Jyväskylän yliopisto

Marko Siitonen kulttuurienvälisen ja digitaalisen viestinnän professoriksi

Jaa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen (30.5.2023 saakka) on kutsunut Marko Siitosen professorin tehtävään 1.8.2023 alkaen. Tehtävän ala on kulttuurienvälinen ja digitaalinen viestintä ja se sijoittuu kieli- ja viestintätieteiden laitokselle, humanistis-yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan.

Marko Siitonen (kuva Petteri KivimäkI / JYU kuva-arkisto)
Marko Siitonen (kuva Petteri KivimäkI / JYU kuva-arkisto)

Marko Siitonen on toiminut vuodesta 2018 kulttuurienvälisen ja digitaalisen viestinnän apulaisprofessorina. Hän on vastuussa kansainvälisestä maisteriohjelmasta Language, Globalization and Intercultural Communication (LAGIC). Hän on myös toiminut laitoksen varajohtajana sekä pedagogisena johtajana (2014–2019).

– Kulttuurienvälisellä viestinnällä on pitkät perinteet Jyväskylän yliopistossa. Kyse on monitieteisestä alasta, joka kytkeytyy monin tavoin koko yliopiston painoaloihin, Siitonen kertoo.

Tutkimuksessaan Siitonen on aina keskittynyt tavalla tai toisella teknologiavälitteiseen viestintään ja tietoverkkojen vaikutukseen ihmisten keskinäisille suhteille. Uransa alkuvaiheessa hän tarkasteli erityisesti vuorovaikutusta verkkopeliyhteisöissä. Siitonen on tutkinut myös muun muassa vuorovaikutusosaamista virtuaalitiimeissä sekä uutisten pelillistämistä. Tällä hetkellä hän on mukana Suomen Akatemian rahoittaman Pelikulttuurien tutkimuksen huippututkimusyksikön toiminnassa, joka toteutetaan yhteistyössä Tampereen, Turun ja Jyväskylän yliopistojen välillä.

Siitosen mukaan teknologiavälitteisen viestinnän teema linkittyy kulttuurienvälisen viestinnän kysymyksiin monin tavoin. – Viestintäteknologian avulla olemme kaikki kytkeytyneitä globaaleihin kehityskulkuihin ja neuvottelemme samalla omasta paikastamme monimuotoisessa maailmassa. Tutkimuksen avulla meidän on mahdollista ymmärtää paremmin sitä, miten viestintäteknologia sekä auttaa että ehkäisee yhteisen ymmärryksen rakentumista ja toiseuden tai erilaisuuden kohtaamista.

Tällä hetkellä Siitonen johtaa Helsingin Sanomain Säätiön rahoittamaa Maahanmuuttajaperheet uutisten ja median kuluttajina (MaMe) -hanketta. Hankkeessa pyritään ymmärtämään maahanmuuttajataustaisten perheiden mediamaisemaa sekä sitä, millaisia merkitysneuvotteluita perheenjäsenet mediaan liittyen käyvät.

Siitonen on laajalti verkostoitunut tutkija, jolla on ollut useita luottamustehtäviä sekä kansallisissa että kansainvälisissä akateemisissa järjestöissä. Hän on ollut sekä viestinnän ja vuorovaikutuksen tutkimuksen seura Prologos ry:n, Suomen pelitutkimuksen seura ry:n että European Communication Research and Education Associationin digitaalisten pelien tutkimusjaoston puheenjohtaja. Hän on ollut vuodesta 2011 alkaen kansainvälisen European Masters in Intercultural Communication (EMICC) -verkoston jäsen, ja tehnyt opetusyhteistyötä ja -vierailuja eri puolille Eurooppaa.

Lisätietoja:

Marko Siitonen, marko.siitonen@jyu.fi +358405767861

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 6.10.2023: Johtamismotivaatio on tärkeä voimavara kestävän johtajauran rakentumiselle (Auvinen)29.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

PsM Elina Auvisen psykologian laitoksen väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten johtajien kestävien työurien rakentumista. Keskeinen kysymys oli, auttaako johtajan johtamismotivaatio rakentamaan kestävää työuraa nykyisessä työelämäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan johtotehtävissä toimimisen taustalla vaikuttaneita syitä ja johtamismotivaation kykyä toimia voimavarana johtajan työuupumusta vastaan.

Kuluttajan älypuhelintaidoilla vaikutusta palvelukokemukseen verkko- ja kivijalkakaupan välillä29.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen oppiaineen ja yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa osoitettiin, että älypuhelinta ostoksien teossa hyödyntävät kuluttajat hyötyvät eniten verkko- ja kivijalkaliikkeen eli fyysisen myymälätilan yhdistelmästä. Nämä kuluttajat ovat myös muita uskollisempia kaupoille, jotka ovat yhdistäneet palvelussaan verkon ja kivijalan onnistuneesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme