Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Valtakunnalliset vapaan sivistystyön päivät Vaasassa 24.–25.8.2023

Jaa

Valtakunnallinen tapahtuma kokoaa vapaan sivistystyön toimijoita pohtimaan mahdollisuuksia ja haasteita.

24.–25.8.2023 järjestettävien päivien teemana ovat Villit ja vihreät sivistyssiirtymät. Luennoilla ja puheenvuoroissa käsitellään muun muassa luovia digitaalisia ratkaisuja, vapaan sivistystyön rahoitusta ja yhdenvertaisuutta sekä ympäristön huomioivaa kestävää elämäntapaa ja sivistystä. Työpajoissa pohditaan muun muassa kansainvälistymiseen liittyvää hanketoimintaa ja rahoitusmahdollisuuksia.

Vapaan sivistystyön oppilaitoksilla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli

Vapaan sivistystyön oppilaitoksia ovat kansalaisopistot, kansanopistot, opintokeskukset, kesäyliopistot ja liikunnan koulutuskeskukset. Niissä tarjotaan harrastuskursseja, ammatillista täydennyskoulutusta, avointa yliopisto-opetusta sekä opetetaan arjessa ja työelämässä tarvittavia perustaitoja, kuten tietotekniikkaa ja vieraita kieliä. Ne tarjoavat monille nuorille väylän jatko-opintoihin ja ovat merkittävä toimija maahanmuuttajien kotoutumis- ja kielikoulutuksessa. Vapaaseen sivistystyöhön osallistuu vuosittain 1,5 miljoonaa oppijaa, joista yli 600 000 opiskelee kansalaisopistoissa.

Päivien yksi puhuttavimmista aiheista on hallitusneuvotteluissa esiin nousseet massiiviset leikkaukset vapaan sivistystyön rahoitukseen. Leikkaukset olisivat raju isku hyvinvoinnille ja alueelliselle tasa-arvolle ja myös hallituksen omille työllisyyden ja jatkuvan oppimisen tavoitteille. Kovimmin tämä iskisi etenkin eläkeläisiin, työttömiin ja nuoriin.

Vapaa sivistystyö tuottaa hyvinvointia

Vapaan sivistystyön oppilaitoksilla on suuri vaikutus kansantalouteen- ja terveyteen: ne tuovat kaikkien ulottuville osaamista, yhteisöllisyyttä ja auttavat pitämään syrjäisempiä seutujakin elinvoimaisina. Tutkimuksilla on osoitettu, että yhteisöllinen harrastaminen ja opiskelu kannustaa pitämään itsestään parempaa fyysistä huolta. Hyvinvoivat kuntalaiset pienentävät sosiaali- ja terveysmenoja: esimerkiksi yksi kansalaisopistoon sijoitettu euro tuottaa välillisesti yhteiskunnalle jopa reilun viiden euron hyödyn.

Vapaan sivistystyön päivät Vaasassa -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Vaasan kansalaisopisto Alma, Vaasan kesäyliopisto, Vapaa Sivistystyö ry sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. 

Vaasassa vapaan sivistystyön oppilaitoksia ovat Vaasan kaupungin opistot, jonka kokonaisuuteen kuuluvat kansalaisopisto Alma, taiteen perusopetuksen TaiKon sekä musiikkia ja tanssia opettava Kuula-opisto. Lisäksi Vaasassa toimivat Vaasan kesäyliopisto sekä Evangeliska folkhögskolan.

Ohjelma: Vapaan sivistystyön päivät 2023, Vaasa (avi.fi)

Lisätietoja

  • johtava rehtori Sannasirkku Autio, Vaasan kaupungin opistot 
    p. 0400 299 826, sannasirkku.autio(a)edu.vaasa.fi 
  • ylitarkastaja Kari Lehtola, Itä-Suomen aluehallintovirasto
    p. 0295 016 917, kari.lehtola(a)avi.fi

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme