Tampereen yliopisto

Neles oy:n 30-vuotissäätiö mukaan tukemaan Tampereen yliopiston teollisuuden tohtorikoulua

Jaa
Tampereen yliopiston teollisuuden innovaatioiden tohtorikoulu (DSII) saa toimintaansa lisävahvistusta, kun Neles oy:n 30-vuotissäätiö tulee mukaan tukemaan uutta toimintamallia. Yhteistyön tavoitteena on kehittää tohtoritason osaamista kansainvälisesti ja työelämälähtöisesti sekä vastata työvoimapulaan erityisesti automaatioteknologian alalla.
Neles oy:n 30-vuotissäätön perustaja Antti Nelimarkka (oik.) esittelee venttiilituotteiden valmistusta vierailleen. Kuva: Neles oy
Neles oy:n 30-vuotissäätön perustaja Antti Nelimarkka (oik.) esittelee venttiilituotteiden valmistusta vierailleen. Kuva: Neles oy

Kehittämällä yritysten ja akateemisen tutkimuksen välistä yhteistyötä vahvistetaan suomalaisen teollisuuden osaamista, edelläkävijyyttä ja kansainvälistä kilpailukykyä. Teollisuuden innovaatioiden tohtorikoulun ja Neleksen 30-vuotissäätiön yhdessä toteuttaman pilotin lisäksi tavoitteena on luoda puitteet ja toimintamalli pitkäjänteiselle monitieteiselle yhteistyölle eri säätiötoimijoiden kanssa. Esimerkiksi Säätiöt ja rahastot ry:n toiminnan piirissä on 227 säätiöitä Suomessa.

Nyt käynnistyvässä pilotissa yhteistyökumppanit rakentavat suunnattua toimintamallia, joka kehittää tohtoritason osaamista kansainvälisesti ja yrityslähtöisesti sekä hakee ratkaisuja aikamme suuriin haasteisiin. Tohtorikoulun toimintamalli mahdollistaa uusimman tieteellisen tiedon luontevan hyödyntämisen teollisuudessa sekä huomioi tutkimustyön akateemiset vaatimukset.

Tämä säätiön uusi avaus on osa säätiön perustajan, DI Antti Nelimarkan 100-vuotisjuhlavuotta.

– Antti Nelimarkka oli luonteeltaan intohimoinen keksijä. Eteenpäin katsominen yhdistettynä teollisuuden tarpeiden ja työntekijöiden motivaation huomioon ottamiseen loi pohjan Neleksen maailmanlaajuiselle ja yhä jatkuvalle menestykselle, kertoo isästään professori Riitta Nelimarkka.

– Haluamme osaltamme tukea suomalaisten yritysten kykyä hyödyntää korkeakoulujen väitöskirjatutkijoiden työpanosta ja osaamista. Tämän tyyppinen tohtorikoulutuksen pitkäjänteinen tuki omalla toimialueellamme on uusi avaus meille säätiönä. Teollisuuden tohtorikoulu tukee yliopistojen työelämäyhteyksiä tutkimuksen laadusta tinkimättä ja osaltaan vastaa toimialakohtaiseen osaajapulaan, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja DI Markku Ahlbäck.

Johtaja Pauli Kuosmanen Tampereen yliopistosta kannustaa myös muita säätiöitä mukaan tohtorikoulun toimintaan.

– Yhteistyössä Neleksen säätiön kanssa pilotoidaan ja syvennetään tohtorikoulun toimintamallia myös toimialakohtaisen tohtorikoulutuksen tukeen. Suomalainen innovaatioekosysteemi ja eri säätiötoimijat voivat ottaa isoja askelia eteenpäin tämän pilotin avulla, hän toteaa.

Pilotissa Neleksen säätiö tukee valitun tohtoriopiskelijan palkkausta neljän vuoden ajan.

DSII (Doctoral School of Industry Innovations) on ainutlaatuinen tapa yhdistää väitöskirjatutkimus, yritysten liiketoimintahaasteiden ratkaiseminen, ammatillisten verkostojen luominen ja innovaatiotyöhön perehtyminen. Valmistuvilla tohtoreilla on kyky ketterään, asiakasta ymmärtävään tutkimus- ja kehitystyöhön ja liiketoimintaan.

Tampereen yliopisto on yksi Suomen monialaisimmista yliopistoista. Se kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen, luoden ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Tampereen yliopistossa on 22 000 opiskelijaa, yli 4 000 työntekijää ja seitsemän tiedekuntaa.

Tamlink on vuonna 1986 perustettu Suomen kokenein teknologiansiirtoyritys. Tamlink toimii teollisuuden ja tutkimusmaailman välisessä rajapinnassa niin luottamuksellisissa tuotekehitysprojekteissa kuin avoimissa verkostoissa ja ekosysteemeissäkin. Tamlink kehittää ja toteuttaa tehokkaita toimintamalleja teknologiansiirtoon sekä yritysten kilpailukyvyn parantamiseen tutkimustietoa sekä -osaamista hyödyntäen. ​

Neles Oy:n 30-vuotissäätiö on Antti ja Kerttu Nelimarkan vuonna 1989 perustama säätiö, jonka kotipaikka on Helsinki. Säätiön missio on edistää teknistaloudellista kilpailukykyä luovan ajattelun, konkreettisten teknisten parannusten ja tieteellisen kehitystyön kautta. Säätiö tukee yleisesti automaatio ja kontrolliteknologian kehitystä ja erityisesti putkisto- ja venttiiliratkaisujen teknologia-aluetta mukaan lukien edistyksellinen kunnossapito ja innovatiiviset digitaaliset ratkaisut huomioiden myös vihreä siirtymä sekä kestävän kehityksen näkökulmat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pauli Kuosmanen
050 304 5934
pauli.kuosmanen@tuni.fi

Kuvat

Neles oy:n 30-vuotissäätön perustaja Antti Nelimarkka (oik.) esittelee venttiilituotteiden valmistusta vierailleen. Kuva: Neles oy
Neles oy:n 30-vuotissäätön perustaja Antti Nelimarkka (oik.) esittelee venttiilituotteiden valmistusta vierailleen. Kuva: Neles oy
Lataa
Antti Nelimarkan käsivaraluonnos palloventtiilistä. Kuva: Neles oy
Antti Nelimarkan käsivaraluonnos palloventtiilistä. Kuva: Neles oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Liitännäisdoketakseliin liittyy elämänlaatuhaittoja paikallista eturauhassyöpää sairastavilla21.9.2023 09:30:00 EEST | Tiedote

Miikka Lehtonen tutki väitöskirjassaan, miten doketakselihoito vaikuttaa paikallista ja levinnyttä eturauhassyöpää sairastavien potilaiden elämänlaatuun. Lisäksi hän selvitti ilman hormonihoitoa annettavan sädehoidon vaikutusta elämänlaatuun sekä monisairauden ja fyysisen toimintakyvyn vaikutusta hoidon onnistumiseen. Lehtonen havaitsi, että paikallisen eturauhassyövän sädehoidon ja hormonihoidon liitännäisenä annettava doketakselihoito heikentää elämänlaatua lyhytaikaisesti, ja että monisairaus heikentää kokonaiselossaoloa paikallisen eturauhassyövän sädehoidon jälkeen.

Väitös: Maallikkosaarnaajat tukivat ja ravistelivat kirkkoa yhteiskunnan murroksessa13.9.2023 14:27:35 EEST | Tiedote

Maallikkomiehet saivat kirkon valtuutuksella osallistua kristinuskon opettamiseen kansalaisyhteiskunnan syntyvuosina. FM Matleena Sopanen osoittaa väitöskirjassaan, miten Suomen evankelis-luterilainen kirkko arvioi ja arvotti saarnalupaa anoneita miehiä. Tutkinnon suorittaneet tarjosivat kirkolle ja kristillisille yhdistyksille arvokasta työvoimaa, mutta ajoittain saarnaajat myös haastoivat kirkon arvovallan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme