HelsinkiMissio

”Miksi olen yksin?”– pääkaupunkiseudulla haetaan apua yksinäisyyteen verkossa yli sata kertaa päivässä

Jaa

Joka kymmenes suomalainen kärsii haitallisesta, pitkäkestoisesta yksinäisyydestä. Yksinäisyyteen haetaan vastauksia verkosta ja hakukoneilla etsitään apua niin kaupungeissa kuin haja-asutusalueilla. Jotta vastassa olisi ihminen –kampanja nostaa esille kasvavan ongelman sekä mahdollisuuden antaa ja hakea apua sen lievittämiseksi. Kampanjalla kerätään varoja yksinäisyyden vastaiseen työhön

Yksinäiset eivät ole yksinäisyytensä kanssa yksin. Sitä koetaan iästä, asemasta ja asuinpaikasta riippumatta. Tämä käy selkeästi ilmi Jotta vastassa olisi ihminen -kampanjan datasta, joka hyödyntää verkossa tehtyjä Google-hakuja.

Hakuja tehdään esimerkiksi ”mistä löydän ystävän”, ”yksinäinen äiti”, ”yksinäisyys aikuisena”, ”yksinäisyys parisuhteessa”, ”yksinäinen vanhus”, ”teinillä ei ole kavereita” -hakutermeillä. Yksinäisyys aiheuttaa kipua samoilla aivoalueilla kuin fyysinen kipu ja koskettaa kaikenlaisia ihmisiä eri elämäntilanteissa. Se on yleisempää nuorilla ja ikäihmisillä, mutta sitä kokevat myös parisuhteessa elävät ja perheelliset.  Kampanja tuo ongelman näkyväksi kaupunginosatasolla.

 – Pääkaupunkiseudulla tehdään kuukausittain noin 3 300 hakua, joissa etsitään apua yksinäisyyteen. Tehdyistä hauista havaittiin, että yksinäisyys on yleistä joka puolella pääkaupunkiseudulla Lauttasaaresta Myyrmäkeen. Tavoitteenamme on vähentää yksinäisyyteen liittyvää stigmaa ja siten madaltaa kynnystä puhua asiasta ja hakea apua, sanoo toiminnanjohtaja Tuula Colliander
 

Paikallisen datan soveltaminen tuo avun lähelle

 
Jotta vastassa olisi -ihminen kampanja tuo ajankohtaista tietoa yksinäisyydestä katukuvaan, sosiaaliseen mediaan ja digipintoihin, jotta kasvavat yksinäisyyden kokemukset tulevat ihmisten arjessa näkyville.

 – Haluamme tehdä yksinäisyyden ongelmaa ja tarjolla olevaa apua näkyväksi reaaliajassa tuomalla paikallista tietoa sinne, missä ihmiset liikkuvat ja asuvat. Samalla tarjoamme mahdollisuutta auttaa lahjoittamalla tai vapaaehtoisena, sanoo Colliander.


Yksinäisyyteen on monia syitä ja kokemukset siitä ovat henkilökohtaisia. Siksi sen vähentämiseen tarvitaan myös monenlaisia keinoja ennaltaehkäisevästä toiminnasta auttaviin interventioihin.

HelsinkiMission tarjoama apu yksinäisyyteen

HelsinkiMission yksinäisyystyön keskuksessa on kehitetty tutkimustietoon perustuva interventiomalli haitallisen yksinäisyyden vähentämiseen. Keskusteluapua ammattilaisen kanssa ja vapaaehtoisten tukea tarjotaan yksinäisyyttä kokeville nuorille, aikuisille, lapsiperheille ja senioreille.  Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen lisää sekä avunsaajien että auttajien hyvinvointia. Se ennaltaehkäisee ja lievittää yksinäisyyden kokemusta ja kohentaa mielialaa.

Kampanjassa käytetyt yksinäisyyttä koskevat tiedot hakumääristä perustuvat Googlen tarjoamaan hakukonedataan. Helsingin kaupunginosia koskevat tiedot on kerätty heinä-elokuun välisenä aikana kohdentamalla hakusanamainontaa postinumerokohtaisesti hakumäärien selvittämiseksi eri kaupunginosissa. Pääkaupunkiseutua ja koko Suomea koskevat keskimääräiset hakutiedot on kerätty käyttämällä Googlen Keyword Planner -hakutyökalua. Hakudatan keräämisessä on käytetty 70:tä eniten käytettyä, yksinäisyyteen liittyvää hakutermiä.

Kampanja näkyy Clear Channelin digitaalisissa ulkomainospinnoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua 14.–27.8. ja sosiaalisessa mediassa. Kampanjan on suunnitellut mainostoimisto United Imaginations yhdessä Clear Channelin, Havas Finlandin ja Kantarin kanssa.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

HelsinkiMission toiminnanjohtaja, Tuula Colliander, tuula.colliander@helsinkimissio.fi, puh. 040 575 3626
Yksinäisyyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki maria.lahteenmaki@helsinkimissio.fi puh 044 054 6224

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HelsinkiMissio on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö. Vähennämme yksinäisyyttä ja lisäämme hyvinvointia. Tunnemme yksinäisyyden ja tiedämme keinot sen voittamiseksi. Vuonna 2023 olemme toimineet 140 vuoden ajan.

Toimimme sadan ammattilaisen ja tuhannen vapaaehtoisen voimin. Kohtaamme, tuemme ja autamme vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tarjoamme yksinäisyyttä lievittäviä palveluja valtakunnallisesti sekä mahdollisuuden osallistua vapaaehtoisena kohtaamaan muita.

Kutsumme kaikki tekoihin yksinäisyyttä vastaan. Tavoitteemme on, että kukaan ei jää yksin.

helsinkimissio.fi

#yhdessäyksinäisyysvoitetaan

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HelsinkiMissio

School to Belong-ensamhetsenkät: Unga som upplever ensamhet träffas sällan utanför skolan eller online – inom skolor har man hittat lösningar för att minska på ensamheten19.9.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Var tredje (33 %) ung som upplever ensamhet träffar inte kompisar eller andra jämnåriga varje vecka vare sig på fritiden eller online. Ungas upplevelse av att de kan påverka sina egna känslor av ensamhet har ökat med fyra procentenheter på ett år i läroanstalter som deltar i School to Belong-programmet. Respondenterna i School to Belong-ensamhetsenkäten är 6 335 unga.

School to Belong -yksinäisyyskysely: Yksinäisyyttä kokevat nuoret tapaavat toisiaan harvoin kouluyhteisön ulkopuolella – ratkaisuja löydetty yksinäisyyden vähentämiseksi19.9.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Joka kolmas (33 %) yksinäisyyttä kokevista nuorista ei tapaa kavereita tai muita saman ikäisiä viikoittain kasvokkain eikä verkossa. Nuorten kokemus siitä, että he voivat vaikuttaa omaan yksinäisyyden tunteeseen on kasvanut vuodessa neljä prosenttiyksikköä School to Belong -ohjelmassa mukana olevissa oppilaitoksissa. School to Belong -yksinäisyyskyselyssä on vastaajana 6 335 nuorta.

Nuoriin sijoitettu euro tuotti itsensä takaisin jo samana vuonna – parhaimmillaan yhteiskunnalliset hyödyt ovat kaksinkertaistuneet12.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kolme kotimaista säätiötä sekä kaksi perheyritystä sijoitti lähes miljoona euroa HelsinkiMission työhön nuorten yksinäisyyden vähentämiseksi. Yhteistyössä vuosina 2020–2022 saatiin aikaan paljon hyvinvointivaikutuksia ja toimintaan sijoitettu euro tuotti itsensä takaisin jo samana vuonna – jopa lähes kaksinkertaisena. Yhteistyö jatkuu seuraavan kolmen vuoden ajan kouluyhteisöissä ympäri Suomen, jotta yksikään nuori ei jää yksin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme