Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Eteläiselle ja Pohjoiselle Hesperiankadulle suunnitellaan puiston peruskorjausta ja muutoksia liikenteeseen

Jaa
Eteläisen ja Pohjoisen Hesperiankadun väliselle puistoalueelle suunnitellaan peruskorjausta. Suunnitteilla on myös muutoksia alueen liikenteeseen. Suunnitelmien lähtökohtia esitellään asukaskävelyllä tiistaina 29. elokuuta klo 17–19.
Puiston hiekkakäytävät ovat ominaisia Hesperian esplanadille. Kuva: Teina Ryynänen
Puiston hiekkakäytävät ovat ominaisia Hesperian esplanadille. Kuva: Teina Ryynänen

Hesperian esplanadi sijaitsee Eteläisen ja Pohjoisen Hesperiankadun välisellä alueella ulottuen Taivallahdelta Mannerheimintielle asti. Historiallinen puisto tarvitsee peruskorjauksen, jota varten kaupunki laatii suunnitteluperiaatteet syksyn aikana. Puiston läpi kulkeva pyöräilyreitti siirretään katualueelle ja sen myötä alueelle tehdään myös liikennesuunnitelma.  

Puistoon suunnitellaan peruskorjausta 

Suunnittelun tavoitteena on puiston ominaispiirteiden säilyttäminen ja vahvistaminen. Hesperian esplanadin ominaispiirteitä ovat muun muassa katuja ja puistoa rajaavat puurivit, leikatut orapihlaja-aidat, puiston käytävät sekä laajat kenttäalueet.  

Suunnitteluperiaatteissa käydään läpi myös puiston valaistus ja kalusteet, hulevesien käsittely, puiston luontoarvot sekä puistossa sijaitsevien muistomerkkien arvonmukainen ympäristö. Työssä otetaan kantaa myös puiston puurivien uudistamisperiaatteisiin. Myös Leikkipuisto Taivallahden tuleva peruskorjaus otetaan huomioon.  

Pyöräily siirtyy puistosta katualueelle 

Hesperian esplanadin läpi kulkee pyöräilyn pääreitti Taivallahdelta Töölönlahdelle. Puiston läpi kulkeva reitti on ongelmallinen sekä pyöräliikenteen selkeyden että sujuvuuden kannalta. Tavoitteena on poistaa epäselvä pyöräilyreitti puistosta ja siirtää se katualueelle. Jatkossa pyöräliikenne kulkee joko yksisuuntaisilla pyöräkaistoilla tai autoliikenteen kanssa samalla ajoradalla. Muutoksilla myös jalankulun miellyttävyys puistossa paranisi.

Mikäli suunnittelussa päädytään yksisuuntaisiin pyöräkaistoihin, pysäköintipaikkojen määrä vähenisi merkittävästi Pohjoisella ja Eteläisellä Hesperiankadulla. Suunnittelun aikana tutkitaan myös muita vaihtoehtoja. Tavoitteena on, että kaduilta poistuisi mahdollisimman vähän pysäköintipaikkoja. 

Puiston viereisillä kaduilla tavoitteena on rauhoittaa autoliikennettä ajonopeuksia hillitsevillä kavennuksilla ja korokkeilla. Suunnittelun aikana tutkitaan myös mahdollisuutta lisätä suojatie Runeberginkadulle helpottamaan jalankulkijoiden liikkumista puiston läpi.  

Tervetuloa keskustelemaan liikenteestä ja puistosta 29. elokuuta 

Puiston peruskorjauksen ja liikennejärjestelyiden tavoitteista keskustellaan asukaskävelyllä tiistaina 29. elokuuta. Kävely alkaa puiston länsipäästä Taivallahdelta klo 17 ja päättyy puiston itäosaan Mannerheimintien eteen klo 19. Liikkeelle lähdetään puiston avoimelta ruohoalueelta Pohjoisen Hesperiankatu 33 kohdalta. Kävelyn aikana pysähdytään kaksi kertaa: ensimmäisen kerran puiston hiekkakentällä ja toisen kerran Töölöntorinkadun kohdalla. Asukaskävelyn tarkempi ohjelma aikatauluineen löytyy Helsingin kaupungin tapahtumakalenterista osoitteesta tapahtumat.hel.fi.   

Puiston peruskorjauksesta laaditaan suunnitteluperiaatteet, jotka käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa alkuvuodesta 2024. Suunnitteluperiaatteissa käydään läpi puiston korjauksen tavoitteet ja lähtökohdat ja ne ohjaavat puiston jatkosuunnittelua. Puisto peruskorjataan arviolta vuonna 2027—2028.  

Liikennejärjestelyistä tehdään vaihtoehtoisia liikennesuunnitelmaluonnoksia. Luonnokset tulevat asukkaiden kommentoitavaksi ja niistä tiedotetaan tarkemmin syksyn aikana. Liikennesuunnitelma tulee päätöksentekoon arvioltaalkuvuodesta 2024. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puistosuunnittelu:
Sini Moilanen
maisema-arkkitehti
Helsingin kaupunki, kaupunkitila- ja maisemasuunnittelu
puh. 040 5934501, sini.moilanen@hel.fi


Liikennesuunnittelu:
Taneli Nissinen
tiimipäällikkö
Helsingin kaupunki, liikenne- ja katusuunnittelu
puh. 09 31076765, taneli.nissinen@hel.fi

Kuvat

Puiston hiekkakäytävät ovat ominaisia Hesperian esplanadille. Kuva: Teina Ryynänen
Puiston hiekkakäytävät ovat ominaisia Hesperian esplanadille. Kuva: Teina Ryynänen
Lataa
Suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki
Suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme