Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Ansiopäivärahan saajien ja maksettujen etuuksien määrä laski alkuvuonna

Jaa

Ansiopäivärahaa maksettiin tammi-kesäkuun aikana 930 miljoonaa euroa 660 000 henkilölle. Päivärahakulujen määrä laski alkuvuonna 7 % ja etuuden saajien määrä 10 % viime vuoden vastaavaan jaksoon nähden. Lasku hidastui kesää kohden ja toukokuussa kulut jopa kasvoivat hieman.

Ansiopäivärahaa maksettiin alkuvuonna lomautuksen ajalta viime vuotta enemmän. Lomautettujen määrä nousi suhteessa viime vuoteen joka kuukausi maaliskuun jälkeen. Kesäkuussa lomautettuja oli 46 % viime vuoden kesäkuuta enemmän.

Viime kuukausina ansiopäivärahakulut kasvoivat kolmessa suurimmassa työttömyyskassassa:  Avoimessa työttömyyskassassa, Korkeakoulutettujen työttömyyskassa KOKOssa sekä YTK Työttömyyskassassa. Avoimen työttömyyskassan ja KOKOn ansiopäivärahakulut kasvoivat kesäkuussa 9 %. YTK:n kulut kasvoivat 5 %. ”Lomautusten kasvu näkyy luultavasti erityisesti Avoimen työttömyyskassan luvuissa, jonka jäseninä on paljon esimerkiksi rakennus- ja teollisuusalan työntekijöitä. Toisaalta työttömyys näyttää olevan kasvussa myös korkeakoulutettujen joukossa”, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Aki Villman sanoo.

Valtaosassa työttömyyskassoja kulujen määrä laski myös kesällä. Eniten kulut laskivat Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassassa, Super työttömyyskassassa sekä Yrittäjien työttömyyskassassa.

Uusia työttömyysjaksoja koskevien hakemusten määrä on noussut joka kuukausi alkuvuoden aikana. Toisaalta kun mukaan lasketaan jatkohakemukset aiemmin alkaneiden työttömyysjaksojen ajalta, hakemusten yhteismäärä on laskenut. ”Näyttää siltä, että työttömyysjaksoja alkaa jonkin verran viime vuoden alkua enemmän, mutta niitä myös päättyy aiempaa enemmän. Uusia työttömyysjaksoja koskevien hakemusten määrä näyttää usein suuntaa tulevien kuukausien maksatuksen määrälle. Tärkeintä kuitenkin on, että hakemusten kokonaismäärä laskee”, Aki Villman sanoo.

tammi-kesäkuu
2023
Muutos tammi-kesäkuu
2022
Maksetut ansiopäivärahat 933 milj. – 7 % 1 000 milj.
Ansiopäivärahan saajat 659 t. hlö – 10 % 733 t. hlö
Lomautetut 106 t. hlö + 11 % 118 t. hlö
Uusia lomautus- tai työttömyysjaksoja koskevat hakemukset 76 t. + 17 % 89 t.
Ansiopäivärahahakemukset yhteensä 858 t. – 7 % 923 t.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Työttömyyskassat haluavat kehittää työttömyysturvajärjestelmää1.3.2023 11:00:12 EET | Tiedote

Työttömyyskassoilla on pitkät perinteet Suomessa turvata kansalaisten toimeentuloa työttömyyden yllättäessä. Julkisen talouden kiristyvässä tilanteessa työttömyyskassat haluavat ottaa yhä vahvempaa roolia kokonaisvaltaisen työttömyysturvan kehittämisessä sekä työllisyyden edistämisessä. Kassat ovat yhdessä laatineet ehdotukset kattavan, kannustavan ja sujuvan työttömyysturvan järjestämiseksi. Tavoitteemme on, että työn tekeminen on nykyistä kannattavampaa työnteon muodosta riippumatta. Ehdotamme työllisyyden edistämistä ja tukemista työttömyyskassajärjestelmän kautta ilman valtion rahoitusta sekä työttömyysturvajärjestelmän selkeyttämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme