Tilastokeskus

Asuntorakentamisen rakennusluvat vähenivät huhti-kesäkuussa edelleen roimasti

Jaa

Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni huhti-kesäkuun aikana 58 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennuslupia myönnettiin 5 378 asunnolle, 62 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

”Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä on jatkanut laskuaan koko alkuvuoden ajan. Lupien kuutiomäärän väheneminen alkoi syksyllä 2021. Tämän vuoden toisella vuosineljänneksellä pientaloille myönnettyjen lupien kuutiomäärä väheni 52 prosenttia ja kerrostalojen kuutiomäärä 63 prosenttia vuodentakaisesta”, toteaa Tilastokeskuksen aktuaari Petri Kettunen.

Koko maan tasolla uusia asuntoja valmistui huhti-kesäkuussa 11 359. Eniten asuntoja valmistui Uudellemaalle, yhteensä 5 744 asuntoa.

”Valmistuneiden asuntojen määrä on vielä hyvällä tasolla, kun viime vuonna aloitetut asuinrakennushankkeet saatetaan loppuun. Tämän vuoden huhti-kesäkuussa Uudellemaalle valmistui asuntoja 16 prosenttia enemmän vuodentakaiseen verrattuna. Myös Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan, Lappiin sekä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle uusia asuntoja valmistui enemmän kuin vuosi sitten. Valmistuneiden asuntojen määrä on laskenut eniten Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa”, sanoo Kettunen.

Uudisrakentaminen keskittyy edelleen alueellisesti

Kaikkiaan koko uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia huhti-kesäkuussa 35 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kuutiomäärältään eniten uudisrakentamisen rakennuslupia myönnettiin Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle. Yli kolmasosa rakennuslupien kokonaiskuutiomäärästä kohdistui Uudellemaalle.

Myös Etelä-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi vuotta aiemmasta.

Valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä väheni toisella neljänneksellä 18 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennuksia valmistui kuutiomäärällä mitattuna eniten Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Lappiin. Eniten kasvua oli Lappiin, Päijät-Hämeeseen ja Satakuntaan valmistuneissa rakennushankkeissa.

”Uudellamaalla valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä laski 26 prosenttia vuodentakaisesta. Maakunnista eniten laskua oli Kymenlaaksossa, Ahvenanmaalla ja Kainuussa”, Kettunen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Nuorille aiempaa enemmän vankeusrangaistuksia2.10.2023 08:02:17 EEST | Tiedote

Alaikäisiä tuomittiin aiempaa useammin ehdolliseen vankeuteen vuonna 2022. Ehdollisten vankeusrangaistuksien määrä kasvoi 15–17-vuotialla 18 % verrattuna vuosien 2018–2021 keskiarvoon. Viime vuonna ehdollisia vankeustuomioita annettiin alaikäisille 478, kun taas vuosina 2018–2021 ehdolliseen vankeuteen tuomittiin alaikäisiä keskimäärin 394 kertaa vuodessa. Ehdottomia vankeusrangaistuksia tuomittiin nuorille vuonna 2022 kaikkiaan 30.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme