Visit Tampere

Matkailutoimiala on selvässä kasvussa Pirkanmaalla ja koko Suomessa – Tampere yksi Suomen suurimmista matkailualueista

Jaa
Matkailun tulo- ja työllisyystutkimuksen mukaan Suomen suurimmat matkailualueet matkailutulolla mitattuna ovat Vantaa, Helsinki ja Tampere. Vantaan matkailutuloa selittää erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasema, joka tuotti kaupungin matkailutulosta lähes 90 prosenttia.
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

TAK oy:n tekemän tutkimuksen mukaan Pirkanmaan välitön matkailutulo vuonna 2022 oli 815 miljoonaa euroa, josta Tampereen osuus oli lähes 70 prosenttia. Vuodesta 2017 lähtien matkailutulo on kasvanut Pirkanmaalla 22 prosenttia. Erityisesti kasvua on tapahtunut Tampereella, jonka matkailutulo on vuonna 2022 yksin suurempi kuin koko seutukunnan vuonna 2017.

– Tampereen kaupungin kasvu näyttää vetäneen myös muun seutukunnan mukaansa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Muun Pirkanmaan muutokset eivät ole kovin dramaattisia, kun laskentaa ei ole korona-aikaan tehty, toteaa Visit Tampereen kehitysjohtaja Anna-Krista Sorvoja.

 Pirkanmaa palautui pandemiasta

Vuosi 2022 näyttäytyi lähes kaikilla tutkituilla seuduilla kasvun vuotena, jolloin matkailu alkoi palautua koronan jäljiltä. Tampereella ja Pirkanmaalla pandemiasta on jo palauduttu edellisen tutkimusvuoden lukuihin, toisin kuin esimerkiksi Helsingissä.

 – Tampere ja Pirkanmaa ovat olleet kotimaisten matkailijoiden suosiossa jo pitkään ja teemme paljon töitä, jotta saamme nostettua myös kansainvälisten matkailijoiden määrän. Kotimaiset matkailijat lähtivät koronan jälkeen liikkeelle selvästi rivakammin kuin kansainväliset, kertoo toimitusjohtaja Jari Ahjoharju Visit Tampereesta.

Yksi Suomen merkittävimmistä teollisuuden aloista

Matkailu tuo verotuloja ja luo uusia työpaikkoja Suomessa laajalti. Matkailuviennin osuus Suomen kaikista vientituloista ennen pandemiaa oli 5,4 prosenttia Suomen kaikista vientituloista.

Pirkanmaalla matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta vuonna 2022 oli 2,04 prosenttia ja Tampereella 2,23 prosenttia. Matkailun osuus kaikkien toimialojen työllisyydestä oli Pirkanmaalla 2,89 prosenttia ja Tampereella 3,44 prosenttia.

Tavoitteena matkailutulon nostaminen kestävästi

Visit Tampereen tehtävänä on Tampereen seudun tunnettuuden ja matkailuliiketoiminnan vahvistaminen. Matkailutulo kertoo yhtenä tärkeimmistä mittareista toimialan kasvun. Visit Tampereen tavoitteena on nostaa Tampereen välitön matkailutulo 600 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä.

Matkailutulon lisäksi yksi tärkeimpiä matkailussa seurattavia indikaattoreita ovat kestävästä kehityksestä kertovat vertailutiedot. Alueen kestävää kehitystä voidaan arvioida ja vertailla kansainvälisesti Global Destination Sustainability -indeksillä.

Tampereen GDSI sijoitus oli 32. viimeisimmässä kansainvälisessä vertailussa ja tavoitteena päästä 30 parhaan joukkoon tämän strategiakauden aikana. Global Destination Sustainability -indeksi jakautuu neljään osioon, joista Tampere yltää kärkikahinoihin ekologisessa ja sosiaalisessa kestävyydessä.

Ilmastoneutraalin matkailun kehittämisessä Visit Tampere tekee tiivistä yhteistyötä Helsingin kanssa.

Visit Tampere on koonnut yhteen myös muita toimialan kehittymistä kuvaavia avainlukuja. Visit Tampereen Power BI -raportissa on tarjolla tietoa muun muassa majoitusmääristä, lennoista ja kansainvälisistä kongresseista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere
Lataa
Matkailun vaikutukset kunnittain (tutkimuksessa mukana olleet kunnat Pirkanmaalla)
Matkailun vaikutukset kunnittain (tutkimuksessa mukana olleet kunnat Pirkanmaalla)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Visit Tampere
Visit Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

03 5656 6800https://visittampere.fi

Olemme Suomen suosituimman matkailukaupungin matkailu- ja elinkeinomarkkinoinnin asiantuntijaorganisaatio. Vahvistamme Tampereen asemaa kansallisesti ja kansainvälisesti vetovoimaisena matkailu-, tapahtuma-, ja kongressikaupunkina.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Visit Tampere

Pirkanmaalla panostetaan sähköautomatkailuun29.6.2023 10:15:30 EEST | Tiedote

Tampereella ja Pirkanmaalla heinäkuussa käynnistyvän E-Car Adventures -palvelukokeilun ideana on rakentaa sähköautonvuokraukseen perustuva uusi matkailupalvelu, joka tuo sähköauton entistä paremmin esiin kestävänä liikkumisratkaisuna niin suomalaisille kuin kansainvälisille vieraille. Sähköautossa yhdistyvät ympäristöystävällisyys ja liikkumisen joustavuus, ja se soveltuu erityisesti kestävään lähi- ja luontomatkailuun. - Liikkumisen hiilijalanjälki on matkailun suurimpia ympäristöhaasteita ja siksi haemme aktiivisesti eri tapoja pienentää sitä ja tarjota samalla entistä parempia matkailuelämyksiä. E-Car Adventuresissa nämä yhdistyvät hienosti, matkailija voi vuokrata sähköauton ja tehdä vaikkapa kansallispuistosafarin Tampereelta, summaa Matti Pollari Visit Tampere Oy:stä Kokeilu on osa Visit Tampereen vetämää Sustainable Tourism Mobility -hanketta ja sen toteutuksen koordinoi Tampereen yliopisto. - Tutkimme kokeilussa E-Car Adventures -palvelun asiakaskokemuksia ja kehitystarpeita er

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme