Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto hopeasijalle yliopistojen kuntotestissä

Jaa

Jyväskylän yliopisto menestyi hyvin heinäkuussa julkaistussa yliopistojen kuntotestissä. Testissä arvioitiin yliopistojen viime vuosien kehitystä seitsemällä eri osa-alueella. Mukana kuntotestissä olivat kaikki kolmetoista suomalaista yliopistoa.

Ruusupuisto ulkokuva (Martti Minkkinen)
Ruusupuisto ulkokuva (Martti Minkkinen)

Osa-alueissa seurataan muun muassa valmistuneiden, henkilöstön ja julkaisujen määrän kehitystä. Osioita tarkastellaan vuodesta 2019 lähtien.

Kokonaistuloksissa Jyväskylän yliopisto sijoittui toiseksi, samalla pistemäärällä kuin parhaiten testissä pärjännyt Vaasan yliopisto. Neljällä osa-alueella Jyväskylän yliopisto kipusi viiden parhaan joukkoon.

- Tämänkin raportin perusteella Jyväskylän yliopistossa on perusta kunnossa ja olemme menneet hyvään suuntaan viime vuosina. Erityisen ilahduttavaa on se, että JYU on menestynyt monialaisista yliopistoista parhaiten, rehtori Jari Ojala toteaa.

Paras yksittäinen sijoitus oli osiossa, joka mittasi julkaisujen määrän suhdetta henkilöstömäärään. Siinä Jyväskylän yliopisto sijoittui kolmanneksi. Heikoimman tuloksen se sai puolestaan valmistuneiden määrien kehityksessä, jossa JYU oli kymmenes.

Kokonaispisteissä sijoille 1–7 päätyneillä yliopistoilla viime vuosien kehitys on ollut parempaa yliopistojen kuntotestauksen keskiarvoon verrattuna.

- Oikean ja ajantasaisen tiedon valossa toimiminen on yksi tärkein tekijä minkä tahansa yrityksen tai toimialan menestyksessä. Jyväskylän yliopiston sijoittuminen upeasti toiselle sijalle on tärkeä saavutus. Hieno menestyksemme tieteellisissä julkaisuissa on erittäin tärkeä onnistuminen. Positiivista on myös, että hakijamäärämme ovat kasvaneet, se kertoo tärkeää viestiä yliopistomme ja koko Jyväskylän seudun vetovoimasta. Valmistuneiden määrässä tapahtuva lasku on seikka, jonka olemme tiedostaneet ja muutoksen saaminen tähän on yksi tärkein tehtävämme koulutuksen saralla, koulutuksesta vastaava vararehtori Marja-Leena Laakso sanoo.

Yliopistojen kuntotesti on osa Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen tekemää vuosittaista Suomen Korkeakoulut -raporttia. Kuntotesti perustuu avoimesti saataviin tilastoihin (Vipunen.fi).

- Yliopistojen kuntotesti kertoo siitä, miten ja minne yliopistot ovat eräillä mittareilla tarkasteltuna matkalla, muitakin mittareita luonnollisesti on, toteaa projektipäällikkö Esa Kannisto Koulutuksen tutkimuslaitoksesta. Kuntotestejä tultaneen jatkossakin tekemään uusilla näkökulmilla ja vaihtelevilla eri mittareilla.

Raportissa vertailtiin myös suomalaisten yliopistojen menestystä viidessä eri kansainvälisessä yliopistovertailussa. Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat pärjänneet parhaiten vertailuissa, muiden yliopistojen menestys on ollut vaihtelevaa. Useassa vertailussa tulokset ovat laskeneet verrattuna vuosien 2019-2020 tasoon.

Linkki raporttiin:

SUOMEN_KORKEAKOULUT_2023_RAPORTTI_KTL.pdf (peda.net)

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Esa Kannisto, Koulutuksen tutkimuslaitos, puh. 0400 707 628, esa.kannisto@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 6.10.2023: Johtamismotivaatio on tärkeä voimavara kestävän johtajauran rakentumiselle (Auvinen)29.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

PsM Elina Auvisen psykologian laitoksen väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten johtajien kestävien työurien rakentumista. Keskeinen kysymys oli, auttaako johtajan johtamismotivaatio rakentamaan kestävää työuraa nykyisessä työelämäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan johtotehtävissä toimimisen taustalla vaikuttaneita syitä ja johtamismotivaation kykyä toimia voimavarana johtajan työuupumusta vastaan.

Kuluttajan älypuhelintaidoilla vaikutusta palvelukokemukseen verkko- ja kivijalkakaupan välillä29.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen oppiaineen ja yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa osoitettiin, että älypuhelinta ostoksien teossa hyödyntävät kuluttajat hyötyvät eniten verkko- ja kivijalkaliikkeen eli fyysisen myymälätilan yhdistelmästä. Nämä kuluttajat ovat myös muita uskollisempia kaupoille, jotka ovat yhdistäneet palvelussaan verkon ja kivijalan onnistuneesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme