Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Onko tiimissäsi turvallista – uutta tutkimustietoa ammatillisesta tiimityöstä

Jaa

Mikä lisää turvallisuutta tiimissä ja miten turvallisuuden kokemusta voi kehittää työyhteisöissä? Tätä tutkittiin Työsuojelurahaston rahoittamassa TIITU-hankkeessa. Tutkimukseen pohjautuva tuore Ammatillinen tiimityö  -julkaisu tarjoaa konkreettisia työkaluja entistä turvallisempien tiimien kehittämiseen.

Haaga-Helian ja Metropolian ammattikorkeakoulujen yhteinen tutkimushanke "TIITU – Tiimit ja turvallisuus" osoitti, että tiimien psykologista, emotionaalista ja fyysistä turvallisuutta lisäävät useat seikat.

Positiivinen vuorovaikutus, keskinäinen tuki, yhteinen ideointi ja tiedonmuodostus sekä yhdessä luodut toimintatavat ja pelisäännöt luovat etenkin psykologista turvallisuutta.

– Tiimin ja kokousten tehtävien kirkastaminen on tärkeää, sillä ne ovat yllättävän usein tiimiläisille epäselviä. Merkille pantavaa on, että jokaisen tiimin kehittämisessä tulisi kuitenkin lähteä tiimikohtaisista tarpeista käsin yleisten suositusten sijaan, kertoo Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tutkija Eevastiina Gjerstad, joka tekee Haaga-Heliassa soveltavaa tutkimusta tunnetekoälyn, vuorovaikutuksen, ryhmäprosessien ja oppimisen alueilla.

Poimi parhaat vinkit käyttöön omassa työyhteisössäsi

TIITU-tutkimuksessa yhdisteltiin aitojen tiimikokousvideointien vuorovaikutustutkimusta eläytymismenetelmäiseen ja toimintatutkimukselliseen lähestymistapaan.

Tämä osoittautui toimivaksi menetelmäksi, sillä psykologisesta turvallisuudesta on vain vähän monimenetelmäistä tutkimusta, jossa tutkitaan ja kehitetään samanaikaisesti todellisten tiimien toimintaa.

– Tutkimuksen kytkeminen suoraan todellisiin työelämän tiimeihin paljasti niiden turvallisuuteen liittyviä vahvuuksia ja kipupisteitä, eikä vain niin sanottuja yleisiä listoja tai suosituksia. Luomaamme mallia ja kuvakortteja voidaan käyttää kaikilla aloilla tiimi- ja työyhteisölähtöiseen sekä konkreettiseen kehittämiseen, kiteyttää Gjerstad.

Ammatillinen tiimityö – Uusia näköaloja oppivan ja turvallisemman tiimin kehittämiseen -julkaisu sisältää tiimien kehittämisen tueksi tehdyt kuvakortit, jotka voi ottaa käyttöön omassa työyhteisössä. Julkaisu ja siihen sisältyvät kuvakortit ovat vapaasti saatavilla Haaga-Helian verkkosivuilla.

Julkaisun tekijöinä ovat Eevastiina Gjerstadin lisäksi Crister Nyberg Haaga-Heliasta sekä Katri Otonkorpi-Lehtoranta Tampereen yliopistosta ja Eija Raatikainen Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eevastiina Gjerstad, Senior Researcher, TIITU-hankkeen projektipäällikkö, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Eevastiina.Gjerstad@haaga-helia.fi, puh. +358 294471492

Kuvat

Linkit

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Koulutamme liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietojenkäsittely, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, journalismin koulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus.

Meille on tärkeää, että opiskelijoillamme on heti valmistuttuaan vahvat siteet työelämään. Panostamme toiminnassamme yrittäjyyteen, yhteistyöhön, innovatiivisuuteen ja kansainvälisyyteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme