Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Hepatiitti C- ja hiv-testauksen tehoviikot syyskuussa

Jaa

Keusoten terveysneuvontapisteillä järjestetään hepatiitti C- ja hiv-testauksen tehoviikot Järvenpäässä 5.–11.9. ja Hyvinkäällä 12.–19.9.  Viikkojen aikana tarjoamme hepatiitti C- ja hiv-näytteenottoja, maksan toiminnan mittausta sekä neuvontaa ja ohjausta. Lisäksi huumeita käyttäville tarjoamme maksuttomia hepatiitti A- ja B-rokotteita.

Keusoten alueella C-hepatiittiviruksen kantajia arvioidaan olevat useita satoja. Tartuntatautirekisteriin tapauksia ilmoitetaan vuosittain noin 40. C-hepatiitin hoitoa on ollut tarjolla matalalla kynnyksellä Keusotessa vuoden 2022 alusta alkaen.  

C-hepatiitti leviää verivälitteisesti. Yleisin tartuntatapa on ruiskuhuumeiden käyttö, mutta 40 %:ssa tapauksissa tartuntatapaa ei tiedetä. Muita tartuntatapoja ovat seksi, tatuointi ja verensiirto.  
C-hepatiitti tartunta jää usein pysyväksi, jos sitä ei hoideta.  

C-hepatiitin hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on tärkeää infektioon liittyvän sairastavuuden ja kuolleisuuden sekä tartuntojen leviämisen vähentämiseksi. Hoito on kertaluonteinen 8 viikon pituinen suun kautta otettava lääkehoitojakso, joka on potilaalle maksuton. Lääkkeet ovat hyvin siedettyjä ja haittavaikutukset ovat harvinaisia. 

Myös B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Hepatiitti B-tartuntaa torjutaan rokotuksin. Kansallisen rokotusohjelman mukaan hepatiitti A- ja B-tartuntojen riskiryhmiin kuuluville, kuten pistämällä huumeita käyttäville ja heidän läheisilleen (perheenjäsen, asuin- ja seksikumppanit), tarjotaan maksutta rokotussarjaa.  

Keusoten alueen väestössä B-hepatiittitartuntoja todetaan tartuntatautirekisterin mukaan 3–16 henkilöllä vuosittain. Tartuntatapana on ollut tai on epäilty olevan suonensisäisten huumeiden käyttö. Akuutin B-hepatiitin vuoksi on voitu tarvita myös sairaalahoitoa. 

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Hyvinkää: sairaanhoitaja Anna-Maria Karjalainen, anna-maria.karjalainen@keusote.fi, p: 050 497 8844 ja sairaanhoitaja Eija Vuorio, eija.vuorio@keusote.fi, p: 050 497 6556.
Järvenpää: sairaanhoitaja Mirja-Liisa Ponce de Leon, mirja-liisa.poncedeleon@keusote.fi, p: 050 497 2705 ja sairaanhoitaja Aija Metsävuori, aija.metsavuori@keusote.fi, p: 050 497 0557

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme