HSY

Noin 5000 biojäteilmoitusta Vantaalta jäi tekemättä keväällä – vielä mahdollista

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on antanut lisäaikaa ilmoittamiseen 3.9.2023 asti. Biojätteen keräys Vantaan 1–4 asunnon kiinteistöiltä alkaa 1. tammikuuta 2024. Maksullisen keräyksen vaihtoehtona on kompostointi kiinteistöllä. Kiinteistön haltijoiden tulee ilmoittaa oma lajittelutapansa.
Jokaisen vantaalaisen pienkiinteistön tulee aloittaa biojätteen lajittelu erikseen sekajätteestä viimeistään 1.1.2024. Kuva: HSY / Riikka Koskinen
Jokaisen vantaalaisen pienkiinteistön tulee aloittaa biojätteen lajittelu erikseen sekajätteestä viimeistään 1.1.2024. Kuva: HSY / Riikka Koskinen

HSY lähetti maaliskuussa yli 15 000 kirjettä Vantaan 1–4 asunnon kiinteistöille, joilla ei ole vielä biojäteastiaa tai kompostointi-ilmoitusta tehtynä. Kolmannes vastaanottajista ei ole antanut pyydettyä selvitystä biojätteen lajittelun järjestämisestä. HSY muistuttaa nyt asukkaita:

- Toimitamme jäteastiat myös ilmoittamatta jättäneille. Jos siis biojäte kompostoidaan tai kiinteistö on osallisena kimppakeräyksessä, tästä tulee ehdottomasti ilmoittaa. Astioiden turha kuljettaminen ei ole millään tavalla järkevää ja kustannustehokasta toimintaa, ja joudumme laskuttamaan turhasta kuljetuksesta, jätehuollon käyttöpäällikkö Juho Nuutinen huomauttaa.

Oman valintansa biojätteen lajitteluun ja käsittelyyn voi ilmoittaa verkkosivulta www.hsy.fi/biojatekerays löytyvän linkin kautta tai soittamalla HSY:n asiakaspalveluun. Määräaika päättyy 3.9.

- Mahdollisimman monen kannattaa käyttää sähköistä ilmoituslomaketta asiakaspalvelun ruuhkautumisen välttämiseksi, Nuutinen suosittelee.

HSY toimittaa biojäteastiat Vantaan kiinteistöille marras–joulukuussa 2023, jos kiinteistöllä ei ole kompostoria tai se ei ole mukana kimppakeräyksessä. Myös jos kompostointi on vain osavuotista, biojäteastia tarvitaan muulle ajalle. Jäteastian voi ottaa käyttöön heti sen saavuttua kiinteistölle.

Kimppakeräys on hyvä vaihtoehto, jos jätettä syntyy vähän

Biojäteastian tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa sopii hyvin kiinteistöille, joilla biojätettä syntyy vähän. Tyhjennettävästä biojäteastiasta käyttäjät tekevät yhteiskäyttösopimuksen HSY:n kanssa. Kimppakompostorista käyttäjät taas sopivat keskenään ja tekevät HSY:lle yhteisen kompostointi-ilmoituksen.

- Kompostointi-ilmoitus tulee tehdä viimeistään kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta, Vantaalla 1.3.2024 mennessä, Nuutinen ohjeistaa.

Uudistetun jätelain mukaan HSY:n tulee järjestää 1–4 asunnon kiinteistöille sekajätteen lisäksi elintarvikejätteen biojätekeräys. Elintarvikejätteellä tarkoitetaan ruoan laitossa tai tarjoilussa syntyvää ruokajätettä sekä syömäkelvottomia puutarhan hedelmiä, marjoja sekä viljeltyjä ruokakasveja. Uudistus tulee voimaan pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella vaiheittain vuosien 2023–2024 aikana.

Kuulutko Vantaalla biojäteuudistuksen piiriin?

Toimi näin:

  1. Tutustu HSY:n asiakaskirjeessä tai verkkosivulla hsy.fi/biojatekerays oleviin biojätteen lajittelun kolmeen eri vaihtoehtoon ja valitse niistä kiinteistöllesi sopivin.
  2. Jos valitset kimppakeräyksen ja olet pääsopija, kerää yhteiskäyttösopimuksen tekoa varten myös muiden yhteiskeräykseen osallistuvien nimet ja sähköpostiosoitteet. Kiinteistön jätepalvelun tilauksen tulee olla heidän nimissään. Kimppakompostoinnin ilmoittamiseen tarvitset osallistujien jätepalvelutunnukset.
  3. Ilmoita valintasi verkkolomakkeella osoitteessa hsy.fi/biojatekerays viimeistään 3.9.2023.
  4. Jos kompostoit, tee kompostointi-ilmoitus kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta, Vantaalla viimeistään 1.3.2024.

Biojätteen erilliskeräys koskee 1–4 asunnon kiinteistöjä vapaa-ajan kiinteistöjä lukuun ottamatta. HSY aloittaa keräyksen porrastetusti:

  • Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi 1.7.2023
  • Vantaa 1.1.2024
  • Helsinki 1.7.2024.

Kiinteistöillä on kolme vaihtoehtoa elintarvikejätteen lajitteluun ja käsittelyyn:

  1. HSY:n biojäteastia, tyhjennys yhden, kahden tai neljän viikon välein
  2. Oma kompostori, omatoiminen kompostointi kiinteistöllä
  3. Biojäteastian tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa. 

Katsoaksesi videon lähteestä youtu.be, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Tee se itse: biojätepussi sanomalehdestä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jätehuollon käyttöpäällikkö Juho Nuutinen, puh. 0456579310, juho.nuutinen(at)hsy.fi

Kuvat

Jokaisen vantaalaisen pienkiinteistön tulee aloittaa biojätteen lajittelu erikseen sekajätteestä viimeistään 1.1.2024. Kuva: HSY / Riikka Koskinen
Jokaisen vantaalaisen pienkiinteistön tulee aloittaa biojätteen lajittelu erikseen sekajätteestä viimeistään 1.1.2024. Kuva: HSY / Riikka Koskinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Tikkurilan alueen pääviemärin kapasiteetin nosto pienentää ylivuotoriskiä22.9.2023 10:31:08 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korvaa Vantaan Satomäen ja Maarinkunnaan välisen pääviemärin Keravanjoen länsipuolelle rakennettavalla toimintavarmemmalla kahdennetulla paineviemärilinjalla. Tämän lisäksi rakennetaan neljä jätevedenpumppaamoa, jotta jätevedet saadaan johdettua uuteen paineviemäriin. Lisäämällä viemärikapasiteettia pienennetään riskiä, että jätevettä ylivuotaisi viemäristä maastoon ja lähivesistöön.

HSY:n hallituksen päätökset 22.9.202322.9.2023 10:29:24 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä hankesuunnitelman koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella sekä hankesuunnitelman Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollosta. Hallitus päätti valita LT Teollisuuspalvelut Oy:n urakoitsijaksi sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Lisäksi hallitus sai tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Ystävällisin terveisin He

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 22.9.202320.9.2023 07:53:17 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 22.9.2023. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa hankesuunnitelman hyväksymisestä koskien Vantaan Tikkurilan pääviemäreiden saneerausta ja pumppaamojen rakentamista Satomäki-Maarinkunnas -alueella. Hallitus päättää lisäksi Espoon Mulby-Åminne -alueen vesihuollon hankesuunnitelmasta sekä urakoitsijan valinnasta sako- ja umpikaivojen tyhjennyksiin ja lietteen kuljetukseen Espoon ja Kauniaisten urakka-alueilla. Hallitus saa tiedoksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen vuoden 2022 seurannan sekä osavuosikatsauksen HSY:n toiminnasta ja taloudesta tammi-elokuulta 2023. HSY tiedottaa kokouksen jälkeen Tikkurilan alueen pääviemäreiden saneerauksen hankesuunnitelmasta. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme