Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Hervantaan valmistui Tampereen pisin maalaus

Jaa
Hervannan valtaväylän päälle on valmistunut kaksi uutta siltaa. Kävely- ja pyöräilysilta tien pohjoispäässä on nimetty Aasiansillaksi. Sillan 70 metriä pitkä tukimuuri on saanut kylkeensä upean taideteoksen nimeltä Matkalla kotiin. Tekijänä on taiteilija, graafinen suunnittelija ja kuvittaja Terhi Ekebom.
Kuva: Terhi Ekebom
Kuva: Terhi Ekebom

Teoksensa teemaksi Terhi Ekebom valitsi kodin ja asumisen. Helsinkiläiselle Ekebomille Hervanta ei ollut aiemmin juurikaan tuttu paikka, mutta ennen työn aloittamista hän paneutui alueeseen liikkumalla pitkin Hervantaa ja juttelemalla asukkaiden kanssa. Myös tekstit Hervannan historiasta olivat kesälukemisena.

Aasiansilta paikan nimenä sai Ekebomin miettimään muraaliin sopivia värejä. Teoksen sinisessä voi nähdä viitteitä aasialaiseen keramiikkataiteeseen. Lämmin teehetki kuvastaa kotia - turvallista paikkaa kasvulle läheisten keskellä.

”Teoksessa näkyy koko kuva-alan matkalta reitti kotiin. Välillä se kulkee tietä, polkua tai hiihtolatua, välillä matkataan soutaen. Ihmisen reitti risteää ja kietoutuu luonnon köynnösten kanssa. Teoksen maisemassa on kumpuja ja kallioita, kuten Hervannassa. Alkupäässä, vasemmalla on enemmän luontoa ja Hervannan historiaa marjastus- ja sienestysseutuna. Iso kanttarelli muistuttaa tästä. Oikealle tultaessa erottuu uudemman ajan maamerkkejä: vesitorni, Wäinölä, silta ja pieni hyppytornin siluetti. Teepannu ja -kuppi kuvastavat Hervannan Sanomien kera kotia ja aamupalapöytää. Lehden etusivu on 13.6.2023 ilmestyneestä lehdestä, missä kerrottiin tämän muraalin valmistumisesta.”

Terhi Ekebom on helsinkiläinen taiteilija, graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Hän valmistui Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta Helsingistä (Aalto-yliopisto) vuonna 2000 ja Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2002 opiskeltuaan kuvataidetta ja graafista suunnittelua. Hän työskentelee enimmäkseen kuvitusten ja sarjakuvien parissa. Viime vuosina hän on tehnyt useita seinämaalauksia ympäri Suomen, esimerkiksi Lahden uuden Matkakeskuksen tunnelimuraalin. Suomen Sarjakuvaseura myönsi Terhille Puupäähattu-sarjakuvapalkinnon vuonna 2014. Ekebom on ollut mukana lukuisissa näyttelyissä eri puolilla maailmaa, muun muassa Milanossa, Brysselissä, Pietarissa, New Yorkissa ja Chicagossa. Syksyllä hänen töitään tullaan näkemään Ljubljanassa ja ensi talvena Shanghaissa, jossa hän on mukana ainoana kutsuttuna eurooppalaisena kuvittajana.

Hervannan valtaväylälle, muraalin eteen tulee vielä valmistumaan viheralue ja parhaimmillaan taide- ja ympäristökokonaisuus tulee näkymään vuoden päästä kesällä niin pyöräilijöille kuin autoilijoillekin.

Muraaliprojektin on kustantanut Tampereen kaupunki ja koordinoijana on toiminut Tampereen taidemuseo.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Terhi Ekebom
taiteilija
puh. 050 524 9374
terhi.ekebom@gmail.comJanne Kauppinen
Tampereen taidemuseo, amanuenssi, julkisen taiteen koordinaattori
puh. 041 7302971
janne.m.kauppinen@tampere.fi

Kuvat

Kuva: Terhi Ekebom
Kuva: Terhi Ekebom
Lataa
Kuva: Jukka Rantala
Kuva: Jukka Rantala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo ja MuumimuseoTampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Maailman ainoa Muumimuseo

Muumimuseo perustuu Tove Janssonin vuonna 1986 lahjoittamaan muumikuvitusten kokoelmaan. Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Laajan muumitaiteen näyttelyn lisäksi Muumimuseossa on vaihtuvia näyttelyitä ja museo on mukana kansainvälisessä näyttelytoiminnassa. Muumimuseo on osa Tampereen taidemuseon organisaatiota. Molemmat museot kuuluvat Tampereen museoihin.

Muumimuseo
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Tampere-talon vaihde 03 243 4111
muumimuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Vuoden 2023 nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan näyttely avautuu 17.6.2023 Tampereen taidemuseossa8.6.2023 11:33:11 EEST | Tiedote

Vuoden 2023 nuoreksi taiteilijaksi valitun kuvanveistäjä Eetu Huhtalan näyttely a pillow fort & other soft things avautuu Tampereen taidemuseon ylemmissä kerroksissa lauantaina 17.6.2023. Näyttelystä ei järjestetä tiedotustilaisuutta, mutta taiteilija on tavattavissa 12.–16.6. taidemuseolla sopimuksen mukaan. Median edustajat ovat tervetulleita myös henkilökunnan kierrokselle perjantaina 16.6. klo 13.30, jolloin Eetu Huhtala kertoo taiteestaan. Ilmoittautuminen kierrokselle etukäteen os. heli.hakala@tampere.fi. Taidemuseon alimmassa kerroksessa avautuu samaan aikaan Backlight’23: Julmaa valoa – Cruel Radiance -näyttely, joka on osa kansainvälistä Backlight-valokuvafestivaalia.

BACKLIGHT’23 tuo kansainvälistä valokuvataidetta Tampereen taidemuseoon8.6.2023 11:13:41 EEST | Tiedote

Backlight’23-valokuvafestivaalin tämänvuotisen teeman Julmaa valoa / Cruel Radiance nimeä kantava näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa lauantaina 17.6.2023. Näyttelystä ei järjestetä tiedotustilaisuutta, mutta taiteilijat Noelle Mason ja Anastasia Mityukova sekä kuraattorit Harri Pälviranta sekä Marko Karo ovat museolla haastateltavissa perjantaina 16.6. iltapäivällä sopimuksen mukaan. Median edustajat ovat tervetulleita myös henkilökunnan kierrokselle perjantaina 16.6. noin klo 14.30 alkaen. Ilmoittautuminen kierrokselle etukäteen os. heli.hakala@tampere.fi. Lauantaina 17.6. klo 15 samat taiteilijat ovat läsnä Artists talk -tilaisuudessa museolla. Backlight’23-näyttelyn kanssa samanaikaisesti museolla avautuu myös Vuoden 2023 nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan näyttely a pillow fort & other soft things.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme