Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Yritysten uudistuminen ja tuottavammat palvelut keskiössä ensi vuonna - Etlassa käynnistyy kaksi laajaa yritystutkimushanketta

Jaa
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos aloittaa syksyllä 2023 kaksi monivuotista yrityssektorin tutkimushanketta. Toisessa tutkimushankkeessa selvitetään, miten yksityisen palvelusektorin tuottavuutta voitaisiin tehostaa digitalisaation avulla. Toinen käynnistyvä hanke taas tutkii yritysten aineettomia tuotantotekijöitä osana yritysten uudistumista. Molempia tutkimuksia rahoittaa Business Finland ja hankkeet päättyvät vuonna 2025.
Uusista tutkimushankkeista vastaavat Etlassa tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen ja tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen.
Uusista tutkimushankkeista vastaavat Etlassa tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen ja tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen.

Etlassa syksyllä käynnistyvät monivuotiset tutkimushankkeet tarttuvat nyt yrityssektorin ajankohtaisiin aiheisiin: palvelusektorin tuottavuuteen, digitalisaatioon ja yritysten uudistumiseen.

Yksityiset palvelut ovat keskeinen tekijä Suomen taloudessa, sillä ala edistää merkittävästi niin talouskasvua kuin työllisyyttä. Tällä hetkellä koko toimiala on merkittävässä murroksessa ja yksi murrokseen vaikuttava tekijä on digitalisaatio.

Etlassa käynnistyvässä “Boosting Productivity in Services through Digitalization” -tutkimushankkeessa selvitetään digitaalisen murroksen vaikutuksia yksityisellä palvelusektorilla sekä digitalisaation vaikutuksia tuottavuuteen. Lisäksi hanke analysoi, miten palvelualojen työvoima ja pääoma sopeutuu digitalisaatioon ja muuttuviin markkinaolosuhteisiin sekä miten yritykset mukauttavat liiketoimintamallejaan.

– Digitalisaation tuomat muutokset muokkaavat palveluja ja tarjoavat uusia kasvu- ja innovaatiomahdollisuuksia. Meidän on tärkeää ymmärtää digitaalisen muutoksen vaikutuksia palvelualan yritysten tuottavuuteen ja myös muihin taloudellisiin tuloksiin. Hankkeessa saatujen tulosten avulla voidaan tukea palveluyritysten kasvua ja edistää samalla koko Suomen talouden kasvua ja kilpailukykyä, sanoo Etlassa hankkeesta vastaava tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen.

Kuosmasen lisäksi Etlasta hankkeeseen osallistuvat tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij sekä tutkijat Mika Pajarinen, Otto Kässi, Ville Kaitila ja Olli-Pekka Kuusela. Lisäksi hankkeen puitteissa tehdään kansainvälistä yhteistyötä Oxfordin yliopiston ja Jönköpingin kansainvälisen kauppakorkeakoulun tutkijoiden kanssa.

Aineettomat hyödykkeet osana yritysten uudistumista

Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien yleisessä hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot sekä henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärrys aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin valitettavan puutteellinen.

Uusi tutkimushanke ”Aineettomat tuotannontekijät uudistumisen ajureina: Yritysdynamiikalla tietoyhteiskunnan seuraavaan vaiheeseen (InChange)” tutkii laajasti yritysten aineettomia tuotannontekijöitä ja luo viitekehyksen niiden mittaamiseksi. Hankkeessa selvitetään muun muassa, mitkä aineettomat hyödykkeet todennäköisimmin edistävät yrityksen menestystä sekä miten aineettomat hyödykkeet edistävät yritysten luovaa uudistumista. Tutkimus tarjoaa samalla uusia näkökulmia sosioekonomiseen arvonluontiin ja sen uudistumiseen.

Etlassa hankkeesta vastaa tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen.

– Nyt käynnistyvä tutkimushanke täydentää tietoaukkoamme aineettomista tuotannontekijöistä. Eli miten niitä yrityksiin syntyy tai kertyy, mitä vaikutuksia niillä on ja miten niitä voi hyödyntää. Hankkeen avulla voidaan tarjota tietoa yksityisen ja julkisen päätöksenteon tueksi, jotta ymmärrämme jatkossa paremmin, mikä merkitys aineettomalla pääomalla voi olla yritysten uudistumisessa, Etlan Rouvinen sanoo.

Etlasta hankkeeseen osallistuvat lisäksi tutkimusjohtajat Heli Koski ja Tero Kuusi sekä tutkijat Otto Kässi, Sakari Lähdemäki ja Mika Pajarinen. Hankkeessa tehdään myös tiivistä kansainvälistä yhteistyötä.

Molemmat nyt Etlassa käynnistyvät tutkimushankkeet kestävät vuoteen 2025 ja niitä rahoittaa Business Finland.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Uusista tutkimushankkeista vastaavat Etlassa tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen ja tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen.
Uusista tutkimushankkeista vastaavat Etlassa tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen ja tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen.
Lataa
Tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen
Tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen
Lataa
Tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen
Tutkimuspäällikkö Natalia Kuosmanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Aki Kangasharju: Julkisen velan vaaroista varoittelevat eivät ole pelottelijoita, Suomen velka on saatava haltuun ja talous kasvuun29.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Talouspolitiikan kyky tuottaa suomalaisille vakautta ja vaurautta on vakavasti uhattuna, väittää Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju tänään ilmestyvässä uutuuskirjassaan Talouden ilmestyskirja – Velka, inflaatio, nollakasvu ja politiikan umpikuja (Docendo 2023). Kangasharjulla on kirjassaan selkeä missio: Suomen julkinen velka on otettava haltuun ja talous saatava kasvuun.

Koronapandemia lisäsi suomalaisten henkivakuutuksia – kriisivuonna 2020 vakuutuksia otettiin viidennes enemmän19.9.2023 09:10:41 EEST | Tiedote

Koronapandemian aikana uusia henkivakuutuksia otettiin Suomessa selvästi aiempaa enemmän, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Vapaaehtoisia henkivakuutuksia otettiin vuonna 2020 peräti 20 prosenttia enemmän ja myös vakuutussummat kasvoivat korona-aikana. Eniten uusia henkivakuutuksia ottivat korkeasti koulutetut sekä henkilöt, joilla oli henkivakuutus jo ennestään tai joilla oli niin sanottu henkivakuutusvaje.

Etla: taantuma jää lyhyeksi - julkisen talouden sopeuttaminen painottuu oikeaan aikaan14.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,3 prosenttia ja ponnistaa jälleen ensi vuonna vajaan prosentin kasvuun, ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Kotitalouksien tilanne helpottaa vuoden loppua kohti, kun inflaatio on jo hidastunut, palkankorotukset astuneet voimaan ja eläkkeiden indeksitarkistukset tehty. Inflaatio painuu Suomessa jo ensi vuonna alle kahden prosentin. Myös euroalueen talous kasvaa jälleen ensi vuonna. Tästä johtuen Etla arvioi Suomen julkisen talouden sopeuttamisen painottuvan oikeaan aikaan. Hallituksen sopeutusohjelma ja työnteon kannustimien parantaminen ovat välttämättömiä Suomen velkaantumisen hillitsemiseksi.

Muistutuskutsu medialle: Etlan Suhdanne-ennusteen julkistustilaisuus verkossa 14.9. klo 9.3014.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Maailmantalouden näkymät parantuvat, lähteekö vienti vetämään? Kuinka hallituksen sopeutustoimet istuvat suhdanteeseen? Kääntyykö Suomen velkasuhde laskuun? Mitkä ovat rakentamisen näkymät? Pääset seuraamaan live-tilaisuutta tästä linkistä. Näitä sekä muita talouden näkymiä käydään läpi torstaina 14.9. kun Etla julkistaa vuoden 2023 syksyn laajan talousennusteensa. Ennuste julkaistaan verkossa klo 9.00 ja lukuja käydään tarkemmin läpi klo 9.30 alkavassa FLIKin livestriimissä. Tilaisuudessa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti esittelee Etlan syksyn talousennusteen arviot ja luvut niiden takana. Ennusteryhmän tutkija Sakari Lähdemäki esittelee tarkemmin rakennusalan näkymiä. Paikalla ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson ja Ville Kaitila. Tilaisuuden juontaa Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander. Tilaisuuden ohjelma: 09.30–09.40 Ajankohtaista talouspolitiikasta / toimitusjohtaja Aki Kangasharju 09.40–10.10 Syksyn Suhdanteen ta

Muistutuskutsu medialle: Etlan Suhdanne-ennusteen julkistustilaisuus verkossa 14.9. klo 9.3012.9.2023 10:04:58 EEST | Tiedote

Maailmantalouden näkymät parantuvat, lähteekö vienti vetämään? Kuinka hallituksen sopeutustoimet istuvat suhdanteeseen? Kääntyykö Suomen velkasuhde laskuun? Mitkä ovat rakentamisen näkymät? Näitä sekä muita talouden näkymiä käydään läpi torstaina 14.9. kun Etla julkistaa vuoden 2023 syksyn laajan talousennusteensa. Ennuste julkaistaan verkossa klo 9.00 ja lukuja käydään tarkemmin läpi klo 9.30 alkavassa FLIKin livestriimissä. Tilaisuudessa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti esittelee Etlan syksyn talousennusteen arviot ja luvut niiden takana. Ennusteryhmän tutkija Sakari Lähdemäki esittelee tarkemmin rakennusalan näkymiä. Paikalla ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson ja Ville Kaitila. Tilaisuuden juontaa Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander. Tilaisuuden ohjelma: 09.30–09.40 Ajankohtaista talouspolitiikasta / toimitusjohtaja Aki Kangasharju 09.40–10.10 Syksyn Suhdanteen talousennuste 2023 / ennustepäällikkö Päivi Puonti 10

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme