Gummerus

Joni Langin runot kuvaavat paremman elämän tavoittelua ja olosuhteita, joihin ihminen ajautuu ja joissa kukaan muu ei kykene elämään

Jaa

Porilaisen runoilijan Joni Langin toinen runokokoelma Olosuhteiden kaipuu (Gummerus) tekee tarkkoja havaintoja ajastamme. Oivallustentäyteiset proosarunot antavat elämänohjeita ja pohtivat sattuman sekä ihmisten välisen etäisyyden ja läheisyyden vaikutuksia.

Pysy terveenä mahdollisimman monena päivänä. Säästä 
asioissa, joihin ei muutenkaan mene paljon rahaa. Siirry 
kadehtimisesta ihasteluun. Lopeta uutisten lukeminen 
ja aaltomaljakot, piilota laskut, tee tilaa positiivisille 
ajatuksille. On olemassa yksi suuri ongelma, joka vaihtuu 
usein, ja välttelemällä sitä pystyt siirtymään seuraavaan 
ongelmaan. Omaksu uskomusjärjestelmä, jota et ymmärrä. 
Vältä lisäaineita, mutta älä pelkää niitä. Käytä etikkaa ja 
ruokasoodaa mahdollisimman usein. Tunne kärsimystä 
vain siitä, ettet toimi tarpeeksi tehokkaasti kärsimysten 
vähentämiseksi. Löydä työhön liittyvä syy viihtyä töissä. 
Pysy terveenä yhä useammin. Pelon määrä voi pysyä vakiona. 

"Esikoiskokoelmastani on kulunut kymmenen vuotta. Mielestäni kirjallisuuden kanssa ei sovi kiirehtiä. Kymmenen vuoden aikana olen paitsi miettinyt, mistä saisi edes vähän rahaa, myös seurannut kuinka maailma ja media ovat muuttuneet hektisemmäksi, absurdimmaksi ja vieraammaksi. Siksi päädyin kirjoittamaan henkilöhahmoista, jotka riuhtaisevat itsensä irti vapauteen tai haaveilevat siitä, hyppäävät tai kompastuvat uuteen maailmaan", Joni Lanki kertoo. 

Joni Lanki työskentelee Turun yliopiston kirjastossa. Häneltä on julkaistu aiemmin surua ja huumoria yhdistelevä runokokoelma Tarpeeksi nisäkäs (2013)​. 

Joni Lanki: Olosuhteiden kaipuu 
93 sivua 
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Joni Lanki (kuva: Tuomas Sinkkonen)
Joni Lanki (kuva: Tuomas Sinkkonen)
Lataa

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Nimitysuutinen: Gummerus vahvistaa suomennetun kaunokirjallisuuden osastoa – Petri Leppänen toimituspäälliköksi ja Leo Taanila kustannustoimittajaksi29.9.2023 11:28:36 EEST | Tiedote

Gummeruksen suomennetun kaunokirjallisuuden osastolle on nimitetty kaksi uutta ammattilaista. Lähes 20 vuotta kirja-alalla työskennellyt Petri Leppänen ryhtyy toimituspäällikkönä rakentamaan Gummeruksen kunnianhimoista käännösfiktiolistaa yhdessä toimituspäällikkö Leenastiina Kakon ja kustantaja Johanna Laitisen kanssa. Leo Taanila aloittaa uudessa tehtävässä suomennetun kaunokirjallisuuden kustannustoimittajana.

Tämän seksikkäämpää ei yleissivistys voi olla! – Silvia Hosseinin mehukas tietokirja vie eroottiselle aikamatkalle länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin26.9.2023 07:55:58 EEST | Tiedote

Kirjallisuuden kiihottava historia (Gummerus) kertoo, miten seksiä ja kuumia tunteita on kuvattu kaunokirjallisuudessa antiikista nykypäivään. Kirjailija ja kirjallisuustoimittaja Silvia Hosseini pohtii teoksessaan, mitä erotiikka, pornografia ja kiihottavat klassikot kertovat aikansa kaunokirjallisista ihanteista, seksuaalimoraalista ja mieltymyksistä – moralisoimatta.

Rehellisyys vai ystävyys? – Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien uutuusromaani pureutuu ystävyyden, vallan ja siirtolaisuuden teemoihin22.9.2023 08:36:03 EEST | Tiedote

Ystävistä parhain (Gummerus) on Karachissa kasvaneen ja Lontooseen asettuneen Kamila Shamsien tarkkanäköinen kuvaus kahden siirtolaistaustaisen, vaikutusvaltaiseen asemaan nousseen naisen ystävyydestä, 1980-luvun Pakistanista ja nyky-Lontoosta. Shamsien edellinen romaani Joka veljeään vihaa (Gummerus, 2018) sai arvostetun Women’s Prize for Fiction -kirjallisuuspalkinnon. Hänen lukuisia tunnustuksia saaneita teoksiaan on käännetty 34 kielelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme