HSY

Katukaivoon heitetty roska löytyy vesistöstä

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tuo pääkaupunkiseudun kaduille värikkäitä kaivonkansitarroja, jotka kiinnittävät huomiota roskaantumiseen ja huleveden reitteihin. Hulevettä eli sade- ja sulamisvettä ei yleensä puhdisteta, vaan se päätyy sellaisenaan katukaivosta lähimpään vesistöön. Niinpä maahan tai katukaivoon heitetty roskakin kulkee huleveden mukana luontoon.
Mahanpuruja muovista -kampanjassa hulevesikaivon kannen ympärillä oleva tarra kiinnittää huomion huleveden reittiin kaivosta lähivesistöön. (kuva: HSY/Elina Tanner)
Mahanpuruja muovista -kampanjassa hulevesikaivon kannen ympärillä oleva tarra kiinnittää huomion huleveden reittiin kaivosta lähivesistöön. (kuva: HSY/Elina Tanner)

Mahanpuruja muovista -kampanjassa hulevesikaivojen ritiläkansien ympärille kiinnitetään värikkäät tarrat. Tarrassa kalalla on kita auki, mikä muistuttaa siitä, että kaivoon joutuva roska voi päätyä jopa kalan suuhun. Roskan reitti voikin olla ihmisen kädestä katukaivoon ja sieltä huleveden mukana virraten läheiseen puroon ja edelleen mereen. Roskat voivat kulkeutua kauaskin lähtöpaikoistaan. 

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä 2022 katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kaivoihin asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimia. Lähes 80 prosenttia suodattimista löytyneistä roskista oli muovia, ja yleisin roska oli tupakantumppi. Tumpit ovat muovia, joka ei maadu, vaan hajoaa mikromuoviksi. Oikea paikka tumpeille olisikin sekajäteroskis. Kaivosuodattimista löytyi myös mm. ruokapakkausten muovikääreitä, lasinsiruja ja purkkaa. 

- Roskaantumista on yksinkertaista estää laittamalla roskat oikeisiin roskiksiin. Toimiva jätehuolto on avainasemassa roskaantumisen hillitsemisessä, mutta yksin sen avulla ei voida vähentää välinpitämättömyydestä tai tietämättömyydestä johtuvaa roskaamista, toteaa HSY:n ympäristöasiantuntija Marika Visakova. Roskat, kuten tupakantumpit, eivät mystisesti katoa, jos ne heitetään maahan tai hulevesikaivoon. Roskat päätyvät huleveden mukana luontoon, ja muovi pilkkoutuu edelleen mikromuoviksi. Sitä on käytännössä mahdotonta poistaa luonnosta, jatkaa Visakova. 

Kalatarroja voi nähdä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Helsingissä tarroja on Lauttasaaressa, Jätkäsaaressa, Kalasatamassa, Kampissa sekä Töölönlahden ja Ateneumin ympäristössä. Espoossa kalatarroja näkee Leppävaarassa, Otaniemessä, Tapiolassa, Matinkylässä ja Espoonlahdessa. Vantaalla tarrat ovat Tikkurilan ympäristössä. Kauniaisissa tarroja on keskustan alueella. Kampanjassa on mukana myös muita kaupunkeja ympäri Suomen. 

Mahanpuruja muovista -kampanjan taustalla on Pidä Saaristo Siistinä ry. Pääkaupunkiseudulla toteutuksesta vastaa HSY yhteistyössä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa. Kampanja-aika on 21.8.-3.9.2023. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mahanpuruja muovista -kampanjassa hulevesikaivon kannen ympärillä oleva tarra kiinnittää huomion huleveden reittiin kaivosta lähivesistöön. (kuva: HSY/Elina Tanner)
Mahanpuruja muovista -kampanjassa hulevesikaivon kannen ympärillä oleva tarra kiinnittää huomion huleveden reittiin kaivosta lähivesistöön. (kuva: HSY/Elina Tanner)
Lataa
Tarran kita auki oleva kala muistuttaa, että hulevesikaivoon heitetty roska voi päätyä kalan suuhun. Tarroja on pääkaupunkiseudulla 50 kappaletta, mm. Töölönlahdella. (kuva: Mainoste Print Oy/Topias Iivanainen)
Tarran kita auki oleva kala muistuttaa, että hulevesikaivoon heitetty roska voi päätyä kalan suuhun. Tarroja on pääkaupunkiseudulla 50 kappaletta, mm. Töölönlahdella. (kuva: Mainoste Print Oy/Topias Iivanainen)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mahanpuruja muovista on osa PlastLIFEhanketta. PlastLIFE-hanke saa EU:n LIFE-ohjelmasta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaalien sisältö edustaa ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista CINEA/Euroopan komissio ei ole vastuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Tikkurilan alueen pääviemärin kapasiteetin nosto pienentää ylivuotoriskiä22.9.2023 10:31:08 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korvaa Vantaan Satomäen ja Maarinkunnaan välisen pääviemärin Keravanjoen länsipuolelle rakennettavalla toimintavarmemmalla kahdennetulla paineviemärilinjalla. Tämän lisäksi rakennetaan neljä jätevedenpumppaamoa, jotta jätevedet saadaan johdettua uuteen paineviemäriin. Lisäämällä viemärikapasiteettia pienennetään riskiä, että jätevettä ylivuotaisi viemäristä maastoon ja lähivesistöön.

HSY:n hallituksen päätökset 22.9.202322.9.2023 10:29:24 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä hankesuunnitelman koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella sekä hankesuunnitelman Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollosta. Hallitus päätti valita LT Teollisuuspalvelut Oy:n urakoitsijaksi sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Lisäksi hallitus sai tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Ystävällisin terveisin He

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 22.9.202320.9.2023 07:53:17 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 22.9.2023. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa hankesuunnitelman hyväksymisestä koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella. Hallitus päättää lisäksi Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollon hankesuunnitelmasta sekä urakoitsijan valinnasta sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Hallitus saa tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa kokouksen jälkeen Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme