Keskuskauppakamari

Ekonomistin pikakommentti: Inflaatio kiihtyi tilapäisesti heinäkuussa

Jaa
Inflaatio kiihtyi heinäkuussa tilapäisesti ja kuluttajahinnat nousivat 6,5 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Keskuskauppakamarin pääekonomisti kuitenkin muistuttaa, että asuntolainojen ja kulutusluottojen korot selittävät melkein puolet mitatusta inflaatiosta. Vauhdikkaimman inflaation aika on ohi, mutta romahtaneen ostovoiman umpeen kurominen tulee viemään pitkään. Optimistisimmat uskovat hintatason palaavan entiselleen, mutta pääekonomisti pitää sitä hyvin epätodennäköisenä.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 6,5 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Inflaatio kiihtyi hieman kesäkuusta, jolloin hintatason nousuvauhti oli 6,3 prosenttia.

Vaikka inflaatio on hidastunut viime vuoden lopussa mitatusta huipusta, nähdään Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan edelleen poikkeuksellisen kovia lukuja.

”Tilastokeskuksen Suomessa mittaama inflaatiolukema johtaa kuitenkin juuri nyt jossain määrin harhaan yleisen hintatason muutoksen osalta, koska korkotason nousulla on siinä niin merkittävä rooli. Ollaan hieman nurinkurisessa tilanteessa, jossa asuntolainojen ja kulutusluottojen korkojen nousu selittää melkein puolet mitatusta inflaatiosta”, sanoo Appelqvist.

Inflaation kiihtyminen heinäkuussa on valitettava takaisku, mutta se ei Appelqvistin mukaan muuta isoa kuvaa siitä, että vauhdikkaimman inflaation aika on ohi. Todennäköisesti inflaatiolukemat tulevat maltillistumaan jo loppuvuodesta selvästi.

Romahtanut ostovoima elpymässä, mutta hintataso ei ole palautumassa entiselleen

Huolta liittyy silti edelleen siihen, kuinka nopeasti inflaatio palaa riittävän alhaiselle tasolle.

”Heinäkuussa nähtiin yhä kuukausitasolla hintojen melko vauhdikasta nousua monessa hyödykeryhmässä. Eli inflaatiota ei voi myöskään vielä julistaa kokonaan voitetuksi. Kun inflaatio kerran lähtee kunnolla liikkeelle, on sen pysäyttäminen hidasta”, Appelqvist toteaa.

Inflaation mittaamiseen liittyy kuitenkin erilaisia haasteita, jotka voivat helposti johtaa harhaan. Viime vuonna hintataso nousi poikkeuksellisen vauhdikkaasti, mikä heijastuu edelleen kuluvan vuoden inflaatiolukemiin.

”Tänä vuonnakin on nähty hintojen lisänousua, mutta se on itse asiassa ollut korkoja lukuun ottamatta melko maltillista. Todellinen kysymys ei siksi ole juuri nyt vuosi-inflaation lukema, vaan se onko taloudessa hintapaineita, jotka kertoisivat tulevasta kuluttajahintojen noususta. Jossain määrin hintapaineita on yhä, muttei niin paljon kuin kovista lukemista voisi päätellä”, sanoo Appelvist.

Esimerkiksi ruoka kallistui heinäkuussa edelleen vuositasolla yli 8 prosenttia, vaikka tosiasiassa ruuan hinta oli heinäkuussa jopa alempana kuin alkuvuodesta vaikkapa helmi- tai maaliskuussa.

”Kun inflaatio pikkuhiljaa hidastuu, niin huomio kiinnittyy ostovoiman elpymiseen. Palkat ovat kääntyneet nousuun, ja ostovoima on taas nosteessa, mutta saattaa kestää vielä pitkään ennen kuin viime vuonna toteutunut kotitalouksien ostovoiman romahdus kurotaan umpeen. Optimistisimmat uskovat siihen, että hintataso palaisi entiselleen, mutta tosielämässä näin ei yleensä käy”, Appelqvist sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Työn verotusta alennettava edelleen, solidaarisuusverosta luovuttava28.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin mukaan hallituksen tulee pitää hallitusohjelmassa linjaamansa kasvua tukeva veropoliittinen linja ja työn verotusta on alennettava yhä edelleen. Myös väliaikaiseksi säädetystä solidaarisuusverosta pitää luopua kokonaan. Tavoitteena tulee olla pohjoismaisen työllisyystason ohessa myös Pohjoismaiden kilpailukykyisin verotus. Keskuskauppakamari tyrmää myös budjettiriihessä väläytetyt tarpeet verosopeutuksesta puoliväririihessä 2025 ja haikailut yrittämiseen ja omistamiseen kohdistuvista veronkiristyksistä.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys palasi kitukuukauden jälkeen kasvuun, mutta työttömyys on noussut kuin huomaamatta26.9.2023 09:14:10 EEST | Tiedote

Heinäkuussa työllisenä oli 62 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta pääekonomistin mukaan luvuista selvittiin säikähdyksellä. Nyt työllisyys on palanut kasvuun ja elokuussa työllisenä oli 45 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyys on kuitenkin noussut kuin huomaamatta ja voidaan puhua jo tuntuvasta kasvusta. Avoimien työpaikkojen määrä on historiallisen korkea, mutta se ei ole vain hyvä uutinen – sitkeästi avoinna olevat paikat kertovat myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmista.

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme