Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Eteläsataman itäosan suunnitteluperiaatteet ja Allas Sea Poolin kehittämisvaraus etenevät päätöksentekoon

Jaa
Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 22.8.2023 Eteläsataman itäosan suunnitteluperiaatteita sekä Allas Sea Poolin kehittämisvarausta pysyvää meriuimalaa varten. Tavoitteena on luoda Katajanokalle uutta, keskustan merellisyyttä ja elämyksellisyyttä vahvistavaa sekä kulttuuriin ja vapaa-aikaan painottunutta kaupunkitilaa laajentamalla kävelykeskustaa Eteläsataman itäosan ranta-alueelle. Aluetta kehitetään kulttuuriympäristön lähtökohdista ja sen ainutlaatuiset arvot tunnistaen.
Eteläsataman itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki 
Eteläsataman itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki 

Helsingin kaupunki on laatinut Eteläsataman itäosaan suunnitteluperiaatteet, joilla ohjataan alueen kehitystä tulevina vuosina. Tavoitteena on vahvistaa keskustan merellisyyttä, täydentää aluetta rakentamisella sekä luoda Katajanokalle toiminnallisesti monipuolinen merenranta-alue ja uusi puistokatu, jotka toimivat luontevana jatkeena kävelykeskustalle. 

Suunnitteluperiaatteissa esitetään myös Katajanokanlaiturilla sijaitsevan meriuimalan kehittämistä pysyväksi osaksi Eteläsataman merellisiä toimintoja. Kiinteistökehitysyhtiö Nordic Urban Oy hakee kaupungilta kehittämisvarausta noin 5 500 k-m2:n kokoisen kylpylätoiminnan sekä ympärivuotisen tapahtumapaikan suunnitteluun. Nykyistä laajemman kylpylärakennuksen suunnittelusta on tarkoitus järjestää arkkitehtuurikilpailu. 

Suunnitteluperiaatteissa esitetään myös mahdollisia täydennysrakentamisen paikkoja. Eteläsatama on osa merellisen Helsingin ikonista kansallismaisemaa,jota kehitetään kulttuuriympäristön lähtökohdista ja alueen arvot tunnistaen. Mahdollinen uudisrakentaminen sovitetaan ympäristöönsä siten, että alueen eri osista aukeavat näkymät, suunnittelualueen tunnistettava kaupunkikuva sekä Helsingin merellinen siluetti säilyvät.

Suunnitteluperiaatteita täydennetty palautteen perusteella 

Eteläsataman itäosan suunnitteluperiaatteita sekä Allas Sea Poolin kehittämisvarausta esiteltiin kaupunkilaisille 13.4.2023 järjestetyssä verkkotilaisuudessa. Mielipiteitä kerättiin verkkotilaisuuden lisäksi Kerrokantasi-kyselyssä 29.3. – 19.4.2023 välisenä aikana.  

Suunnitteluperiaatteista saatu palaute oli pääasiassa positiivista ja keskittyi tasaisesti kaikkiin esitettyihin aiheisiin. Meriuimalan osalta saadussa palautteessa arvosteltiin nykyisten rakennusten ja toiminnan sopimattomuutta historialliseen kansallismaisemaan. Keskustelua kylpylärakennuksen suunnittelusta jatketaan kaupunkilaisten kanssa arkkitehtuurikilpailun yhteydessä. 

Suunnitteluperiaatteita on täydennetty vuorovaikutusvaiheessa saatujen mielipiteiden perusteella ja ne huomioidaan myös alueen kaavoitustyössä. Meriuimalahankkeen kulttuuri- ja tapahtumatoimintojen aiheuttamia meluvaikutuksia tullaan arvioimaan tarkemmin suunnittelun edetessä ja rantareitti on osoitettu myös meriuimalan edustalle. 

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee suunnitteluperiaatteita ja Allas Sea Poolin kehittämisvarausta kokouksessaan tiistaina 22.8.2023. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eteläsataman itäosan suunnitteluperiaatteet
Salla Hoppu
Johtava arkkitehti
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
p. (09) 310 37240
salla.hoppu@hel.fi


Meriuimalan kehittämisvaraus
Mia Kajan
Erityisasiantuntija
p. (09) 310 15820
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
mia.kajan@hel.fi

Kuvat

Eteläsataman itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki 
Eteläsataman itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki 
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme