Valokuitunen Oy

Monopoli-asetelma on nostanut hintoja ja laskenut laatua – Norja avaa suljettuja tietoliikenneverkkojaan

Jaa

Norjan viranomaiset haluavat avata maan tietoliikenneverkkoja, kuten valokuituverkkoja, avoimelle kilpailulle. Norjan viestintävirasto kertoo tietoliikenneverkoissa tarjottavien palveluiden, kuten nettiliittymien, hintojen nousseen merkittävästi, kun tietoliikenneverkko-operaattorit eivät ole mahdollistaneet verkoissaan palveluntuottajien välistä kilpailua. Norjan viranomaisten aloittama keskustelu on huomionarvoinen, sillä Suomessa suuri osa valokuituverkoista on suljettuja verkkoja. 

Tietoliikenneverkot ovat palvelutarjonnan osalta joko avoimia tai suljettuja. Avoimuus tarkoittaa sitä, että tietoliikenneverkossa palveluita tarjoaa kuluttajalle samanaikaisesti moni eri operaattori, joiden joukosta kuluttaja voi valita esimerkiksi itselleen sopivimman nettiliittymän. Suljetussa verkossa palveluntarjoajia on vain yksi. Tällöin kuluttajalla ei ole vaihtoehtoa vaihtaa tai kilpailuttaa nettiliittymäänsä hintojen noustessa. 

Nyt Norjan viranomaiset vaativat suljettuja tietoliikenneverkkoja avaamaan palvelukerroksensa vapaalle kilpailulle. Vaatimus koskee niitä alueita, joilla yhden palveluntarjoajan markkina-asema on noussut liian vahvaksi. Nykytilanne on johtanut kuluttajahintojen epäoikeudenmukaiseen nousuun ja palvelutarjonnan laskuun.

– Vähäinen kilpailu asiakkaista johtaa korkeampiin hintoihin ja todennäköisesti heikompiin tarjouksiin, Norjan viestintävirasto Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet:n johtaja Pål Wien Espen kommentoi viraston omilla verkkosivuilla.

Norjan ajama muutos on Suomelle merkittävä, sillä iso osa Suomen kiinteistä tietoliikenneverkoista toimii Norjan suljetun tietoliikenneverkkojen kaltaisesti. 

– Viranomaistemme mukaan tietoliikenneverkon rakentajia ei Suomessa kuitenkaan voida velvoittaa avaamaan verkkoaan kilpailulle. Sen vuoksi kehotankin kuluttajaa miettimään tarkasti sitä, minkälaiseen verkkoon hän itsensä sitoo. 

– Ostotilanteessa kuluttajan etu on huomioida se, että hän hankkii tiedonsiirtoverkokseen vaihtoehdon, jossa tarjolla on useita toisistaan riippumattomia operaattoreita. Se tarkoittaa kuluttajille vaihtoehtoja vaihtaa ja kilpailuttaa esimerkiksi nettiliittymänsä, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto linjaa. 

Kaunisto ei ole yllättynyt Norjassa nähdystä hintojen noususta. 

– Olen nostanut tätä asiaa yhteiskunnalliseen keskusteluun Suomessa jo pitkään. On selvä, että monopoliasetelmassa hinta nousee ja laatu voi laskea. Niin tulee käymään myös Suomessa lopulta, jos mitään ei tehdä, hän kommentoi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, jo pelkästään vuoden 2023 aikana  investoimme 100 miljoonaa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Meidät omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy

Valokuitusen verkko on Suomen suurin avoin valokuituverkko - verkko ulottuu nyt jo yli 200 000 kotitalouteen23.8.2023 07:47:00 EEST | Tiedote

Valokuitusen avoimen valokuituverkon piiriin on tullut tänä vuonna 75 000 uutta kotia ja nyt elokuussa rakennettujen tai rakenteilla olevien verkkojen kattavuus ylitti jo yli 200 000 kotitalouden rajan. Valokuitusen verkko on Suomen suurin avoimen palvelun verkko, jossa asiakkaalla on valittavanaan laaja valikoima eri nettiliittymien tarjoajia ja niiden palveluita.

Valokuitunen solmi uuden lähes 400 miljoonan euron lainarahoituspaketin – Avointen valokuituverkkoyhteyksien piiriin pääsee jopa 400 000 kotitaloutta Suomessa21.7.2023 10:01:45 EEST | Tiedote

Suomen suurin valokuituyhteyksien rakentaja Valokuitunen Oy on solminut uuden 285+100 miljoonan euron lainarahoituksen. Uuden velkarahoituksen myötä Valokuitunen kykenee investoimaan Suomen taajamien valokuiduttamiseen yli 400 miljoonaa euroa. Tämä takaa avoimeen verkkoon perustuvan valokuituliittymämahdollisuuden jopa 400 000 suomalaiselle kotitaloudelle. Valokuitunen vahvistaa asemaansa Suomen suurimpana valokuituverkkorakentajana ja varmistaa osaltaan, että suomalainen tietoliikenneinfrastruktuuri pystyy vastamaan datan määrän räjähdysmäiseen kasvuun lähivuosina.

Nettiyhteys vaikuttaa uuden kodin hankinnassa - hyvä verkkoyhteys asunnonhankkijoille kuin vesijohtovesi tai sähköverkko13.7.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Suomalaisista 61 prosenttia on sitä mieltä, että nopea ja toimintavarma nettiyhteys on ehdottoman tärkeä asia uutta kotia hankittaessa. Jokseenkin samaa mieltä asiasta on 32 prosenttia kansalaisista. Uuden kodin verkkoyhteys on yhtä lailla keskeinen naisille ja miehille, mutta iäkkäämmät suomalaiset arvostavat hyvää verkkoyhteyttä nuorempia enemmän, selviää Valokuitusen YouGovilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Valokuiturakentaminen alkoi Pispalassa – arkeologi valvoo historiallisen ympäristön työmaata4.7.2023 07:35:00 EEST | Tiedote

Valokuitusen yksi historiallisimmista projekteista alkoi kesäkuun lopussa, kun Tampereen Pispalassa käynnistyivät valokuituverkon rakennustyöt. Asuinalueen koteihin ei ole aiemmin ollut saatavilla valokuitua. Kapeat, mäkiset tiet sekä suojellut kohteet aiheuttavat omat haasteensa valokuituverkon rakentamiseen. Lähes kaikki maanrakennustyöt tehdään asfaltilla ja kapeita teitä on suljettava liikenteeltä kokonaan. Pispalan verkon rakentaminen on Valokuitusen suurin yksittäinen projekti Tampereen seudulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme