Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa

Lain mukaan vuokran tarkistamisesta voidaan sopia vuokranantajan ja vuokralaisen välillä. Yleensä vuokrankorotus perustuukin selkeään ennalta sovittuun vuokrankorotusehtoon.
”Yleisimpiä käytössä olevia korotusehtoja ovat vuokrankorotusten sitominen elinkustannusindeksiin tai johonkin tiettyyn prosenttiperusteiseen vaihteluväliin. Jos vuokrankorotuksesta ei ole sovittu vuokrasopimuksessa, on kyse aina neuvottelutilanteesta vuokralaisen kanssa. Hyvän vuokratavan mukaan neuvottelut tulisi tällöin aloittaa puoli vuotta ennen korotuksen voimaantuloa”, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah.
Alkusyksy on uusien vuokrasopimusten sesonkiaikaa. Sekä vuokranantajat että vuokralaiset kiinnittävät nykyään vuokrankorotusehtoihin aiempaa enemmän huomiota, ja vuokrankorotusehto kannattaakin Ahsanullahin mukaan kirjata vuokrasopimukseen.
”Vuokrankorotuksesta ei voi sopia rajoituksetta. Laissa on yksiselitteisesti kielletty sellainen vuokrankorotusehto, jossa vuokranantaja saisi päättää vuokrankorotuksista täysin oman mielensä mukaan. Jokin peruste on siten oltava, mutta se voidaan muotoilla joustavaksi”, Ahsanullah valaisee.
Jos vuokrankorotus ei ole vuokranantajan kannalta tarkoituksenmukainen, vuokraa ei ole pakko korottaa sovittujen ehtojen mukaista maksimimäärää tai ollenkaan. Tuoreimpien tilastojen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta 1,3 prosenttia. Samaan aikaan monissa vuokrasopimuksissa viitattu elinkustannusindeksi on noussut 6,2 prosenttia.
”Toimivilla vapailla vuokramarkkinoilla kulloinenkin vuokrataso määräytyy yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan perusteella. Ennen vuokrankorotusten tekemistä kannattaa tutustua paikallisen markkinan tilanteeseen”, Ahsanullah tiivistää.
Julkisuudessa on puhuttu paljon Suomen suurimman vuokranantajan Hekan tulevista jopa noin 15 prosentin vuokrankorotuksista. Yksityisten vuokranantajien on kuitenkin syytä muistaa, että vuokrankorotusten lainsäädäntö poikkeaa yksityisten ja tuettujen asuntojen osalta.
”Toisin kuin valtion ja kuntien tukemassa ARA-tuotannossa, yksityisillä markkinoilla kustannusten nousu ei muodosta suoraan lakiin perustuvaa oikeutta vuokrankorotukselle”, Ahsanullah muistuttaa.
Suomen Vuokranantajat ei suosittele koskaan minkään tietyn vuokrankorotusehdon käyttämistä tai sopivaa vuokrankorotustasoa. Ahsanullah kehottaa myös vuokranantajia varovaisuuteen: ”Yksittäisten vuokranantajienkin on syytä muistaa, että kilpailulainsäädäntö kieltää ehdottomasti yhtenäisistä vuokrankorotuksista sopimisen.”
Näin teet vuokrankorotuksen oikein
- Tarkista vuokrasopimuksesta vuokrankorotusehto. Jos korotusehtoa ei ole, tulee vuokralaisen kanssa neuvotella vuokran korottamisesta.
- Laske korotusehdon mukainen vuokrankorotuksen määrä.
- Tutustu alueen vuokramarkkinoihin ja harkitse vuokrankorotuksen tarpeellisuus.
- Ilmoita vuokralaiselle uusi korotettu vuokra vähintään kuukautta ennen sen voimaantuloa. Jos päätät olla korottamatta vuokraa, on siitäkin hyvä ilmoittaa vuokralaiselle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarik AhsanullahLakiasiainjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:045 1143 854tarik.ahsanullah@vuokranantajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Taloyhtiöiden siirryttävä tänä vuonna huoneistotietojärjestelmään – osakkaan toimilla ei vielä kiirettä27.9.2023 08:49:09 EEST | Tiedote
Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea oman omistusoikeutensa rekisteröintiä. Osakkeenomistajilla ei kuitenkaan ole vielä kiirettä – aikaa omistuksen rekisteröinnille on lähtökohtaisesti 10 vuotta osakeluettelon siirrosta.
Vältä epäselvyydet – ota ainakin nämä huomioon asuntoa vuokratessa7.8.2023 09:15:00 EEST | Tiedote
Loppukesästä vuokramarkkina käy kuumimmillaan vuokra-asuntojen hakijoiden palatessa uuteen arkeen kesälomien jälkeen. Miten vuokrasopimus syntyy, ja mitkä ehdot kannattaa ainakin tarkistaa vuokrasopimusta solmittaessa? Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä kertoo tyypillisimmistä sudenkuopista ja listaa vuokrasopimuksen tärkeimmät ehdot.
Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan27.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote
Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo avaa, miksi vuokrasuhteen osapuolten ei kannata tyytyä avainten jättämiseen pöydälle, vaan tehdä huolellinen lopputarkastus ja varmistaa vakuuden palautus täysimääräisesti.
Vuokrien kehitys pääkaupunkiseudulla edelleen vaisua20.7.2023 09:25:38 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,5 %) selvästi hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Vuokrat nousivat koko maassa myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla nousu oli vaatimatonta.
Vuokranantaja tai vuokralainen – tiesitkö tätä? Helppo tapa päättää vuokrasopimus yllättävissä tilanteissa19.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote
Joskus vuokrasopimuksen määräaikaisuus tai sen pitkä irtisanomisaika saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia niin vuokralaiselle kuin vuokranantajalle. Esimerkiksi uuden opiskelupaikan tai isomman remontin vuoksi voi syntyä halu päättää vanha vuokrasopimus nopeammin, kuin se sopimuksen tai lain mukaan olisi mahdollista. Tällöin vuokrasopimuksen päättämissopimus on oiva apu tilanteeseen – sen avulla sopimuksen osapuolet voivat yhteisymmärryksessä päättää vuokrasopimuksen ennenaikaisesti, esimerkiksi ilman lain pakottavia irtisanomisaikoja. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Elina Vilponen kertoo, mikä päättämissopimus on ja mitä sen laadinnassa kannattaa pitää silmällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme