietokirja vie eroottiselle aikamatkalle länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin26.9.2023 07:55:58 EEST | Tiedote

Kirjallisuuden kiihottava historia (Gummerus) kertoo, miten seksiä ja kuumia tunteita on kuvattu kaunokirjallisuudessa antiikista nykypäivään. Kirjailija ja kirjallisuustoimittaja Silvia Hosseini pohtii teoksessaan, mitä erotiikka, pornografia ja kiihottavat klassikot kertovat aikansa kaunokirjallisista ihanteista, seksuaalimoraalista ja mieltymyksistä – moralisoimatta.

Rehellisyys vai ystävyys? – Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien uutuusromaani pureutuu ystävyyden, vallan ja siirtolaisuuden teemoihin22.9.2023 08:36:03 EEST | Tiedote

Ystävistä parhain (Gummerus) on Karachissa kasvaneen ja Lontooseen asettuneen Kamila Shamsien tarkkanäköinen kuvaus kahden siirtolaistaustaisen, vaikutusvaltaiseen asemaan nousseen naisen ystävyydestä, 1980-luvun Pakistanista ja nyky-Lontoosta. Shamsien edellinen romaani Joka veljeään vihaa (Gummerus, 2018) sai arvostetun Women’s Prize for Fiction -kirjallisuuspalkinnon. Hänen lukuisia tunnustuksia saaneita teoksiaan on käännetty 34 kielelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme