Pirkanmaan ELY-keskus

Sinileviä on edelleen keskimääräistä vähemmän Pirkanmaalla

Jaa
Pirkanmaalla havaittiin sinilevää neljällä järvellä viranomaisseurannassa tällä viikolla. Ajankohtaan nähden sinileviä on edelleen keskimääräistä vähemmän. Leviä voi esiintyä pitkälle syksyyn.
Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun. Kuva: Sabina Mäki
Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun. Kuva: Sabina Mäki

Viikolla 33 runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä. Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin Sastamalan Houhajärvessä, Kangasalan Ukki-järvessä sekä Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla.

Valtakunnallisten havaintopaikkojen lisäksi sinilevistä oli tällä viikolla kirjattu yksi yleisöhavainto Längelmävedeltä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden edelleen selvästi keskimääräistä vähemmän.

Tampereen uimarantojen sinilevätilanne jatkuu myös hyvänä. Kaupungin uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun ei ollut kirjattu sinilevähavaintoja tällä viikolla.

Leväesiintymät mahdollisia pitkälle syksyyn

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin. Vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi.

Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan.

- Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi. Vesi voi näyttää hyvin erikoisenväriseltä, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun.

Lue lisää

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus


Ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun. Kuva: Sabina Mäki
Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun. Kuva: Sabina Mäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme