Uudenmaan ELY-keskus

Vesikasvikartoitukset kertovat Uudenmaan järvien tilasta

Jaa
Kesän vesikasvikartoitukset alkavat elokuussa Uudenmaan järvillä. Kasvillisuutta tutkitaan Kilpijärvellä Mäntsälässä, Valkjärvellä Nurmijärvellä, Kivijärvellä Lohjalla ja Bonäsbåset-järvellä Raaseporissa.
Vihdin Enäjärvi
Vihdin Enäjärvi

Vesikasvien määrän ja lajiston perusteella voidaan päätellä, ovatko järvet hyvässä tilassa tai ovatko ne rehevöityneet esimerkiksi ravinnekuormituksen takia. Kartoituksissa voi löytyä myös haitallisia vieraslajeja, jotka eivät kuulu alkuperäiseen kasvilajistoon.

Kartoitukset ovat osa laajempaa vesien tilan seurantaa, jossa kerätään tietoa myös veden laadusta, kaloista, pohjaeläimistä ja levä- eli kasviplanktonlajistosta. Tietojen avulla selvitetään, tapahtuuko vesistöissä muutoksia.

Eri kasvillisuusvyöhykkeet kartoitetaan

Kartoitukset tehdään veneen tai kanootin avulla tai kahlaten, käyttäen apuna vesikiikaria ja erilaisia kasviharoja. Kasvilajisto tutkitaan rannasta ulapalle päin suoria linjoja pitkin, niin pitkälle kuin kasveja riittää. Kasvillisuus muodostaa vyöhykkeitä, joissa erottuvat ilmaversoiset, kelluslehtiset, uposlehtiset ja pohjalla kasvavat pohjalehtiset kasvit. Kaikki vyöhykkeet kartoitetaan.

Kartoitukset kestävät päivästä kahteen päivään yhdellä järvellä. Sääolosuhteet, järven koko sekä linjojen ja kasvillisuuden määrä vaikuttavat siihen, paljonko aikaa kuluu.

Kesän 2023 kasvillisuuskartoitukset toteuttaa Alleco Oy. Työn tilaaja on Uudenmaan ELY-keskus. Kartoitusten tuloksista laaditaan tulevana talvena raportti, joka on valmistuttuaan saatavissa Uudenmaan ELY-keskuksesta.

Kartoitusten etenemisestä kerrotaan myös Facebookissa "Uudenmaan vesistöt" -sivulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
• vesikasviasiantuntija Visa Tolonen, Alleco Oy, puh. 050 437 2472, visa.tolonen@alleco.fi
• ylitarkastaja Jaana Marttila Uudenmaan ELY-keskus, puh. 0295 021 431, jaana.marttila@ely-keskus.fi

Kuvat

Vihdin Enäjärvi
Vihdin Enäjärvi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Maantien 140 jalankulku- ja pyöräilyväylä kunnostetaan Vantaan Hakunilan Kyytitien ja Nikinmäen Sipoontien välillä29.9.2023 08:08:00 EEST | Tiedote

Maantie 140:n jalankulku- ja pyöräilyväylän leventäminen ja parantaminen Vantaan Hakunilan Kyytitien ja Nikinmäen Sipoontien (Mt 152) välisellä osuudella on käynnistynyt. Tämä yli 7 kilometrin mittainen osuus sijaitsee sekä Vantaan että Sipoon alueella. Hanke toteutetaan yhdessä ELY-keskuksen, Sipoon kunnan, Vantaan kaupungin ja Fintraffic Tie Oy:n kesken.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme