Vaasan kaupunki - Vasa stad

Robottiruohonleikkurit koekäytössä kaupungin viheralueilla

Jaa
Vaasan kaupungin viheralueilla on tänä kesänä ensimmäistä kertaa kokeilussa kolme robottiruohonleikkuria. Kokeilussa olevat robottiruohonleikkurit ovat olleet käytössä Kasarmintorilla sekä arboretumissa eli Rytilaaksonpuistossa.
Kuva: Vaasan kaupunki/Ronja Juola
Kuva: Vaasan kaupunki/Ronja Juola

Vaasan kaupungin viheralueilla on voinut tänä kesänä nähdä robottiruohonleikkureita. Robottileikkurit on otettu käyttöön heinäkuun alusta ja ne ovat käytössä vielä noin kuukauden.

– Meille ehdotettiin yhteistyötä Kone Nygårdilta ja kysyttiin, haluaisimmeko ottaa koekäyttöön muutamaa robottileikkuria ja testata, miten ne sopisivat kaupungin puistoon. Meidän mielestämme tämä kuulosti mielenkiintoiselta, joten lähdimme kokeiluun mukaan. Kone Nygård kerää myös samalla tietoa, miten robottileikkurit toimivat yleisillä alueilla kuten puistossa, joten kokeilu on tärkeä molemmin puolin, piiripuutarhuri Susanna Helenelund kertoo.

Kaksi robottileikkuria on ollut heinäkuusta lähtien Kasarmintorilla ja yksi arboretumissa eli Rytilaaksonpuistossa. Kokeilussa on ollut kaksi erilaista mallia, joista toinen toimii GPS-avulla ja toinen rajakaapelin avulla, joka pitää robottileikkurin omalla alueellaan.

– Kokeilussa olleet alueet ovat olleet suhteellisen pieniä, joten työn määrään robottileikkurit eivät juurikaan ole vaikuttaneet, sillä kaupungissa on paljon leikattavia viheralueita. On kuitenkin ollut mielenkiintoista seurata robottileikkureiden toimintaa ja tehdä vertailua, sillä pystymme seuraamaan robottileikkureiden toimintaa digitaalisesti, Helenelund kertoo.

Tänä vuonna viheralueilla on myös panostettu luonnon monimuotoisuuteen ja viheralueita on myös jätetty leikkaamatta. Viheralueiden on annettu kasvaa niityiksi muun muassa Onkilahden puistossa, Vaskiluodossa sekä Vetokannaksella.

Robottiruohonleikkurit herättäneet kiinnostusta

Kokeilu on kesän aikana sujunut hyvin ja robottileikkurit ovat keränneet kiinnostusta myös asukkailta.

– Robottileikkurit ovat saaneet olla rauhassa ja puistoissa käydessämme olemme saaneet jonkin verran kysymyksiä niihin liittyen asukkailta. Robottileikkureita saa katsella, mutta mitään esteitä niille ei puistoissa saa laittaa, Helenelund muistuttaa.

Robottileikkureiden kokeilussa on myös huomioitu luonnossa liikkuvat pienet eläimet.

– Käytössä olevat robottileikkurit ovat pärjänneet hyvin testeissä niiden ominaisuuksien vuoksi, jotka tekevät niistä turvallisia pienille eläimille. Lisäksi robottileikkurit ovat lepotilassa iltahämärästä aamunkoittoon, jolloin esimerkiksi siilit saavat olla pimeän aikaan rauhassa, Helenelund kertoo.

Jos robottiruohonleikkureiden toiminnassa havaitsee ongelmia tai niiden toiminnasta herää kysymyksiä, voi olla yhteydessä viheralueet-tiimiin puistot@vaasa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susanna Helenelund,
Piiripuutarhuri,
040 702 8277,
susanna.helenelund@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Vaasan kaupunki/Ronja Juola
Kuva: Vaasan kaupunki/Ronja Juola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Matsvinn, loppmarknad och workshoppar för främjande av grön omställning: Program vid Vamia under hållbarhetsveckan!25.9.2023 15:11:32 EEST | Tiedote

Den nationella hållbarhetsveckan infaller 25-29.9. Under veckan minskar Vamias studerande på matsvinnet, ordnar bytesloppis och gör goda gärningar. De studerande har också en fantastisk möjlighet att delta i seminarier, workshoppar och gästbesök som ordnas av Green Skills Vaasa i anknytning till grön omställning, teknologi och företagande.

Ruokahävikkiä, kirpputoria ja vihreän siirtymän työpajoja: Vamialla tapahtuu kestävän kehityksen viikolla!25.9.2023 15:08:46 EEST | Tiedote

Kansallista kestävän kehityksen viikkoa vietetään 25.-29.9. Vamian opiskelijat muun muassa vähentävät ruokahävikkiä, järjestävät vaihtokirppiksen ja tekevät hyviä tekoja. Opiskelijoilla on myös upea mahdollisuus osallistua Green Skills Vaasan järjestämiin seminaareihin, työpajoihin ja vierailuihin koskien vihreä siirtymää, teknologiaa ja yrittäjyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme